Recepti od pupoljaka

Lečenje biljem - Pupoljci
Crna topola
 

Piše: B.Z
Osim listova, cvetova, plodova i(li) korenja, iskusni travari i dobri poznavaoci lekovitog bilja, u rano proleće ne zaboravljaju da beru i suše i pupoljke nekih trava i drveća. Pupoljci su, ponekad, i najlekovitiji delovi biljke zato ne čudi što ih često nazivaju "riznicama zdravlja". Bogati su vitaminima, smolama, saponinima, taninima i drugim lekovitim materijama. Podsećamo vas na vrste čiji pupoljci se beru krajem februara i tokom marta i otkrivamo recepte koje je preporučivao akademik Jovan Tucakov.


Breza (Betula pendula)

Lekovite su i bela (obična) i cvetna (severna) breza, a za pripremanje čajeva i lekovitih preparata koriste se pupoljci, lišće i kora. Ubrani u rano proleće pre nego što breza olista, a potom brzo osušeni, pupoljci sadrže mnogo etarskog ulja i alkohola betuola.

Koriste se:
* za izlučivanje mokraće (jedan od najboljih prirodnih diuretika)
* protiv razmnožavanja mikroorganizama u mokraćnim putevima
* da se lakše diše
* u kupkama za lečenje ekcema
* protiv kamena u bubrezima

"Otopite" kamen

- 40 g pupoljaka breze
- 40 g rosopasa (ruse)
- 10 g kantariona
- 10 g majčine dušice
Mešavinu, uveče, prelijte litrom vode i poklopite. Ujutru na tihoj vatri zagrevajte do ključanja, kuvajte dva-tri minuta, sklonite s vatre, ohlađen procedite i nezaslađen pijte tokom dana umesto vode. Čaj uzimajte po tri, pa pauzirajte dan i potom nastavite da ga pijete na isti način.
SAVET PLUS: Dok pijete čaj, povremeno uradite laboratorijsku analizu mokraće da bi se videli rezultati lečenja i odredilo trajanje terapije.


Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)

Pupoljci se sakupljaju od marta do maja. Prepoznatljivi su po "omotu" od sjajne ljuske koja izlučuje smolu i štiti pupoljke od hladnoće. Sadrže saponin, eskulin, vitamine B1, C i K i malo kumarinskih derivata i mineralnih soli.

Koriste se:
* za olakšavanje reumatskih bolova
* da ublaže neuralgije
* protiv gihta (uloga)

Losion protiv reume

- 50 g pupoljaka divljeg kestena
- 50 g suvog cveta ljutića
- litar komovice
Pupoljke i ljutić stavite u flašu, dodajte komovicu i zatvorite. Flašu držite na sobnoj temperaturi i češće promućkajte. Posle 20 dana procedite i masirajte bolna mesta tri puta dnevno po 10 minuta. Posle masaže obolelo mesto obrišite peškirom natopljenim mlakom vodom i namažite maslinovim uljem.


Crna topola (Populus nigra)

U februaru i martu, beru se sočni, vrlo lepljivi, još zatvoreni, mirisni i sjajni pupoljci i suše na lesama. Osušeni sadrže smolasta jedinjenja, etarsko ulje, manitol, vosak, tanine, salicin, jabučnu i galnu kiselinu.

Koristi se:
* za lečenje rana
* da zaleči ispucale usne i bradavice dojki
* protiv reumatskih bolova
* za lečenje gihta
* da izbace šlajm

Oterajte grip

- 10 g pupoljaka crne topole
- 10 g vrbove kore
- 40 g listova pitome nane
- 40 g listova ribizle
Kašiku mešavine prelijte sa četiri decilitra ključale vode i odmah poklopite. Čim se čaj malo prohladi, procedite i pijte što topliji.


Beli bor (Pinus silvestris)

U rano proleće beru se i suše pupoljci ovog četinara. Sadrže vitamin C, smolu, gorke materije, šećer pinitol i etarsko ulje.

Koriste se:
* za lečenje hroničnog bronhitisa
* u kupkama za lečenje reumatizma

Sirup protiv bronhitisa

- 100 g borovih pupoljaka
- kilogram meda
Pupoljke prelijte s pola litra provrele vode, poklopite i stavite na toplo mesto ("ukraj šporeta"). Posle dva sata procedite i pomešajte s medom. Uzimajte četiri-pet kašika dnevno.


Troskot (Polygonum aviculare)

Iako je omražen i žilav korov, troskot je lekovit, naročito pupoljci. Sadrži tanine, vitamin C, vosak, sluz, smole, silikte i šećere.

Koriste se:
* protiv pojačane i produžene menstruacije
* da rastvori kamen i pesak u bubrezima
* protiv proliva
* za zaustavljenje krvarenja creva

Protiv proliva

- 30 g troskota
- 30 g bokvice
- 30 g steže
- 10 g pitome nane
Uveče sa pola litra hladne vode prelijte tri kašike mešavine i poklopite. Ujutru, na tihoj vatri, zagrevajte u poklopljenom sudu dok ne proključa i sklonite s vatre. Ohlađen čaj procedite i popijte tokom dana.BILJEIZDRAVLJE