Prirodni lekovi protiv opadanja trepavica

Opadanje trepavica

Piše:M. Vasiljević
Zavodljive, duge i guste trepavice najlepši su okvir očiju a njihovo opadanje ili proređivanje podjednako teško pada i ženama i muškarcima, stvarajući ne samo estetski, nego i psihološki problem.

UZROCI
Kao i sve druge malje na telu, tako i trepavice imaju životni ciklus, pa je njihovo opadanje prirodan, skoro neprimetan fiziološki proces, jer se opale trepavice ubrzo zamenjuju novim, objašnjava dr Sandra Vekić, dermatolog.
- Ali, postoje i stanja koja dovode do pojačavanog opadanja trepavica. To su pre svega alergijske reakcije na kozmetičke preparate, maskare, krejone kao i kreme za negu kože oko očiju. Dugotrajna zapaljenja ivice oka (bakterijska ili alergijska) ili vežnjače (konjuktivitis), neki lekovi, hemioterapija, smanjena funkcija štitаste žlezde, ishrana siromašna vitaminima i mineralima, anemija posebno u trudnoći, takođe dovode do ovog problema.

Neki popularni kozmetički tretmani koji se poslednjih godina sve više primenuju, kao štо su uvijanje i nadogradnja trepavica, takođe mogu doprineti njihovom opadanju. Sve one, prema rečima dr Vekić, dovode do hemijske, mehaničke ili termičke povrede struktura kapka odgovornih za rast trepavica.
- Opadanje trepavica se može javiti u sklopu nekih kožnih oboljеnja. Najčešće je to slučaj kod alopecije areate, opadanja dlaka u pečatima na telu, pa i na trepavicama. Ono što je važno u ovom slučaju treba umiriti pacijenta jer se uglavnom radi o reverzibilnoj pojavi koja i bez lečenja spontano prolazi za 6-12 meseci.

Ekcemi, naročito alergijski kontakni dermatitis, kao i seborеični dermatitis takođe mogu da pospeše opadanje trepavica, a njihov trajni gubitak javlja se, nažalost, i kao posledica opekotina, ozbiljnijih trauma kao i hirurških intervencija i zračne terapije na kapcima u zonama rasta trepavica.

Lečenje
Savetuje se prekid upotrebe kozmetičkih proizvoda, maskare, ajlajnera, krejona, uvijača trepavica. U najblažim slučajevima preporučuje se pažljiva primena, odnosno nežno utrljavanje ricinusovog ili lanenog ulja (bogatih vitaminom E koji stimuliše rast) na ivice kapaka. Veoma je važna dijagnostika i pravovremeno lečenje svih zapaljenskih procesa na kapcima. Savetuje se primena dijetetskih suplemenata, vitamina, naročito B, E, C kao i minerala: gvožđa, selena i cinka.

ALOPECIJA
Alopecija areata je autoimuna bolest, što znači da su se u organizmu pojavila antitela koja deluju na koren dlake. Za njihovo aktiviranje potreban je okidač, a to su najčešće stres ili jak virus koji je "prodrmao" organizam, objašnjava dr Nada Pantić iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.
- Opadanje trepavica može da bude samo jedna od manifestacija bolesti udružena sa opadanjem dlaka na drugim delovima tela, a ređe, jedini simptom ovog oboljenja. Da bi se utvrdio uzrok opadanja dlaka, potrebno je uraditi kompletnu dijagnostiku: pregled zuba, ginekološki pregled, bris grla i nosa, urinokulturu, vaginalni sekret. Tu tražimo moguće žarište, tinjajuću infekciju koja je dovela do opadanja dlaka u pečatima, a neretko i do totalnog opadanja.

SAVET
RICINUSOVO ULJE

Vatiranim štapićem nanesite najviše jednu kap ricinusovog ulja na na koren i nežno duž trepavica. Ostavite da deluje najmanje pet minuta i isperite mlakom vodom. Ricinusovo ulje nanosite četiri nedelje, a osim što ćete ojačati stare, počeće da rastu i nove, jače trepavice.BILJEIZDRAVLJE