Prirodni lekovi za ženske bolesti

Ženske bolesti
Lečenje biljem
 

Priredila:J. M.
Iako se, kada je reč o lečenju takozvanih ženskih bolesti, pacijentkinjama pre svega preporučuje da se obrate ginekologu, kao dopunska terapija često mogu da se koriste preparati lekovitog bilja. Tim pre što neke trave, osim etarskih ulja, sadrže i druge sastojke koji pomažu da se "ženske tegobe" lakše prebole. U slučaju bolnih menstruacija i odliva blagotvorno deluju biljke sa obiljem tanina, da se ciklus "dovede u red" preporučuju se trave bogate aminima i alkaloidima, a za ispiranje bilje koje sadrži tanine, sluz i etarska ulja.
Za lečenje najčešćih ženskih tegoba predlažemo vam nekoliko napitaka od lekovitih trava koje preporučuju ugledni fitoterapeuti.

VIRAK (ALCHEMILLA VULGARIS)
Ova biljka obiluje taninima, jača zidove materice, a novija naučna istraživanja ukazuju da neke materije u virku sprečavaju razmnožavanje stafilokoke, bakterije koja je postala otporna na većinu antibiotika. Japanski naičnici su nedavno otkrili da agrimonin iz ove biljke sprečava rak dojke.

KORISTI SE:
* za ublažavanje bolnih i neredovnih menstruacija
* protiv belog pranja i svraba stidnice
* za smirivanje upala praćenih sekretom


Belo pranje
- 50 g osušenog virka bez korena
- litar vode
Biljku prelijte ključalom vodom, poklopite i pijte proceđen čaj tokom dana, umesto vode.
SAVET PLUS: Čaj ne smeju da piju žene koje imaju žučne ili probleme sa organima za varenje.

MACINA TRAVA (MARRUBIUM VULGARE)
Vekovima se koristi za lečenje ženske neplodnosti jer normalizuje lučenja polnih hormona i dovodi hormone u ravnotežu, što je preduslov uspešne trudnoće.

KORISTI SE:
* kao pomoć pri začeću
* protiv menstrualnih tegoba


Menstralne tegobe

- 2 kašičice suve macine trave
- 2,5 dl vode
Biljku prelijte vrelom vodom, poklopite, procedite posle tri do pet minuta i pijte tri do pet šoljica dnevno. Zbog oporog ukusa čaj se lakše pije hladan a može i da se zasladi s malo meda. Trebalo bi da se pije najmanje tri meseca, a tokom menstruacije da se napravi pauza.
SAVET PLUS: Ako u međuvremenu žena zatrudni ne bi smela da pije ovaj čaj.

SLADIĆ (GLYCYRRHIZA GLABRA)

Ova biljka sadrži estrogene hormone, pospešuje lučenje kortizola i estrogena, a smanjuje nivo testosteron čak za 50 odsto. Ove osobine sladića pomažu ženama s policističnim jajnicima (povećano lučenje testosterona), što može da prouzrokuje neplodnost, povećanje telesne težine, dlačice na licu i akne.

KORISTI SE:
* za lečenje policističnih jajnika

Policistični jajnici

- pola kašičice korena sladića
- 1,5 dl vode
Sladić prelijte vrelom vodom, poklopite, posle pet minuta procedite i pijte posle obroka tri puta dnevno, četiri do šest nedelja. Ako se duže pije ovaj čaj povećava krvni pritisak i zadržava vodu u organizmu.
SAVET PLUS: Za lečenje policističnih jajnika sladić može da se kombinuje sa božurom (razmera 1:1). Božur, takođe, umanjuje proizvodnju testosterona u organizmu, podstiče ovulaciju i proizvodnju progesterona, pa snažno deluje sa sladićem.

KONOPLJIKA (VITEX AGNUS CASTUS)
Od davnina se bobice konopljike, često nazivane i "divlji biber", uzimaju da se reguliše menstrualni ciklus. Osim toga smanjuje lučenje prolaktina, hormona koji pospešuje proizvodnju mleka (ako je njegov nivo previsok, menstruacije postaju neredovne, pa čak i izostaju). Istraživanja su potvrdila da konopljika vraća ciklus u normalu za tri meseca, ali se ne preporučuje mlađim od 18 godina.

KORISTITI SE:
* da pospeši plodnost, naročito starijih
* da reguliše menstruacije
* protiv PMS


PMS

- kašika listova konopljike
- 2 dl vode
Vrućom vodom prelite lišće, poklopite, procedite posle pola sata i pijte tri puta dnevno. Preporučuje se terapija od tri do najviše devet meseci. Ako je potrebno terapija može da se ponovi, ali posle tromesečne pauze.
SAVET PLUS: Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, ženama koje primaju hormonsku terapiju ili koriste pilule za kontracepciju.

ŽALFIJA (SALVIA OFFICINALIS)
Da je prava ženska biljka svedoči i poslovica: "Gde raste žalfija, gospodari žena". Čaj od ove biljke smiruje simptome menopauze - nagle promene raspoloženja i depresije. U narodnoj medicini koristi se za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj pije u poslednjem mesecu trudnoće.

KORISTI SE:
* protiv belog pranja
* protiv talasa vrućine (valunga) i znojenja


Valunzi i znojenje

- 3 kašičice lista žalfije
- šolja vode
Biljku prelijte vrelom vodom, poklopite, posle desetak minuta procedite i pijte dve-tri šolje čaja dnevno.
SAVET PLUS: Čaj od ove biljke ne smeju da piju trudnice i žene koji boluju od epilepsije jer sadrži tujon, koji može da izazove napad.

RUSOMAČA (CAPSELLA BURSA PASTORIS)
U narodu poznata i pod imenom "hoću-neću" i vekovima se koristi da se zaustavi krvarenje (hemostatik). Sadrži peptid diozmin, koji deluje antihemoralgijski, i flavonske glikozide koji jačaju zidove krvnih sudova i deluju protivupalno.

KORISTI SE:
* protiv pojačanog menstrualnog krvarenja
* da ublaži zapaljenja tkiva materice
* protiv belog pranja
* protiv prolapsa materice


Pojačano krvarenje

- 30 g rusomače
- 30 g troskota
- 20 g kamilice
- 20 g lista bele imele
Prelijte tri kašike mešavine sa 4 dl ključale vode, poklopite, posle dva sata procedite i pijte po šolju toplog čaja ujutro i uveče.
SAVET PLUS: Čaj od rusomače ne smeju da piju trudnice.BILJEIZDRAVLJE