Recepti za izbacivanje tečnosti

Izbacivanje viška tečnosti


Piše:B.Z.
Osećaj težine u rukama, nogama i zglobovima, nadutost i umor, znaci su zadržavanja vode u organizmu. Toplo vreme, dugotrajno stajanje ili nepravilna ishrana najčešći su uzroci ove tegobe mada je izazivaju i neuravnoteženost hormona za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS. Osim toga, zadržavanju vode u telu doprinosi i uzimanje mnogo slane, slatke i masne hrane, ali i artritis i hronične bolesti bubrega i pluća.
Zato, izbegavajte mesne prerađevine poput konzervisane hrane, viršli i pašteta, jer sadrže mnogo natrijuma koji je "klopka" za tečnost u tkivima. S druge strane, svakodnevno šetajte ili vežbajte po pola sata da bi pokrenuli limfu. Hranite se svežim voćem i povrćem i pijte dovoljno vode, jer što je telo više hidrirano, to će manje da zadržava tečnost. Izbacivanje viške vode i toksina iz organizma podstiču diuretici - lekovi i oni iz prirode. Ima mnogo namirnica i lekovitog bilja koje podstiču izlučivanje mokraće i uglavnom su bogate kalijumom ili sadrže mnogo vode. Podsećamo vas na neke od njih.

Vodopija-Cikorija (Cichorium intybus)

Raste kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima, livadama i obodima šuma. Prepoznatljiva je po plavim, lepim, upadljivim cvetovima. Cela biljka je gorka i vrlo čvrsta pa se teško kida i čupa. Najviše lekovitih sastojaka, ipak, ima koren koji sadrži cikorietol, pektin, mnogo inulina i drugih derivata voćnog šećera.

Koristi se:
* za obilnije lučenje mokraće i viška tečnosti iz tela
* da pojača apetit
* protiv bolesti organa za varenje

Oslobodite se viška tečnosti

- 25 g korena vodopije
- 25 g zečjeg trna
- 25 g sapunjače
- 25 g celerovog korena
Sa pola litra vode prelijte tri kašike mešavine i na tihoj vatri kuvajte dva minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i posle tri sata procedite. Popijte tokom dana u tri doze pre jela.

Selen-Miloduh (Levisticum officinale)

Ova veoma mirisna biljka često se gaji u vrtovima. Lekoviti su plod i koren koji se češće koristi jer ima dosta etarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Sadrži i smole, gume, tanine, šećere, skrob i različite kiseline.

Koristi se:
* kao prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik
* da pojača rad želuca
* protiv nadimanja i probavnih tegoba

Diuretični čaj

- 3 kašike korena selena
- ½ l vode
Usitnjen koren držite četiri sata u hladnoj vodi i potom kuvajte pet minuta. Kada se ohladi, procedite i popijte tokom dana u tri doze pre jela.

Koren maslačka (Taraxaci radix)

Svi delovi ove biljke su gorki. Imaju mnogo belog mlečnog soka koji obilno curi kada se biljka ozledi, ali i ima najviše lekovitih sastojaka. Za pripremanje različitih čajeva i lekovitih preparata najviše se koristi koren. Sadrži mnogo inulina, gorke heterozidne supstance, enzime, holin, etarsko ulje, smole, masne kiseline i šećer.

Koristi se:
* za pospešivanje mokrenja
* da poboljša varenje
* protiv bolova žuči i jetre
* za čišćenje krvi
* kao dodatak kafi umesto cikorije

Pospešite mokrenje

- 20 g korena maslačka
- 20 g omana
- 20 g sapunjače
- 20 g iđirota
- 20 g pirevine
Sastojke usitnite i tri kašike mešavine prelijte s pola litra vode, poklopite i na tihoj vatri kuvajte dva-tri minuta. Sklonite s vatre i posle tri sata procedite. Čaj podelite u tri doze i popijte tokom dana pre jela.

Peteljke trešanja (Prunus avium)

Oni kojima se višak vode u telu ispoljava nagomilavanjem celulita trebalo bi da iskoriste predstojeću sezonu trešanja i da pripremaju čaj od njihovih peteljki. Bogate su taninom, organskim kiselinama i mineralima.

Koriste se:
* za podsticanje lučenja mokraće
* protiv celulita
* da poboljšaju rad organa za varenje i probavu
* za lečenje bolesti bubrega i mokraćne bešike

Oslobodite se celulita

- 30-50 g peteljki trešanja
- litar vode
- ½ kg trešanja
Peteljke prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 12 sati kuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri i smesom prelijte cele plodove trešnje. Posle 20 minuta procedite kroz gazu i pijte po čašu pet puta dnevno.

Suručica-Medunika (Filipendula ulmaria)

Raste kraj planinskih i brdskih izvora. Ima žućkastobele ili ružičaste mirišljave cvetove koji sadrže etarsko ulje. Cela biljka ima tanine, salicilni heterozid gaulterozid, fenolne heterozide i flavonoide.

Koristi se:
* da pospeši mokrenje
* za pojačavanje lučenja znoja
* da oporavi i ojača organizam
* protiv zapeljenja kože i sluzokože

Istopite celulit

- 25 g suručice
- 1/2 l vode
Suručicu poparite proključalom vodom, poklopite i ostavite preko noći. Sutradan procedite i popijte u 3 doze pre jela.

Beli jasen (Fraxinus excelsior)

Ubraja se u plemenite lišćarske vrste, a lekovite osobine imaju list i kora sa grana starih 2—3 godine. U listu ima flavonskog heterozida, tanina, gume, slobodne i vezane jabučne kiseline i etarskog ulja. U kori su gotovo isti sastojci, ali sa više tanina, fitosterola i kumarinskih heterozida.

Koristi se:
* kao diuretik
* da podstakne izlučivanje znoja
* za olakšavanje reumatskih tegoba

Podstaknite znojenje

- 40 g listova jasena
- litar vode
Listove jasena usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i čaj pijte u toku dana umesto vode.