Začinsko bilje je lek

Mirođija za prvu pomoć
Lavanda
 
Piše: J. MATIJEVIĆ
Normalno je da se kod svih osoba javlja diskretan, blag i sladunjav miris pri izdisaju. Njegov intezitet zavisi od doba dana, starosti, ishrane... S druge strane, neprijatan zadah (halitoza) najčešće je prouzrokovan nekim gangrenoznim procesima u usnoj duplji, oralnim oboljenjima kao i pojedinim fiziološkim stanjima. Uzrok neprijatnog zadaha se može otkriti posle detaljnog lekarskog pregleda, ali prva pomoć se može naći i među lekovitim biljem.

MIROĐIJA
U svakoj čorbi je, pre svega kao dobar, neškodljiv, jeftin i svakom pristupačan začin, ali je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoća u organima za varenje i hemoroida. Mirođija poboljšava rad želuca, smanjuje arterijski pritisak, reguliše menstrualni ciklus i poboljšava laktaciju. Najveća koncentracija lekovitih i aromatičnih materija je u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije mirođije nisu ni do danas u potpunosti istražene. Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana.

RECEPT
- 10 kapi etarskog ulja mirođije
- kocka šećera
Ulje nakapajte na kocku šećera, polako rastopite u ustima, progutajte pa popijte čašu vode.
NAPOMENA: Kod lošeg zadaha preporučuje se i žvakanje svežeg lista mirođije.

MILODUH
Od davnina je poznat kao korisna i lekovita biljka. Obiluje etarskim uljem, flavonoidima (hesperidin i diosmin), taninom, oleanolnom i ursolnom kiselinom, beta-sitosterolom i gorkom supstancom marubinom. Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje, a etarsko ulje deluje antiseptično. Čaj se često koristi protiv neprijatnog zadaha.

RECEPT
- kašika miloduha
- kašika nane
- kašika matičnjaka
Mešavinu ovih trava poparite sa 300 ml ključale vode, odmah poklopite i, posle pola sata, procedite, zasladite medom i pijte 1 čašu izjutra, a drugu uveče, posle večere.

ANIS
Svi delovi ove biljke sadrže etarsko ulje, a najviše ga ima u plodu. Anis sadrži i masno ulje, belančevine i šećer. Anisovo ulje ima dosta anetola, estragola, anisaldehida i kiseline. U narodnoj medicini plodovi anisa se upotrebljavaju protiv nadimanja, za regulisanje varenja i poboljšanje probave. Upotrebljava se i kao ekspektorans (za iskašljavanje), karminativ (protiv gasova), stomahik odnosno splazmolitik (za bolji rad želudca i protiv grčeva) i galaktagog (za pojačavanje lučenja mleka). Takođe poboljšava mirise i ukus raznih lekova, bombona i pasti za zube.
NAPOMENA: Anisovo ulje je veoma osetljivo na vazduh i svetlost i kad se pokvari postaje otrovno. Trebalo bi da se čuva na hladnom i tamnom mestu.

RECEPT
- kašičica usitnjenih plodova anisa
Kašičicu anisa prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da se prohladi. Pijte ujutru na prazan stomak.

PITOMA NANA
Bolja je od svih drugih vrsta nana, jer je najmirisnija, najprijatnija i najlekovitija. Vrlo je složenog hemijskog sastava, a osim etarskog ulja prijatnog mirisa, u listu ima i malo tanina, gorkih materija i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je lekovito dejstvo ove biljke višestruko. Nana se upotrebljava kao blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja, grčeva i teškog varenja, a delotvorna je protiv neprijatnog zadaha.

RECEPTI
- 50 g naninog lista
- 50 g matičnjakovog lista
Od mešavine uzmite 3 kašike i poparite 500 ml ključale vode. Odmah poklopite i posle 2 časa procedite. Čaj pijte umesto vode.
II
- kašika naninog lista
Usitnjen list prelijte sa 500 ml vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji sat. Procedite i ispirajte usta.

LAVANDA
Ova biljka prijatnog, aromatičnog mirisa u svežem cvetu ima etarskog ulja i tanina. Glavni sastojak ulja je linalil-acetat, a ima još i slobodnog linalola i geraniola, u malim količinama pinena, ocimena, borneola, cineola, kumarina, raznih ketona, propionata i valerijanata. Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje i pospešuje izlučivanje mokraće. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i nervnog sistema, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, akni, dermatitisa, cistitisa, psorijaze, ekcema, atletskog stopala, opekotina, posekotina, uznemirenosti, neprijatnog zadaha... Takođe, ulje lavande je idealna “prva pomoć” jer ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče!

RECEPT
- kašičica usitnjene lavande
Biljku prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 15-20 minuta. Čaj procedite i pijte 2-3 šolje dnevno.BILJE I ZDRAVLJE