Disajni putevi-recepti

Da dišete punim plućima

Lečenje biljem / Inhalacije

Ruzmarin
 

Tegobe izazvane prehladom, kašljem, začepljenim nosem i problemima sa sinusima, tradicionalno se olakšavaju inhalacijom. Štaviše, narodni recepti se vrlo lako primenjuju bilo da se za inhalaciju koriste etarska ulja ili lekovito bilje. U proključalu vodu nakapa se ulje ili dodaju lekovite trave, glava se nagne nad posudu i duboko udahne. Za lečenje dušnika, bronhija i bronhiola (donji disajni putevi) isparenja se udišu na usta, dok se za usnonosni prolaz, ždrelo i grkljan (gornji disajni putevi) udiše na nos. Odraslima se preporučuje da se inhaliraju 10-15, a deci dva-tri minuta, najbolje uveče pre spavanja, a ako je potrebno i još jednom tokom dana. Poželjno je i da se oboleli inhalira ukupno 10 puta, a od rezultata zavisi da li, posle trodnevne pauze, može da nastavi. Bez konsultacije sa lekarom, obolelima od astme, inhalacija je strogo zabranjena!


Ariš (Larix decidua)

Lekovite osobine imaju kora, pupoljak, iglice i terpentin koji se dobija bušenjem starijih stabala. Terpentin je bogat etarskim uljem, a sadrži i smolu, gorke materije i ćilibarnu i mravlju kiseline. Važni sastojci etarskog ulja su pinen i borneol, od koji potiče prijatan miris ariša. Samo ili pomešano sa drugim etarskim uljima (bor, eukaliptus, jela) koristi se za inhalaciju ili za osvežavanje i dezinfekciju prostorija u kojima boravi mnogo ljudi.

Koristi se:
* za grgljanje u slučaju upale grla
* protiv infekcija gornjih disajnih puteva

Infekcije nosa

- 5-6 kapi arišovog etarskog ulja ili šaka iglica
- litar vode
U provrelu vodu dodajte pet-šest kapi ulja ili iglice i sklonite sa šporeta. Peškirom pokrijte nos, usta i posudu tako da oči budu slobodne. Paru udišite kroz nos, a izdišite na usta. Čim prestane isparavanje vode, prekinite inhalaciju, utoplite se i lezite.
SAVET PLUS: Posle inhalacije pola sata nemojte ništa da pijete ni da govorite.

Pitoma nana (Mentha piperita)

Prepoznatljivog mirisa, ova biljka je bogata etarskim uljem koje osvežava i hladi. Osim ulja, list pitoma nane sadrži i malo tanina i gorkih materija.

Koristi se:
* da se lakše diše
* protiv prehlade
* za ublažavanje upala disajnih organa

Olakšajte disanje

- 10 kapi etarskog ulja nane ili 2 šake suvog lista
- 2 l vode
Proključaloj vodi dodajte ulje ili listove i isparenja udišite desetak minuta, dok se nosni kanali ne otčepe i ne počnete lakše da dišete.

Bršljan (Hedera helix)

Listovi ove biljke sadrže triterpenske saponozide koji smajuju stres i štite organizam od spoljašnjih stresnih faktora poput hladnoće, vrućine i buke. Osim toga, u jetri povećavaju nastanak takozvanog redukovanog glutationa što je znak velike biosintetičke aktivnosti ćelija.

Koristi se:
* da olakša iskašljavanje
* za širenje disajnih puteva
* protiv akutnih i hroničnih upala organa za disanje
* da spreči upale disajnih puteva
* za ublažavanje grčenja bronhijalnih mišića delujući na suvi kašalj
* protiv virusa i bakterija

Podstaknite iskašljavanje

- 20 g svežih listova bršljana
- litar vode
Iseckane listove prelijte proključalom vodom, stavite glavu iznad isparenja pa posudu i glavu pokrijte peškirom (oči obavezno zatvorite). Isparenja udišite desetak minuta.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Lekoviti su listovi ove biljke i etarsko ulje dobijeno njihovom destilacijom. List sadrži etarsko ulje, tanine, fenole, derivate cimetne (ruzmarinske) kiseline, flavonoide i triterpene. Kada je reč o etarskom ulju ruzmarina, postoje četiri hemotipa (cineol, verbenon, kamfor i mircen) što zavisi od podneblja u kome se gaji.

Koristi se:
* protiv upale sinusa
* da izleči prehladu
* za snižavanje povišene temperature
* protiv gripa

Izlečite prehladu

- 3-5 kapi etarskog ulja ruzmarina
- 3 l proključale vode
U vodu dodajte kap ulja i inhalirajte se minut. Potom dodajte drugu kap i inhalirajte se još minut. Inhalaciju ponovite, ukupno, četiri-pet puta odrasli ili tri-četiri puta deca. Inhalirajte se dva puta dnevno do prestanka tegoba.
SAVET PLUS: Deca i trudnice ne bi trebalo da koriste etarsko ulje ruzmarina hemotipa cineol.

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Ovaj omiljeni narodni lek i začin bogat je taninima, saponinima i gorkim materijama. Iako sadrži malo etarskog ulja bosiljak jako i prepoznatljivo miriše, jer ulje sadrži estragol i druga jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama.

Koristi se:
* protiv bolova u sinusima
* da olakšava disanje
* za lečenje kašlja, bronhitisa i pušačkog bronhitisa

Da sinusi ne bole

- 2 kašike suvog bosiljka
- litar vode
Proključaloj vodi dodajte bosiljak i pokrijte glavu peškirom, tako da ivice peškira prekrivaju posudu sa svih strana. Udišite paru kroz nos, lagano i što dublje u pluća. Zadržiti dah dve sekunde i polako, ravnomerno izdahnite. Inhalirajte se dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.
SAVET PLUS: Posle inhalacije nemojte da izlazite iz kuće barem sat. Možete da popijete i čaj od bosiljka zaslađen kašičicom meda.

BILJEIZDRAVLJE