Kafa

KAFA

Bajke o crnom zrnu
Piše: J. Matijević
Mnogobrojni su oni koji bez jutarnje doze "crnog napitka" ne mogu da se probude, a nije mali broj ni onih kojima je dan nezamisliv bez nekog napitka od kafe - da ih oraspoloži, rasani ili podstakne probavu. Uživa se u mirisu i ukusu ovog napitka, objavljene su i mnogobrojne studije o pozitivnom uticaju kafe na zdravlje, ali...
- Oni koji uživaju u kafi, piju je zbog kofeina koji je otrovna biljna baza i svrstava se u droge – objašnjava primarijus dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu. - Koliko je ova supstanca nekorisna i štetna najbolje ilustruje podatak da se na skali "težine" odvikavanja od narkotika nalazi na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola.
Po rečima našeg sagovornika štetnost kafe se pojačava termičkom obradom.
- Kafa je pastelno zelene boje, ali posle prženja na više od 280 stepeni, kidaju se ugljenične veze u strukturi zrna, kafa pocrni i stvara se neki kancerogeni. Štaviše,
u ishrani se ne koriste ugljenisane namirnice, osim kafe, o kojoj se i bajke pričaju!
U zrnima je 821 isparljiv sastojak od kojih je kofein samo jedan od njih. Osim toga, naglašava dr Borović, kafa bez kofeina - ne postoji!
- Da bi se smanjio sadržaj kofeina, kafa se obrađuje na različite načine. Jedan je da se zrno uroni u kiselinu, što smanjuje procenat ovog satojka, ali tako kiselina postaje deo kafe i često izaziva gastritis. Osim toga kafa pojačava delovanje otrova u našem telu, što dokazuje ponašanje pušača. Oni svaka 2-3 sata moraju da popiju kafu uz obaveznu cigaretu, jer jedno bez drugog ne idu.

SRCE I KRVNI SUDOVI
Mnogi tvrde da ih šoljica kafe razbudi i da im popravi raspoloženje.
- Za nekoliko sekundi kofein, kao i sve ostale droge, stiže do glavnog centra za raspoloženje u mozgu i podiže nivo beta endorfina, inače opijata mozga, što stvara osećaj prijatnosti. Kafa istovremeno, preko nadbubrežne žlezde povisi nivo hormona stresa, ali organizam, nema način da to i oseti, pa se zbog tog prikrivenog stresa organizam budi. Oni koji popiju kafu na taj način postignu ono što su želeli, ali, nažalost, ne osete nepotrebni stres koji su "priredili" organizmu.
Kad god poraste nivo hormona stresa, ističe dr Borović, jetra u krv naglo luči šećer i masnoće.
- Više od 70% masnoća u krvi potiče iz jetre, a ostale iz hrane. Zato ima mršavih sa prekomernim šećerom i masnoćama u krvi, a većina njih se svrstava među one koji piju mnogo kafe. Ovaj višak masnoća u krvotoku, pod dejstvom slobodnih radikala, menja strukturu, oksidiše i postaje štetan jer se masne naslage talože u krvnim sudovima izazivaju aterosklerozu i, potom, niz kardiovaskularnih oboljenja.
Kafa, po rečima našeg sagovornika, negativno deluje i na srce, jer, posle popijene šoljice, ima poremećen ritam naredna 3 sata.
- To je stanje koje se fiziološki nikada ne događa, a izazivaju ga isključivo ispijanje kafe i pušenje. Oni istovremeno stimulišu simpatička i parasimpatička vlakna i kao do srcu istovremeno naređuju "radi" i "stani", pa se naš vitalni organ nađe u stanju napetosti koju ne može da reši.

OSTEOPOROZA
Kofein iz šoljice kafe ostaje u organizmu 68-72 sata, a njegova loša osobina je da blokira kalcijum i magnezijum iz hrane.
- Poznato je da se kosti stalno obnavljaju, jer imaju dve vrste ćelija - jedne razgrađuju, a druge formiraju nove koštane strukture. One neprekidno "oblikuju" kosti i prilagođavaju ih opterećenju i naporima. S obzirom na to da kafa blokira kalcijum ne stvaraju se nove kvalitetne koštane strukture i smanjuje se gustina i kvalitet kostiju. Žene to osete tek u menopauzi, kada fiziološki gube kalcijum, a rezerve su već male. Tako kafa doprinosi da svaka treća žena i sedmi muškarac boluju od osteoporoze.

TRUDNOĆA
Formiranje i razvoj deteta u majčinoj utrobi je vreme najbržeg rasta, pa je po rečima našeg sagovornika, važno da beba nema kontakt sa otrovima iz spoljne sredine.
- Popijena šoljica kafe izaziva niz poremećaja ne samo kod majke već i bebe, a naročito narušava strukturu budućih kostiju, oštećuje mišić srca i remeti njegov ritam. Osim toga, kafa može da izazove prevremene kontrakcije materice i porođaj.

NEPRIJATELJ LEPOTE
Smatra se, kaže dr Borović, da su prženi produkti kafe glavni krivci displazija, promena na dojci, i neprijatelj lepote.
- Oblik i čvrstina dojke zavise od elastičnih vlakana kože. Slobodni radikali koji su posledica pušenja i korišćenja pržene kafe oštećuju elastična vlakna tako da dojka gubi lepotu i oblik i počinje da se spušta. Istovremeno kafa je jak diuretik, što isušuje i kožu i organizam. Zato je važno da se pije dovoljno vode i vrati koži "mladost", a oni koji to mogu neka svakodnevno pojedu malo ananasa.
Ističe dr Borović da kofein iz kafe pogoršava stanje obolelih od glaukoma, negativno utiče na nivo šećera u krvi, pa se ne preporučuje ni dijabetičarima, a ugrađuje se i u gleđ tako da zubi vremenom požute.

KOLIKO NE ŠKODI?
- Prema istraživanjima prestižnog američkog Kolumbija univeziteta, oštećenja organizma nastaju ako se dnevno uzme više od 20 miligrama kofeina. Poređenja radi jedna šoljica kafe sadrži 80-120 miligrama kofeina – objašnjava naš sagovornik.

ZAMENE
Ako želite da vas nešto probudi brzo i efikasno kao jaka kafa, dr Borović predlaže:
1. ceđen sok od presnog voća bogatog vitaminom C (limun, kivi, pomorandža, jagoda, ribizla, malina)
2. čaša mlake vode, nekoliko kapi limunovog soka i kašičica meda
3. topla čokolada
4. svež paradajz sok

NEZAMENJIVA VLAKNA
- Koštani sistem se kvalitetno formira do 30. godine tako da se svima, a naročito deci, preporučuje da obezbede dovoljne količine kalcijuma. Trebalo bi da pojedu 200-300 g presnog povrća, oko 600 g voća, da budu fizički aktivni i razumno uživaju u blagodetima sunca. I, da ne uzimaju namirnice koje sadrže kofein – kaže dr Borovoć.
antrfile

KAFA I MLEKO
Loša kombinacija

- Ispijanje kafe sa mlekom je greška, jer belančevina mleka kazein i kofein stvaraju spoj koji organizam ne zna da razgradi. Zato oni koji često piju kafu s mlekom imaju tegobe tokom varenja i osećaju nelagodnost u stomaku. Osim toga, kafa remeti varenje jer pogrešno stimuliše pojedine žlezde, stvara višak kiseline i sa drugim faktorima "trasira" put gastritisu i čiru. To, kasnije, može da prouzrokuje nastanak tumora i kancerogenih oboljenja – upozorava dr Borović.