Recepti za bolji metabolizam

Pospešite varenje
Lincura
 

U danima koji slede retki će da budu oni koji će da se hrane po tablicama nutricionista. Obroci će sigurno da budu "teži" i obilniji nego obično, a to će, možda, da proprati i koja čašica ili cigareta više. Zbog toga su gotovo neminovne stomačne tegobe, a nadutost, gorušicu i mučninu mogu da odagnaju čajevi od kamilice, anisa, nane, kima i majčine dušice.
Podsećamo vas na nekoliko zaboravljenih, a delotvornih, koje je preporučivao i akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja.


Divlji morač (Meum athamanticum)
Ova lekovita biljka ima visoko stablo, listove slične mirođiji i bele ili ružičaste cvetove skupljene u "štitove". Najčešće njeno stanište su planinski pašnjaci. Lekovite osobine ima cela biljka. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje, pektin, manitol i, u korenu, skrob.

Koristi se:
* protiv gasova i nadimanja
* da olakša varenje
* za efikasniji rad želuca i creva

Sprečite nadimanje

- 30 g divljeg morača
- 30 g kima
- 30 g anisa
- 10 g nane
Morač, kim i anis istucajte u avanu, dodajte nanu i tri kašike mešavine, pa prelijte sa pola litra hladne vode. Posle tri sata, u poklopljenom sudu, na tihoj vatri kuvajte pet minuta. Sklonite sa ringle, prohladite i pijte tri-četiri puta dnevno po šoljicu čaja, pola sata pre jela.

Lincura (Gentiana lutea)
Visoka i do metar i po, sa krupnim listovima i prepoznatljivim zlatnožutim cvetovima, lincura raste na nadmorskim visinama od 300 do 2.500 metara. Koren se vadi u jesen i suši na 50-60 stepeni. Sadrži gorke materije, glikozide, pektin.., a fitoterapeuti ističu da je prednost ove bilje što ne sadrži tanine, pa može da se meša sa mnogobrojnim biljkama u raznim kombinacijama.

Koristi se:
* da pospeši lučenje želudačnog soka
* protiv stomačnih tegoba
* da pojača pražnjenje žučne kese i lučenje žuči

Vino
- 30-50 g korena lincure
- litar belog vina
Samleven koren stavite u flašu, dodajte vino i zatvorite. Posle osam do deset dana (za to vreme flašu češće protresite) procedite i pijte po decilitar vina tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Srčenjak (Polygonum bistorta)

Lekovite osobine ima rizom ove planinske biljke a, ako se izvadi u jesen i osuši na pravi način, sadrži tanin, skrob, proteine, organske kiseline, vitamine A, B1, B2, B6 i C i minerale (selen, stroncijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink). Bogat je i gorkim supstancama.

Koristi se:
* za ubrzavanje varenja
* da podstakne lučenje želudačnog soka
* protiv nadutosti
* da ojača sluzokožu organa za varenje

Ubrzajte varenje
- 50 g korena srčenjaka
- litar vode
Usitnjen koren prelijte litrom mlake vode i poklopite. Posle tri-četiri sata procedite i popijte dve-tri šolje čaja dnevno, pola sata pre jela.

Kičica (Erythraea centaurium)
Reč je o zeljastoj biljci sitnih cvetova koja najčešće uspeva na vlažnim brdskim i planinskim livadama. Lekoviti su stablo, cvetovi i list, a sadrže gorke heterozide i malo alkaloida.

Koristi se:
* da ublaži stomačne tegobe
* protiv gorušice
* da pospeši lučenje želudašnih sokova

Pomozite želucu

- 25 g kičice
- 25 g lincure
- 25 g trave ive
- 25 g blaženog čkalja (Cnicus benedictus)
- litar komovice
Biljnu mešavinu stavite u flašu, prelijte komovicom i zatvorite. Posle 10 dana (flašu češće promućkajte) procedite i tri puta dnevno uzimajte po kašiku, pola sata pre jela.

Iđirot (Acorus calamus)
Ova zeljasta biljka prijatnog mirisa uspeva po močvarama i u blatu pored reka. Lekovite osobine imaju razgranati rizomi. Sadrže etarsko ulje, smolu, tanine, gorku supstancu, skrob i sluz. Stručnjaci ističu da iđirot ne izaziva naviku dugotrajnom svakodnevnom upotrebom, dok je akademik Jovan Tucakov tvrdio da je ova biljka "jedno od najboljih želudačnocrevnih aromatično ljutih biljnih sredstava".

Koristi se:
* za bolje varenje
* da ublaži stomačne grčeve
* protiv gasova
* da smanji kiselosti u želucu

Pospešite varenje

- 20 g iđirota
- 20 g matičnjaka
- 20 g nane
- 20 g kamilice
- 20 g divljeg morača
Kašiku mešavine poparite sa dva decilitra vode i odmah poklopite. Ohlađen čaj procedite i popijte posle jela.


B.Z.BILJEIZDRAVLJE