Detoksikacija lekovitim biljem-recepti

Lečenje biljem: Detoksikacija

Piše: B.Z.
Ma koliko uživali u prazničnim đakonijama, organizmu ovih dana nimalo nije lako. Osim što je opterećen varenjem teške, često, nezdrave hrane, mora i da eliminiše pesticide i toksine, koji svakodnevno dospevaju u telo. Kada se tome dodaju stresne situacije, kao i malo fizičkih aktivnosti, jasno je zašto u ovom periodu češće nego obično osećamo umor, pospanost, nedostatak energije, ali i stomačne tegobe i depresiju.
Zato je neohodno da telo, a pre svega jetru i bubrege, očistimo od otrova. Biljni čajevi su najjednostavniji i najefikasniji način da to uradimo.

Pitoma nana (Mentha piperita)

Osim etarskog ulja prepoznatljivog i prijatnog mirisa, list sadrži tanine i gorke materije, kao i druge korisne sastojke. Kada je reč o čišćenju organizma nana se pokazala kao najefikasnija u odnosu na druge lekovite biljke.

Koristi se:
* za čišćenje jetre
* protiv gasova, nadimanja i grčeva
* da olakša varenje
* za lečenje žuči

Očistite jetru

- 50 g pitome nane
- 50 g matičnjaka
- 50 g ruse (rosopasa)
- 50 g krušine
Mešavinu prelijte litrom i po proključale vode i odmah poklopite. Posle tri sata procedite i nezaslađen čaj pijte tokom dana umesto vode.

Čičak (Arctium lappa)

Lekovite osobine imaju koren, listovi i seme. Koren sadrži polisaharid inulin, gorke materije, etarsko ulje, tanine...

Koristi se:
* da "pročisti" krv
* protiv upale želuca

Pročistite krv

- 60 g čičkovog korena
- litar vode
Koren prelijte vodom i kad provri kuvajte pet minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle 15 minuta procedite. Pijte po šolju čaja ujutro i uveče.

Žutika ili šimširika (Berberis vulgaris)

Lekoviti su kora, koren i zrele bobice ovog trnovitog grma. Sadrži jabučnu kiselinu, šećere i alkaloide.

Koristi se:
* da očisti i ojača organizma
* za lečenje i oporavak jetre

Za čišćenje

- 50 g žutikinih bobica
- 50 g brezinog lista
- 50 g pelina
- 50 g stolisnika
Kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra proključale vode, poklopite i posle pola sata procedite. Pijte po šolju čaja ujutru i uveče.

Smilje (Helichrysum arenarium)

U narodnoj medicini se koriste cvetne glavice kad cvetovi počnu da se otvaraju. Sadrži tanine, smole, gorke materije i etarsko ulje.

Koristi se:
* za brži oporavak
* da telo oslobodi otrova

Oslobodite telo otrova
- 120 g smilja
- 120 g kantariona
- 90 g troskota
- 30 g cvetova kamilice
- 60 g drena
Uveče u litar hladne vode sipajte četiri kašike mešavine i poklopite. Sutradan zagrevajte i na tihoj vatri kuvajte pet minuta. Sklonite sa šporeta i procedite kad se ohladi. Prvu čašu popijte ujutro natašte, a preostali čaj razdelite na četiri dela i popijte tokom dana, sat posle svakog obroka.

Koren maslačka (Taraxaci radix)

Iako su i list i cvet lekoviti, fitoterapeuti najviše cene koren ove biljke. Sadrži heterozide, enzime, etarsko ulje, smole, masne kiseline, mnogo inulina i šećera.

Koristi se:
* da očisti jetru
* za efikasniji rad bubrega

Da bubrezi odahnu
- osušen korena maslačka
- čaša vode
Kašiku osušenog i usitnjenog korena maslačka prelijte proključalom vodom, odmah poklopite i, posle 10 minuta, procedite. Čaj podelite u tri doze i popijte tokom dana.

Biljeizdravlje