Čuvar srca i pluća

Čuvar srca i pluća

Piše: M. Vasiljević
Jagorčevina (jaglika, grmuljica, bela bukvica), jedan od najranijih vesnika proleća, od davnina je poznata kao lek za iskašljavanje, bronhitis, nazeb i oslobadjanje od nagomilane sluzi. U terapijske svrhe koriste se koren, cvetovi i listovi u svežem ili sušenom obliku. Bogata saponizidima, enzimima, mineralnim solima i esencijalnim kiselinama, jagorčevina se koristi i u terapiji migrene, nesnice, reumatizma... Cveta od marta do maja a njena medeno žuta boja na planinskim livadama simbolizuje pobedu nad zimom.

SASTAV I DEJSTVO
* svežem korenu ima najviše saponozida koji razvodnjavaju i olakšavaju eliminaciju sluzi, i istovremeno potpomažu iskašljavanje. Cvetovi su bogati flavonoidima, sastojcima koji povećavaju elastičnost krvnih sudova i deluju kao diuretici. Cvetove treba brzo i dobro osušiti. Jagorčevina sadrži i vitamin C, najviše u listu i cvetu.

* Jagorčevina je posebno dobar lek za lečenje plućnih bolesti, nesvestice i lupanja srca. Čaj pripremljen od cvetova povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Osim toga koristi se u lečenju nesanice, migrene i neuredne menstruacije. Pospešuje cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi.

* Čaj od korena uspešno deluje kao umirujuće sredstvo za smirivanje glavobolje, nervoze, vrtoglavice. Osim toga, jagorčevina se koristi i za lečenje bolesnih bubrega, reumatizma i hronične iscrpljenosti.Izvrsno deluje i naupalu srčanog mišića, a prevencija je i protiv izliva krvi u mozak.

* U suvom listu ima do pet odsto vitamina C, tako da on spada u red najbogatijih izvora ovog vitamina.

SAVETI PLUS
- Koren se vadi za vreme cvetanja biljke. Lišće treba brati dok je mlado i zdravo, obično za vreme cvetanja. Cvet se bere kad se potpuno razvije.
- Koren se suši direktno na suncu, a cvet i list u hladu na promaji u tankom sloju. Cvet se mora brzo osušiti jer u suprotnom pozeleni i propadne.
- Semenke jagorčevine se koriste za negu zrele kože jer sadrže sastojke koji umanjuju bore i potpomažu regeneraciju ćelija. Redovnim korišćenjem preparata sa ekstraktom jagorčevine kože postaje elastičnija.
- Uljani ekstrakt iz ove biljke doprinosi rastu zdravih noktiju i kose. Cvetovi i listovi ove biljke su jestivi i mogu se koristiti za pripremu salata.
- Napitak od jagorčevine vraća energiju i diže raspoloženje: Jedna kašičica cveta jagorčevine pomeša se sa kašičicom svežeg lišća breze i kašičicom svežeg lišća koprive. Preko toga preliti dva decilitra vrele vode. Mešavinu procediti posle minut, dva i piti u malim gutljajima tri puta na dan.
- Za “isterivanje” kamena u bubregu odličan je čaj koji se kuva od korena jaglike pa se pomeša sa medom.
- Skuvani krompir iseći na kolutove, posoliti, posuti iseckanim listovima jagorčevine, posuti maslinovim uljem i iscedjenim sokom od limuna.

Čaj za miran san
* Potrebno je 50 g jagorčevine, 25 g lavandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Jednu punu kašiku ove mešavine prelijemo sa četvrtinom litra vode, pa ostavimo da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo koliko se može podneti, zaslađeno sa malo meda.

Za prolećno čišćenje
* Pravi prolećni čaj koji čisti krv dobija se od 50 g jagorčevine, 50 g zovinih izdanaka( tek iznikli pupoljci lišća), 15 g koprivinog lista i 15 g korena maslačka.

Protiv srčanih tegoba
* Posebno je dragoceno vino od jagorčevine koje se pravi od cveta biljke. Flašu od dva litra napuniti, ali prilično rastresito, sveže nabranim cvetovima i naliti čistim belim vinom. Flašu držati na suncu dve nedelje. Uzimati po dva gutljaja, po potrebi. Teži srčani bolesnici mogu uzimati dnevno po tri supene kašike.

Upozorenje:
Konzumiranje preparata od jagorčevine u većim dozama može izazvati mučninu i povraćanje.