Priredila:J. Matijević

Čajevima do vitkosti
Priredila:J. Matijević
TOKOM zime, zbog malo kretanja i previše “teške” hrane, u organizmu se nakupe različiti toksini, ali i po koji kilogram više. Zato je proleće idealno vreme da se organizam pročisti, a kilogrami polako nestanu. Iako se suvišni kilogrami najuspešnije skidaju svakodnevnom fizičkom aktivnošću i disciplinovanim sprovođenjem dijete koju prepišu lekar i nutricionista, od pomoći mogu da budu lekovite trave. Predlažemo vam nekoliko čajeva, koji će vam pomoći na putu ka vitkosti i savršenoj liniji.

KRUŠINA (FRANGULA)
Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala i pre nego što olista. Sa debljih grana iseku se “trake” duge oko 30 centimetara i odmah suše. U kori ima vezanih i slobodnih antrahinonskih derivata sa purgativnim dejstvom (protiv zatvora), tanina, gorke materije, šećera, masti, slobodnih emodina, izoemodina i hrizofanske kiseline. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žucnoj kesici, izostale menstruacije i protiv hronicnog zatvora.
NAPOMENA: Kora frangule pre upotrebe mora da odstoji godinu dana ili da se jedan sat greje u rerni na 110 stepeni.

RECEPT
- 100 g kore krušine
- 10 g korena selena
- 20 g cveta i lista maslačka
- 10 g sladića
- 10 g zečjeg trna
- 10 g plodova pasdrena
- 10 g plodova sene
- 10 g lista vinove loze
Sve sastojke usitnite i u pola litra vode dodajte 3 kašike mešavine. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Kada se prohladi, procedite i nezaslađen popijte u tri doze posle jela.

BELA BREZA
Ubrano u proleće, mlado brezovo lišće obiluje katehinskim taninom i šećerom. Sadrži i smole, etarsko ulje, gorke materije, vitamin C kao i jedan nedovoljno proučen saponozid. Čaj od brezovog lišća pojačava izlučivanje mokraće i odstranjuje kiseline iz organizma. Delotvoran je i kod groznice i reume, a preparati breze koriste se kao diuretično sredstvo protiv infekcija bubrežnih puteva i bubrežnog kamenaca, artritisa, opadanja kose i osipa.

RECEPT
- 30 g listova breze
- litar vode
- malo sode bikarbone
Usitnjene listove prelijte sa vrelom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i dodajte na vrh noža sode bikarbone. Pijte 3 čaše dnevno.

SENA (KASIJA)
Zreli, osušeni, listovi ove biljke sadrže smole, sluz, tanin, glikozide, senozide A i B, flavonoid i antrahinonske derivate. Čaj od sene potpomaže varenje, sprečava lenjost creva i zatvor, dok aktivni sastojci lista blagotvorno deluju na nervne završetke u zidu debelog creva.
NAPOMENA: Lišće sene ne sme da se koristi za vreme trudnoće, kod zapaljenja mokraćne bešike ili materice.

RECEPT
- 25 g sene
- 25 g pasdrena
- 25 g kima
- 25 g morača
U pola litra vode dodajte 3 kašike ove mešavine i na tihoj vatri kuvjte 10 minuta. Poklopite i ostavite da se prohladi. Proceđen i nezaslađen čaj podelite u tri doze i popijte u toku dana umesto vode.

DIVLJI KESTEN
Kora kestena je bogata taninom, eskulinom i eskuletinom. Deluje antiupalno, podstiče izlučivanje mokraće i protiv zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže kod lišajeva, groznice, malarije, slabe probave i upalnih procesa u crevima.

RECEPT
- 40 g kore divljeg kestena
- litar vode
U provrelu vodu dodajte kestenovu koru i kuvajte 5 minuta na tihoj vatri. Poklopite i ostavite 5 minuta pa procedite i pijte tokom dana umesto vode.

HAJDUČICA (SPORIŠ)
Iako su njena lekovita svojstva poznata još od antičkog doba, sastav ove biljke još nije dovoljno ispitan. Poznato je da sadrži vitamin K, starsko ulje, gorku materiju ahilein, flobatanina, akonitne kiseline i gume. Hajdučica nije otrovna i može svakodnevno da se upotrebljava za jačanje organa za varenje. Pojačava rad želuca, sprečava pojavu grčeva u organima za varenje, snižava telesnu temperaturu, stimuliše i normalizuje menstrualni ciklus.

RECEPT
- 30 g cveta hajdučice
- 30 g kantariona
- 20 g bračića
- 20 g morača
U pola litra proključale vode dodajte 3 kašike mešavine i kuvajte na tihoj vatri desetak minuta. Poklopite a kada se prohladi procedite i podelite u tri doze. Pijte nezaslađen posle jela.

BELI JASEN
U listu ima flavonskog heterozida kvercitrozida, glikoze, tanina, jabučne kiseline, etarskog ulja manitola i inozitola. Pospešuje lučenje mokraće, blago pročišćava creva i pojačava izlučivanje mokraće. Dosta se koristi i kao pomoćno lekovito sredstvo za lečenje artritisa, reumatizma i uloga.

RECEPT
- 40 g listova jasena
- litar vode
U proključalu vodu dodajte usitnjene listove, poklopite, ostavite 10 minuta i procedite. Pijte nezaslađen umesto vode.
Broj 155
Lečenje biljem/Mršavljenje
Kako do vitke linije

Na čaju sa.../Željko Samardžić, pevač
Boem bez poroka

Zdravlje/Trudnoća i biljni preparati
Dva lica lekovitog bilja

Zdrave namirnice/Žitarice
Zrna puna zdravlja

Rekreacija
Vežbe za oblikovanje tela

Organska poljoprivreda
Napravite samo svoju bio baštu

Lepota
Nega suve kože

Uskršnje čarolije
20 načina za farbanje jaja

Oftalmologija
Sindrom kompjuterskog vida

Bebe
Preosetljivost na kravlje mleko

Estetska hirurgija
Uvećanje i korekcija usana

Onkologija
Pravilna ishrana tokom hemioterapije

Terapija
Upala žučne kese

Psihologija/Trema
Trening vraća samopouzdanje


Fitoterapija
*Dva lica lekovitog bilja
*Čajevi za mršavljenje

Ishrana
Dijeta za čišćenje