Predlog recepata za danas

Recepti Olivera Stanojevića

Čaj za jači imunitet

- 20 g trave ive
- 15 g matičnjaka
- 10 g nevena
- 15 g anđeoskog korena
- 15 g ivanjskog cveća
- 10 g podubice
- 10 g kantariona
- 10 g razgona
- 15 g miloduha
- 10 g žalfije
- 15 g vranilovke
- 10 g majčine dušice
* Pomešajte sve sastojke, pa kašiku mešavine sipajte u 2 litra hladne vode, stavite da se zagreva i sačekajte dok ne provri. Posle sat procedite i pijte 2-3 puta po 2 dl čaja dnevno.
Napomena: Koristi se i u slučaju gripa i drugih virusnih infekcija.

Protiv upale jajnika i PMSa

- 20 g nevena
- 20 g macine trave
- 15 g hajdučke trave
- 15 g kantariona
- 15 g pčelinje trave
- 5 g kičice
- 10 g majčine dušice
* Pomešajte sve sastojke, pa 3 kašike mešavine prelijte sa 7 dl proklučale vode, sačekajte sat, procedite i pijte tokom dana.

Javorka i Petar predlažu izbor recepata novinarke Jelene

Čajevi za prostatu
Brusnica
 
Priredila: J. M.
Lečenje oboljenja urinarnog sistema najčešće je dugotrajno i neophodan je stalni nadzor lekara, ali u nekim slučajevima antibiotici i drugi lekovi ne pomažu. Zato lekari, često preporučuju uzimanje pojedinih blagih i neškodljivih čajeva blagotvornih protiv različitih oboljenja mokraćnog sistema i za lečenje prostate. Podsećamo vas na najefikasnije.

Uva (Medveđe grožđe) - Arctostaphylos uva ursi

Kao narodni lek koristi se više od hiljadu godina, a jedna je od biljaka koje se najduže koriste u medicini, od početka 18. veka. List sadrži tanine i galnu kiselinu, a bogat je fenolskim glikozidima naročito arbutinom koji u mokraćnim putevima ima antiseptičko dejstvo. Uva je danas sastojak većine čajeva i drugih preparata za lečenje organa za mokrenje.

Koristi se:
* protiv infekcija mokraćnih kanala i bešike
* za ublažavanje tegoba uvećane prostate
* protiv peska ili kamena u bubregu)

Upale mokraćnih puteva

- 50 g lista uve
- 50 g lista žalfije
- 50 g lista breze
- 50 g cveta belog sleza
- 50 g poljskog rastavića
Kašičicu mešavine prelijte sa 2,5 dl vode, kuvajte pet minuta, poklopite i držite na tihoj vatri dva-tri sata, ali da ne vri. Pijte po čašu čaja četiri do šest puta dnevno, bez šećera.

SAVET PLUS: List uve čuvajte ceo, a pre pripremanja ga usitnite i potom duže kuvajte. Čaj od uve ne bi trebalo da se pije duže od sedam dana i ne više od pet puta godišnje. Ni trudnice ne bi smele da ga piju jer može da izazove kontrakcije materice.

Brusnica (Vaccinium vitis idaea)

Veoma je slična uvi osim što na naličju lista ima smeđe tačkice. Sadrži mnogo arbutina, ali ima tri-četiri puta manje tanina od uve. Bogata je kalijumom i vitaminima A i C. Naučna istraživanja potvrdila su da obiluje antioksidantima i ima antikancerogeno dejstvo, a hipurična kiselina u bobicama je prirodni antibiotik. koristi se sveža ili suva, kao i za pripremanje soka i pekmeza.

Koristi se:
* za lečenje grčeva mokraćnog mehura
* protiv zapaljenja mokraćnih puteva izazvanih ešerihijom koli
* za lečenje upale bubrega
* za prevenciju kamena u bubregu
* protiv bakterija u mokraći
* za lečenje uvećane prostate

Uvećana prostata

- 30 g brusnica
- 1/2 l vode
- kašika meda
U vodi na tihoj vatri kuvajte brusnice dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte med i pijte topao čaj tri puta dnevno posle jela.

Breza (Betula verrucosa)

List ovog drveta je jedan od najboljih biljnih lekova za lečenje mokraćnih puteva. Sadrži katehinski tanin, šećere, saponozid, smole, etarsko ulje, gorke materije i supstance koje imaju antibakterijske osobine.

Koristi se:
* za lakše mokrenje
* za pospešivanje mokrenja (diuretik)
* protiv razmnožavanja mikroorganizama urogenitalnih puteva (antiseptik)

Lakše mokrenje

- lišće breze
- soda bikarbona
- 2 dl vode
Kašiku usitnjenog lišća poparite proključalom vodom. Kada se prohladi (na oko 40 stepeni) dodajte na vrh noža sode bikarbone, promešajte, poklopite i procedite posle šest sati. Uzmite nekoliko puta dnevno po kašiku čaja.