Lečenje biljem-recepti

Matičnjak: Krepi telo, dušu razgaljuje
Lečenje biljem
Matičnjak
 
Lekovit i mirisan, ukrasan i začinski, aromatičan i medonosan matičnjak (Melissa officinalis) je biljka čiju su lekovitost cenili još u antičkoj Grčkoj. Sada se gaji u baštama i pčelinjacima, može da se nađe kao samonikli u parkovima, po obodima naselja, uz ograde... Cveta od juna do septembra, cvetovi su smeštani u "pazuhu" listova, a mogu da budu beli, plavičasto beli, bledoružicasti ili žućkasto beli.
Ova biljka je prepoznatljiva po prijatnom mirisu (posebno ako se list izgnječi), podseća na limun, pa ga često zovu limun trava. Lekovite osobine imaju listovi, pre nego procveta, i cela biljka sa "vrškama" i listovima tokom cvetanja. Sadrži fenolne kiseline, flavonide, gorke materije i malo tanina, ali je najvažniji lekoviti sastojak etarsko ulje koje osvežava i razgaljuje. S obzirom na to da je veoma isparljivo i da ga u listu ima malo, važno je da se listovi pažljivo beru, brzo suše u hladu i što manje diraju. Čim se biljka, ili listovi, osuše, neophodno je da se hermetički zapakuju u kartonske kutije višestruko obložene hartijom i da se čuvaju na hladnom i mračnom mestu.
Istraživanja su potvrdila da je matičnjak izvanredan lek za sva srčana oboljenja jer "oživljava" i jača srce, a istovremeno čisti krv. Preporučuje se i za lečenje hipohondrije, nesanice, depresije, nervne napetosti i menstrualnih tegoba. Osim toga protiv nadutosti, grčeva u crevima, proliva, želudačnih tegoba, hroničnog bronhijalnog katara i nekih oblika astme. Matičnjak je blag i prijatan lek za jačanje, a listovi pomešani sa gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom, podubicom), upotrebljavaju se za jačanje apetita i kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma.
Etarsko ulje matičnjaka retko može da se kupi i vrlo je skupo ali se preporučuje trudnicama koje pate od povraćanja. Osim toga, koristi se za umirenje, protiv nadimanja, želudačnih tegoba i ubrzanog rada srca, a spolja može da se utrljava protiv reume, neuralgija i uboda komaraca.
Podsećamo na nekoliko čajeva od matičnjaka prema receptima akademika Jovana Tucakova.

RECEPTI RECEPTI RECEPTI

Protiv nadimanja


- šaka osušenog matičnjaka
- pola litra vode
Matičnjak poparite vodom i odmah poklopite. Posle dva sata procedite i pijte po šolju nezaslađenog čaja pola sata pre jela.

Za bolje varenje

- 100 g matičnjaka
- 100 g listova nane
S pola litra ključale vode prelijte dve kašike mešavine i odmah poklopite. Posle dva sata procedite i popijte po šolju čaja, zaslađenog kašičicom meda, pola sata posle jela.

Umirite nerve

- 50 g matičnjaka
- 50 g listova nane
- 50 g cvetova kamilice
- 50 g cvasti hmelja
- 50 g korena odoljena
Kašiku mešavine poparite sa dva decilitra vode i odmah poklopite. Posle tri sata procedite i popijte posle večere.
SAVET PLUS: S obzirom na to da čaj nije prijatnog ukusa, zasladite ga kašičicom meda.

Angina pektoris

- 25 g matičnjaka
- 25 g rutvice
- 25 g majčine dušice
- 25 g metvice (sitna nana)
- 2 kašičice bagremovog meda
Sa pola litra hladne vode, uveče prelijte tri kašike mešavine i poklopite. U poklopljenom sudu, ujutru, zagrevajte na tihoj vatri i, kad provri, kuvajte tri minuta. Kad se ohladi procedite, zasladite sa dve kašičice bagremovog meda i popijte tokom dana umesto vode.

Idi, idi nesanice

- 30 g matičnjaka
- 30 g odoljena
- 30 g cvasti hmelja
- 5 g gorke deteline
- 5 g ruzmarina
Litrom ključale vode prelijte četiri kašike mešavine i poklopite. Posle dva sata procedite, zasladite medom i popijte po čašu čaja ujutru i uveče.

Da trudnice ne povraćaju

- kašika matičnjaka
- decilitar vode
Matičnjak prelijte proključalom vodom, odmah poklopite i posle pola sata procedite. Uzimajte po kašiku toplog ili hladnog čaja svakog sata.

