Krvni sudovi i upotreba lekovitog bilja

Nežni čistači krvotoka

Piše: B.Z.
I holesterol i trigliceridi su, tvrde lekari, masti bez kojih nema života. Holesterol je neohodan da se izgrade ćelijske membrane i proizvede nekoliko osnovnih hormona, dok trigliceridi obezbeđuju energiju za rad ćelija. Obe masti se, uglavnom, dobijaju iz namirnica životinjskog porekla, apsorbuju se u crevima i krvotokom stižu do jetre. Ona ih prerađuje i, potom, šalje do svih delova tela. Ako je nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola, previsok, počinje da se "lepi" za površinu krvnih sudova, što podstiče razvoj ateroskleroze, smanjuje elastičnost arterija i može da izazove srčani ili moždani udar. Kada je o trigliceridima reč, utvrđeno je da višak umanjuje nivo dobrog ili HDL holesterola, što povećava rizik od bolesti srca.
Dokazano je da višak masti u krvi može da se svede na normalu pravilnom ishranom, lekovima, ali i čajevima. Predlažemo vam najdelotvornije biljne napitke.

Resnik (Eupatorium cannabinum)

Iako je rasprostranjena biljka (raste uz reke i potoke) retko se upotrebljava. Lekovite osobine imaju koren izvađen u proleće i nadzemni deo biljke ubran neposredno pre cvetanja. Obiluje etarskim uljem, smolom, kalijum nitratom, silicijumskom kiselinom i gorkim materijama, a koren, osim ovoga, sadrži i inulin.

Koristi se:
* da snizi povišene vrednosti triglicerida i holesterola
* da pospeši lučenje žuči
* protiv povišenog krvnog pritiska

Trigliceride na normalu

- 3 kašine iseckanog resnika (nadzemni deo biljke u cvetu)
- 1/2 l vode
Biljku uveče prelijte ključalom vodom i poklopite, ujutro procedite i pijte nezaslađen čaj u tri doze, pola sata pre jela.
SAVET PLUS: Čaj bi trebalo da se pije najmanje tri meseca.

Troskot (Polygonum aviculare)

Cveta od proleća do kasne jeseni, a lekovite osobine ima cela biljka u cvatu. Sadrži vitamin C, heterozide, tanine, vosak, sluz i smole.

Koristi se:
* da snizi povišene vrednosti holesterola
* da pospeši rad organa za varenje

Snizite holesterol

- 3 kašike nadzemnog dela troskota
- 3 kašike korena resnika
- 3 kašike hajdučice
- 3 kašike pirevine
Sa pola litra proključale vode prelijte 3 kašike mešavine i poklopite. Posle osam sati procedite i pijte po šolju čaja tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Kukuruz (Zea mays)

Osim vlakana i folne kiseline, koju sadrži zrno, kukuruzna svila obiluje i vitaminom K3, saponozidima, taninima, etarskim uljem i salicilnom kiselinom.

Koriste se:
* da snize povišen holesterol
* protiv srčanih bolesti
* za bolju cirkulaciju

Da krv prostruji

* kašika osušene svile
- 3 dl vode
Kašiku kukuruzne svile dodajte u vrelu vodu i kuvajte tri minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, poklopite i prohlađen čaj procedite. Pijte tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Čičak (Arctium lappa)

Lekovite osobine imaju koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, obiluje inulinom, sluzi, a sadrži i etarsko ulje i gorke materije.

Koristi se:
* da snizi povišen holesterol
* protiv upala
* da pospeši znojenje

Protiv holesterola

- kašika iseckanog korena čička
- 3 kašike resnika
- kašika kantariona
- kašika hajdučke trave
Prelijte tri kašike mešavine s pola litra ključale vode, poklopite, ostavite preko noći, a ujutro procedite i popijte nezaslađen čaj u tri doze, pola sata pre jela.
Maslačak (Taraxacum officinale)

Svi delovi biljke su gorki, a sadrže i beo mlečni sok koji obiluje lekovitim sastojcima. Koren sadrži enzime, etarsko ulje, gorke supstance, smole, masne kiseline i mnogo inulina i šećera.

Koristi se:
* da očisti krvi
* protiv bolova u žuči i jetri
* da pojača mokrenje

Koren čisti krv

- 100 g korena maslačka
- litar vode
U vodu stavite koren maslačka i kuvajte u poklopljenom sudu 10 minuta na tihoj vatri. Pijte po čašu čaja četiri puta dnevno, pola sata pre jela.BILJE I ZDRAVLJE

Proširen asortiman lekovitog bilja za krvne sudove preporučuju Javorka i Petar 0641196764 i 0112418228