Recepti za bronhije i pluća

Odžačari bronhija i pluća

Priredila: J. M.
Tokom jeseni i zime često se jave upale koje počnu u grlu i "spuste se" na dušnik i bronhije, što izaziva taloženje sekreta, bolove u grudima i otežano disanje. U narodnoj medicini se za te boljke koriste čajevi i biljni preparati koji pospešuju iskašljavanje i izbacivanje šlajma čime se čiste bronhije, obezbeđuje slobodna cirkulacija kiseonika i brže ozdravljenje.
Lekovito bilje koje se koristi za te svrhe sadrži sluz, saponozide (materije koje mućkanjem pene kao sapun), kao i etarska ulja prijatnog mirisa i antiseptičkog delovanja.
Čajevi za iskašljavanje i ublažavanje kašlja piju se, kad se malo ohlade, zaslađeni lipovim ili planinskim medom iz borovih šuma.

BELI SLEZ
Reč je o tradicionalnom leku za iskašljavanje (ali ga i lekari propisuju kao pomoćno lekovito sredstvo) jer sadrži mnogo sluzi. Iskusni travari znaju da je najbolje da koren belog sleza vade u oktobru, na kraju vegetacije, jer tada sadrži najviše ove materije. Koren bi trebalo odmah da se očisti, oguli i što pre osuši na 60-70 stepeni, isecka, stavi u tamne teglice i dobro zatvorn.
NAPOMENA: Ako se za ispiranje grla i nosa beli slez koristi u obliku macerata, iseckan koren stavi se oko 2 sata u hladnu vodu (ne u ključalu) i češće promeša drvenom kašikom.

RECEPT

- 25 g korena belog sleza
- 25 g crnog gaveza
- 25 g iđirota
- 10 g cveta divizme
- 10 g podbela
- 5 g anisa
* Kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode i poklopite. Kada se malo prohladi, procedite, zasladite kašičicom meda i pijte toplo. Čaj kuvajte i pijte 4-5 puta dnevno.

PODBEL
Raste najčešće na ilovači, na nasipima, pored puteva, izvora, potoka i na vlažnim njivama. I u listu i u cvet je obilje sluzi. Ova biljka je nezaobilazan sastojak plućnih čajeva kao sredstvo protiv kašlja (otuda mu potiče i latinski naziv “tussis” što znači kašalj).

RECEPT

- 40 g cveta i lista podbela
- 20 g ploda anisa
- ½ kg lipovog ili planinskog meda
* Anis zdrobite u avanu, dodajte podbel, poparite sa pola litra ključale vode i poklopite. Posle 8 sati procedite i pomešajte sa medom. Svaki sat uzimajte po kašiku.

PLUĆNJAK (MEDUNIKA)
Kosti se za lečenje katara disajnih puteva, naročito kašlja s manje ili više šlajma, gripa, upale pluća, hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza. Obiluje taninima i saponozidima, a sadrži i rastvorljive i nerastvorljive silikate. Za lek se prikuplja cela biljka, bez korena.

RECEPT

- 10 g plućnjaka
- 10 g majčine dušice
- 10 g korena belog sleza
- 10 g crnog gaveza
- 10 g cveta podbela
- 10 g divizme
- ½ kg lipovog meda
* Mešavinu poparite sa pola litra ključale vode, poklopite, posle 8 sati procedite, pomešajte sa medom i svakog sata uzimajte po kašiku.

SAPUNJAČA
Raste na vlažnim peskovitim mestima, najčešće rečnim obalama, nanosima i nasipima. Lekovit je samo koren koji obiluje saponozidima pa kada se gnječi u vodi obilno peni. Osušeni koren se upotrebljava protiv kašlja i da se izbaci sluz.
NAPOMENA: Sapunjača se svrstava u retke vrste, pa ne bi trebalo da se sakuplja u prirodi. Može da se gaji u kući, ali je najbolje da se kupuje u biljnoj apoteci.

RECEPT

- 20 g korena sapunjače
- 20 g sladića
- 20 g lista podbela
- 20 g belog sleza
- 20 g pitomog kestena
* Kašiku smese prelijte sa 2 dl proključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte 4-5 puta dnevno.

CRNI GAVEZ
Ova rasprostranjena biljka raste pored reka i po vlažnim livadama. Lekovit je koren, a najefikasniji je ako se vadi i suši u jesen ili proleće. S obzirom na to da koren sadrži purinski derivat alantoin pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva, a zahvaljujući sluzi i etarskom ulju olakšava iskašljavanje.

RECEPT

- 50 g gaveza
- 50 g bamija
* Koren gaveza i bamije usitnite i poparite sa 4 dl ključale vode, poklopite, sačekajte 8-10 sati, podelite na tri dela i pijte posle svakog obroka.

MAJČINA DUŠICA
Lekoviti sastojci, među kojima i etarsko ulje, su u listu i cvetu tako da iskusni travari beru samo gornje polovine lisnatih grančica u cvetu. Ekstrakt etarskog ulja se koristi sam ili pomešan sa drugim sastojcima protiv "običnog" i velikog kašlja. Osim ekstrakta koristi se i čaj.

RECEPT

- 50 g majčine dušice
- ½ l vode
* Majčinu dušicu poparite ključalom vodom, poklopite, posle 2 sata procedite, zasladite medom i pijte po 2,5 dl ujutro i uveče.

DUNJA
Semenke ove biljke sadrže obilje sluzi, pektina, šećera i ulja. Koriste za pripremanje emulzija protiv kašlja.

RECEPT

- 15 g semena dunje
- 15 g semena lana
- 15 g lipovog cveta
- 15 g bagremovog cveta
- 15 g bršljana
- 15 g korena omana
- 10 g kleke
* Kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite lipovim medom i pijte 4-5 puta dnevno.