Oterajte neprijatan zadah

- 30 g matičnjaka
- 30 g limunove kore
- 30 g pomorandžine kore
- litar prepečenice ili vina
U prepečenicu ili vino dodajte mešavinu i zatvorite. Posle osam dana (obavezno svakodnevno promućkajte) procedite i uzimajte po kašiku tečnosti pola sata pre jela.

Ž.P.
Lečenje biljem - Reuma

Piše: B.Z.
Jesenje promene vremena često "bude" bolove u kostima i zglobovima bilo da se radi o hroničnom reumatizmu, išijasu, artritisu ili gihtu. U tim slučajevima neophodno je da obolele pregleda lekar i odredi terapiju, međutim, kao pomoćno lekovito sredstvo često se preporučuju i proverene narodne lekove poput komovice i listova kupusa i bokvice.
Podsećamo vas na još nekoliko delotvornih narodnih biljnih preparata koje je protiv kostobolje preporučivao akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja.

Razvodnik ili paskavica (Solanum dulcamara)

Raste po vlažnim i mračnim mestima, a bere se do početka zime. Ima sitne ljubičaste cvetove i crvene jajaste bobice. Iako je osušena kora ovog polužbuna lekovita, razvodnik je skoro zaboravljen, najviše zbog otrovnih plodova i lista. Kora sadrži solanin, gorku materiju dulkamarin, slatki dulkarin i tanine.

Koristi se:
* protiv reume
* za lečenje gihta

Čaj protiv reume

- 10 g kore razvodnika
- 10 g pirevine
Mešavinu dodajte u pola litra proključale vode, kuvajte 10 minuta na tihoj vatri, sklonite sa vatre i poklopite. Posle dva sata procedite, podelite na tri dela i popijte tokom dana.

Bela vrba (Salix alba)

Od ove rasprostranjene vrste vrbe lekovita je glatka kora koja se guli sa grana i suši. Obiluje taninima i heterozidima, pa je oporomg i gorkog ukusa. Sadrži i smole, vosak i kalcijum-oksalat.

Koristi se:
* kao lokalni anestetik
* za lečenje reume
* protiv gihta

Da uminu bolovi

- 40 g kore bele vrbe
- 15 g rastavića
- 15 g ljoskavca
- 15 g kestenove kore
- 15 g ljuski oraha
Sa četiri decilitra vode prelijte dve kašike mešavine i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta i poklopite. Prohlađen čaj procedite i polovinu popijte ujutru natašte, a ostatak uveče pre večere.

Pirevina (Triticum repens)

Raste na njivama i vlažnim poljima kao korov. Lekovite osobine ima rizom izvađen u jesen. Sadrži polisaharid triticin, sluz, malo saponina i soli.

Koristi se:
* za lečenje artritisa
* da ublaži reumu
* protiv gihta

Izlečite artritis

- 30 g rizoma pirevine
- 30 g rizoma zubače
- 10 g miloduha (izopa)
Sa pola litra ključale vode poparite četiri kašike mešavine i poklopite. Posle osam sati procedite i čaj popijte tokom dana u tri-četiri doze.

Paponjak ili mečja šapa (Heracleum sphondylium)

Ova biljka, koja uspeva na vlažnim mestima, prepoznatljiva je po mirisu i gorkom ukusu, a najviše po krupnim, duboko urezanim listovima. Lekovite osobine imaju koren i nadzemni deo biljke. Sadrži etarsko ulje, glutamin, arginin, galaktan, holin, sterol i kumarinske heterozide.

Koristi se:
* protiv reume
* za bolju cirkulaciju
* da proširi periferne krvne sudove

Ublažite reumu

- list mečje šape

List operite, izgnječite na dasci oklagijom, stavite na gazu, privijte na bolna mesta i utoplite peškirom.
SAVET PLUS: Preporučuje se da obloge stavite pre spavanja i da ih skinete ujutro.

Podubica ili dupčac (Teucrium chamaedrys)

Raste na suvim, kamenitim ili travnatim mestima do 2.000 metara nadmorske visine. Lekovite osobine ima nadzemni deo biljke. Sadrži gorke materije, tanine, malo etarskog ulja i saponozide.

Koristi se:
* protiv reumatoidnog artritisa
* za lečenje kostobolje

Oterajte kostobolju

- 45 g podubice
- 45 g listova borovnice
- 10 g listova belog jasena
Kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra vode i kuvajte pet minuta na tihoj vatri u poklopljenom sudu. Sklonite sud sa vatre i posle 10 minuta procedite. Pijte topao čaj.
SAVET PLUS: U slučaju jakih bolova čaj pripremite i popijte tri puta dnevno.BILJEIZDRAVLJE