Jelena Matijević bira stare recepte

Zečja stopa za zdrav osmeh
Crni indijski čaj
 

Piše:J. Matijević
Zubi su ogledalo zdravlja, a desni njihova potpora. Nažalost, desni podležu promenama, pa umesto da su svetloružičaste, da liče na narandžinu koru i ne krvare, često oteknu, zacrvene se, postaju preosetljive i već na najmanji dodir krvare. Ukoliko se ne leči upala napreduje i zahvata dublja tkiva. U početnoj fazi upale desni se jednostavno i uspešno leče. Uz redovnu higijenu usne duplje, svakodnevno mogu da se koriste i biljke koje sadrže sastojke važne za očuvanje oralnog zdravlja, jakih zuba i zdravih desni. Predlažemo vam neke od njih.

ZEČJA STOPA
Od ove lekovite trave sakupljaju se koren i cela biljka u cvetu. Ima oko 30% tanina, malo flavonskih heterozida, gorku materiju i oko 0,35% etarskog ulja koje sadrži eugenol. Deluje na površinsko skupljanje tkiva (adstringens) pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i protiv svih zapaljenja (antiflogistik). Jak je antiseptik zbog tanina i eugenola, a koristi se za jačanje i protiv upale desni.

RECEPTI

- 2 kašike rizoma zečje stope
- 300 ml vode
Sitno iseckan rizom poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite i ispirajte usta za jačanje desni.

- 50 g rizoma zečje stope
- 50 g kamilice
- 300 ml vode
Napravite mešavinu od usitnjenog rizoma i kamilice pa 2 kašike prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru procedite i čajem ispirajte usta protiv upale desni.

HRASTOVA ŠIŠARKA
Šišarka je patološka izraslina koja nastaje ubodom ose šišarice na listovima, lisnim drškama ili mlađim grančicama nekih hrastova. Samlevene šišarke upotrebljavaju se u veterini i humanoj medicini. Sadrži mnogo tanina i galotanina (40–75%). Pošto deluje na površinsko skupljanje tkiva koristi se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i kao protivotrov kod trovanja alkaloidima i teškim metalima. Najčešće se upotrebljava u obliku tinkture (Tinctura Gallarium) za lečenje desni i usne duplje.

RECEPT

- 10 g samlevene šišarke
- 100 ml 70% alkohola
Prah samlevene šišarke 8 dana držite u alkoholu. Procedite i 10 kapi tinkture razblaženih u kašici vode upotrebljavajte za ispiranje usta 4-5 puta dnevno.

VODENA PERUNIKA
Liči na peruniku ali joj je cvet žut. Ima debeo, žut rizom oporog ukusa. Sadrži tanine, ugljene hidrate, ulja, belančevine, glutamin, arginin i holin. Osušen rizom u smesi sa drugim biljkama se koristi protiv krvave mokraće, za jačanje organizma i za lečenje desni i zuba.
NAPOMENA: Vodena perunika je otrovna. Uzeta u većoj količini izaziva grčeve u stomaku i povraćanje, dok sok sveže biljke draži sluznicu i izaziva kijanje.

RECEPT

- 20 g osušenog rizoma vodene perunike
- 20 g lista koprive
- 20 g lista breze
- 20 g lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi)
- 20 g troskota
Sve sastojke usitnite pa mešavinu 15 minuta kuvajte u litri vode. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Proceđen čaj ulijte u staklenu bočicu i 2 puta dnevno isperite usta.

CRNI (INDIJSKI) ČAJ
U nizu važnih supstanci koje sadrži ovaj čaj posebno se izdvjaju određeni antioksidanti - polifenoli (katehini) koji sprečavaju deobu kancerogenih ćelija i fluor koji štiti zube. Ima antiinflamatorno dejstvo, smiruje digestivni trakt. Koristi se i kao lek za dijareju, poboljšava cirkulaciju i reguliše nivo holesterola. Crni čaj je naročito koristan u borbi protiv bakterija koje uzrokuju plak. Ograničava dejstvo enzima koji pretvaraju šećer u lepljivi sloj idealan za razvoj plaka na zubima. Takođe onemogućava bakterijama da se skupljaju, što smanjuje količinu nakupljanja plaka na zubima. Dokazano je da ispijanje čaja pomaže u prevenciji karijesa i parodentoze.

RECEPT

- 3 kašike lista crnog čaja
- ½ l vode
Usitnjene listiće čaja poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procedite i ispirajte desni 2-3 puta dnevno.

KOPRIVA
Lekoviti su i list i koren i seme, a kopriva je tradicionalni lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkuloze,
bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, pomaže zarastanje rana, protiv malokrvnosti, čira na želucu, nesanice, nervoze... Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva je izuzetno zdravo, korisno i pristupačno povrće, naravno i lek. Izuzetno je bogata belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom. Kopriva je tako pravi polivitaminski rezervoar.

RECEPT

- 1 kg listova koprive
- malo meda
Sveže mlado i oprano lišće sameljite u mašini za mlevenje mesa i kroz gazu iscedite sok. Protiv upale desni, sa malo meda uzimajte 3-4 kašike soka dnevno ili samo popijte gutljaj-dva pa grgljajte što duže možete i ispljunite.BILJEIZDRAVLJE