Recepti za depresiju

Javorka i Petar preporučuju rešenja za depresiju 

Lečenje biljem: Nervna napetost
Gotovo da nema onih kojima brz tempo života i nedaće raznih vrsta s vremena na vreme ne zategnu nerve kao strune i dovedu ih do ivice pucanja. Tada se najčešće javlja razdražljivost, gubi se samokontrole, mada posledice mogu da budu i depresija, melanholija...
Da do toga ne dođe pomoć lekara je poželjna, mada nije na odmet da se zaviri i u kućnu biljnu apoteku i da se pripremi nešto od narodnih lekova koji opuštaju nerve. Najpoznatiji među njima su oni koji smiruju, a ne stvaraju zavisnost, kao što su sve vrste valerijane, glog, kamilica i etarsko ulje lavande u kupkama ili aromaterapiji.
Podsećamo na neke dostupne, a zaboravljene travke koje "živce obuzdavaju".

Odoljen (Valeriana officinalis)
Lekovite osobine ima koren koji se izvadi u jesen. Sadrži etarsko ulje, kafetinsku kiselinu, sluz, alkaloide hatinin i valerin, heterozide.... Odoljen se odvajkada koristi kao neškodljiv narodni lek za umirenje.

Koristi se:
* da smanji nervozu
* protiv razdražljivosti
* za čvršći san

Za umirenje
- 200 g korena odoljena
- litar komovice
Koren sitno iseckajte, stavite u teglu, prelijte komovicom i zatvorite. Povremeno promešajte varjačom i posle 10 dana procedite. Na kocku šećera sipajte po 20 kapi i uzimajte tri do četiri puta dnevno.

Verem trava (Calamintha officinalis)
Raste na vlažnom zemljištu uz reke i potoke. U mestima uz Drinu ova biljka se koristi za lečenje "jada i čemera", tuge, nesanice i "bola pod grudima", dok je Britanci zovu i "kraljevskom biljkom koja leči tugu". Lekovite osobine imaju list i cvet koji obiluju taninima, gorkim materijama, etarskim uljem...

Koristi se:
* za lečenje melanholije
* protiv depresije
* da popravi raspoložonje
* za ublažavanje histerije
* protiv gubljenja samokontrole

Popravite raspoloženje

- kašičica osušenih listova verem trave
- 2 dl vode
Sitno iseckane listove prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i popijte tri-četiri šolje dnevno.
SAVET PLUS: Uvek pijte sveže pripremljen čaj! Možete da ga koristite bez bojazni od neželjenih posledica i do 40 dana.

Matičnjak ili limun trava (Melissa officinalis)

Najviše se ceni list matičnjaka, ubran pre cvetanja, jer u drugim organima ima malo lekovitih sastojaka. List sadrži etarsko ulje prijatnog mirisa koje osvežava i razgaljuje kao i tanine i gorke i opore materije.

Koristi se:
* protiv razdražljivosti
* za smirenje
* protiv histerije
* da spreči nesanicu izazvanu nervnim bolestima

Protiv razdražljivosti

- šaka osušenog lista matičnjaka
- 1/2 l vode
Matičnjak prelijte proključalom vodom i odmah poklopite. Posle dva sata procedite i pijte nezaslađen pre, a zaslađen medom posle jela.

Dobričica ili samobajka (Glechoma hederacea)

Raste u šumama i na vlažnim livadama, a prepoznatljiva je po ljubičastoplavim cvetovima sa purpurnim tačkama. Lekovita je cela nadzemna biljka i svež sok. Sadrži tanine, etarsko ulje, gorke materije, šećere i kalijumove soli.

Koristi se:
* za ublažavanje nervne napetosti
* da umiri razdražljive
* protiv histerije

Smirite živce

- 30 g dobričice
- 30 g kamilice
- 30 g macine trave
- 5 g cveta lavande
- 5 g cveta gorocveta
Litrom ključale vode prelijte četiri kašike mešavine i poklopite. Posle dva sata procedite, zasladite medom i pijte po čašu čaja ujutro i uveče.

Mirođija (Anethum graveolens)

Iako je jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih začina, vrhovi procvetalih grančica i, češće, plodovi mirođije su i lekoviti. Zreli sadrže etarsko ulje, azotna jedinjenja i pektin.

Koristi se:
* da ublaži napetost
* za bolje raspoloženje
* protiv nesanice

Oterajte nesanicu

- 10 g plodova mirođije
- 10 g plodova anisa
- 3 dl belog vina
Mirođiju i anis istucajte u avanu i pet minuta, na tihoj vatri, kuvajte u vinu. Popijte decilitar i po tečnosti pola sata pre spavanja.BILJEIZDRAVLJE