Pomaganje organizmu u borbi protiv korona virusa

Javorka i Petar o koroni

Korona je akutna respiratorna infekcija uzrokovana korona virusom, koji dospeva u organizam kroz sluznicu nosa, očiju ili usta. Svaki put kada dodirnete neki od ovih organa, moguće je da se zarazite virusom, zbog čega je veoma važno redovno prati ruke i biti dalje od bolesnih.


KUĆNO LEČENJE
* Napunite lavabo vrelom vodom i dodajte 2 kašičice iseckanog svežeg đumbira. Stavite peškir preko glave i inhalirajte. U vodu možete dodati i nekoliko kapi ulja eukaliptusa.
* Tuširanje toplom vodom pomaže da se otvore disajni putevi i omekša sluz u sinusima.
* Povećajte unos tečnosti (8 čaša vode dnevno). Voda hidrira organe za disanje, što pomaže rastvaranju guste sluzi koja pojačava respiratornu infekciju.

Provereni ogledi Javorke i Petra sa svežom crnom rotkvom

 * Beli luk ima antimikrobna svojstva i stimuliše imunitet, a ublažava zapušenost gornjih disajnih organa.
* Đumbir stimuliše nerve koji proizvode sluz, ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, stimuliše proizvodnju interferona koji pomaže u borbi protiv virusa.
* Ljute papričice su odličan izvor kapsaicina, antioksidansa koji deluje kao prirodni dekongestant (otpušava) i kao sredstvo za izbacivanje sluzi.
* Protiv bolova u grlu rastvorite kašiku soli u toploj vodi i ispirajte nekoliko puta u toku dana. Da biste smanjili osećaj grebanja, isperite grlo čajem koji sadrži tanin, ili pomešajte kašiku listova maline, limunov sok, 2 šolje tople vode i kašičicu meda, pa kada se mešavina prohladi isperite grlo.
* Da biste se oslobodili suvog kašlja, napravite šolju biljnog čaja, dodajte kašičicu meda i čašicu rakije.
* Ostanite u krevetu što duže, jer tako pomažete organizmu da se izbori protiv infekcije. Tokom dubokog sna dolazi do obnavljanja tkiva i metabolizma.
* Zapamtite, antibiotici ne pomažu u borbi protiv virusa, a grip je virusna infekcija. Ako ih uzimate na svoju ruku, organizam može da postane otporan na antibiotike.

NARODNI LEKOVI
(Dr Jovan Tucakov, "Lečenje biljem")
* 1 kašiku lipovog i zovinog cveta pomešati, popariti sa 400 g ključale vode, poklopiti i piti što toplije, zaslađeno medom
* pomešati po 25 g kore vrbe, crne topole, šimpira i klekinja i pripremiti čaj na prethodno opisan način
* pomešati po 20 g vranilovke, mačine dušice, kamilice, zove i lipe, pa pripremiti čaj na prethodno opisan način
* pomešati po 25 g dobričice, vrbovih pupoljaka i cveta zove i suručice, pa pripremiti čaj na prethodno opisan način
* pomešati po 40 g lista pitome nane i ribizle, po 10 g vrbove kore i pupoljaka od crne topole, pa pripremiti čaj na prethodno opisan način


HRANA I FIZIČKA AKTIVNOST
Pravilna ishrana i redovne fizičke aktivosti doprinose jačanju imuniteta i štite od virusnih infekcija, ili ublažavaju simptome. Treba jesti hranu bogatu vitaminima, kao što je zeleno, crveno i žuto povrće i voće. Dok je losos odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje se bore protiv upala. Kefir se preporučuje jer stimuliše rad imunog sistema.Vitamin D je veoma koristan u odbrani od virusa