Ravnoteža baza i kiselina osiguravaju život bez bolesti

Mešajte bazno i kiselo

Piše:Željka Radulović
Milka Orlić posle 28 godina bavljenja alternativnom medicinom ima puno pravo da živi i radi po kineskom sloganu da „ko je izlečio sebe, ima prava da leči druge.“
Primenom makrobitike još pre dve decenije rešila se glavobolje, opstipacije, hemoroida, mioma, dermatitisa, problema s limfotokom. Prolaps srčanih zalistaka i prošireno srce izlečila je pravilnim kombinovanjem hrane, iako su joj lekari, čak, dva puta predlagali operaciju. Pobedila je i višak kilograma i mnogima pomogla da se izbore sa istim problemom.
- Više puta sam boravila u Kini i nisam videla debelog čoveka, osim Budinu skulpturu – sa zdravim osmehom priča nam Milka. - Njihov životni moto je da „niko nema prava da kaže da nema vremena za doručak.“ Kod nas se, nažalost, doručkuje kafa, doručak se spoji sa ručkom, jede se s nogu, često previše.
Kineska medicina definiše gojaznost kao hronično oboljenje sa poremećejem metabolizma i povećanjem telesne mase više od deset odsto. U Srbiji je gojaznost u porastu, posebno dece.

Prema rečima naše sagovornice, pravilna ishrana isključuje zabranu namirnica, uskraćivanja obroka, gladovanje. Važno je jesti pravilno. Dnevni jelovnik po makrobiotičkom pristupu ili kineskoj medicini izgleda ovako:

Doručak: jedna vrsta voća sa ili bez jogurta

Ručak: ugljeni hidrati ili posni obrok sa hlebom

Večera: proteinski obrok( meso i salata)

Užina: prokuvana voda

Sistem kompatibilne ishrane podrazumeva šest pravila:

1. Iz ishrane treba izbaciti svu rafinisanu hranu i onu u kojoj su hemijski dodaci
2. Skrob i šećer ne treba jesti sa proteinima i kiselim voćem u okviru istog obroka
3. Ishrana treba da bude uglavnom od voća, povrća i salata
4. Proteine, skrob i masti jesti u malim količinima
5. Mogu se koristiti integralne žitarice i neprerađen skrob
6. Između obroka različitog tipa mora proći četiri do četiri i po sata
- Pojednostavljeno rečeno, idealan odnos ugljenih hidrata i proteina je 80:20 , što znači da u u toku dana treba kombinovati 20 odsto mesa i 80 odsto ugljenih hidrata – ističe Milka Orlić.

Da bi bili zdravi i da bi pojačali otpornost na bolesti, važno je da jedemo baznu i kiselu hranu, i to u približnom odnosu 4:1 jer takav odnos održava zdrav metabolizam.

- Naša ishrana se potpuno promenila iz bazne u kiselu, a jedan od glavnih uzroka zdravstvenih problema je prezakiseljenost organizma, do koje dolazi zbog preteranog uzimanja visokoprerađene hrane poput šećera i belog brašna – kaže naŠa sagovornica.

Važna uloga pripada i enzimima, kojih u čovekom organizmu ima oko 30.000 i od njihove aktivnosti zavisi metabolizam. Enzimi su važniji od vitamina, jer rukovode proizvodnjom hormona. U jetri su pravi hemičari, čiste krv, omogućavaju pravilno disanje. Najkvalitetniji enzimi su u svežem i sušenom južnom voću, od kojeg su za eliminaciju masnih naslaga i taloga najznačajniji ananas, papaja i mango. Od našeg voća prednjače jagode, kajsije (suve i zrele), šljive (suve i zrele), lubenica, jabuka...

BEZ OPERACIJE
Dečaku iz Vrnjačke Banje u pubertetu su izrasle grudi, baš kao da je devojčica. Bili su to, zapravo, lipomi (čvrsti talozi masnoće) .U dečjoj klinici u Beogradu predloženo je oprerativno skidanje lipoma. Roditelji dečaka u panici su pitali Milku Orlić da li može da mu pomogne, a da ne ide pod nož? Prvo što je uradila bilo je da iz dečakove ishrane izbaci veće količine kajmaka koje je do tada „tamanio“ svakodnevno. Pored kombinovane ishrane, prilagođene za njegov uzrast i kineskih proizvoda kao dodataka ishrani, dečak se oslobodio lipoma za nepunu godinu dana. Mogao je, konačno, da obuče majicu, poput svojih vršnjaka.

BAZNO
sve vrste povrća,(i krompir ako se kuva i jede sa ljuskom)
sve salate
sve vrste svežeg voća (kiselo voće: grejpfrut, pomorandže, limun bobičasto voće)
sušeno voće
mleko

KISELO
proteinske namirnice:
meso, riba školjke,
jaja
sir
živinsko meso
sva skrobna hraba – žitarice( hleb i brašno)
čajevi