Javorka i Petar preporučuju

Beli luk svemoćan
Malobrojni su oni koji bar jednom nisu imali povišen krvni pritisak, pa je arterijska hipertenzija jedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka. Smatra se da trećina odraslih ima pritisak koji bi morao da se leči, a ova učestalost obolevanja menja se po regijama zavisno od načina ishrane, fizičke aktivnosti i godina.
Iako se uzrok ovog oboljenja ne zna tačno, poznato je da na krvni pritisak utiču brojni činioci u organizmu, ali i prekomerno uzimanje slane hrane, tečnosti, alkohola i kafe, kao i gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost... Kada je o lečenju reč, osim terapije protiv visokog pritiska, lekari naglašavaju da je istovremeno neophodno lečiti i druge faktore rizika kao što su povišene masti u krvi, loša cirkulacija, umnjena elastičnost krvnih sudova, ateroskleroza... a za obolele je najvažnije da terapiju uzimaju redovno.
Osim lekova koje propisuju lekari, za lečenje povišenog krvnog pritiska kao i povećanih masti, loše cirkulacije, atero i arterioskleroze, tradicionalno se koriste i različiti biljni preparati. Podsećamo na one koji, po rečima travara i naših čitalaca, daju najbolje rezultate.

Beli luk (Allium sativum)

U našem narodu ovo povrće od davnina važi za univerzalni lek, a njegovu lekovitost potvrdila je i nauka. Sadrži sumporne glikozide, alicin, aliin, vitamine A, B1, B2 i C, gvožđe, jod, kalijum, kalcijum, selen, fosfor, etarsko ulje, aminokiseline i biljna vlakna.

Koristi se:
* protiv arteroskleroze
* za lečenje bolesti srca i krvnih sudova
* da spreči moždani udar
* protiv povišenog krvnog pritiska
* za bolju elastičnost krvnih sudova
* da snizi holesterol i trigliceride
* protiv loše cirkulacije
* za sprečavanje tromboze

Tinktura

- 200 g belog luka
- litar alkohola (60%)
Iseckan luk prelijte alkoholom, dobro zatvorite i posle 10 dana smesu dobro procedite kroz višeslojnu gazu (dobija se tečnost boje ćilibara). Uzimajte 20 kapi tinkture, dva-tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Limun (Citrus medica)

Limunov plod, osim vitamina C sadrži brojne korisne supstance kao što su biljna vlakna, bioflavonidi, gvožđe, vitamini B1, B2 i B12, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor i proteini.

Koristi se:
* da „održava” krvne sudove
* za bolju krvnu sliku
* protiv povišenog krvnog pritiska
* da poboljša cirkulaciju
* za lečenje bolesti arterija i vena

Protiv masnoća u krvi

- kilogram limuna
- 30 čena belog luka
- litar vode
Limun isecite na kolutove, a beli luk izgnječite ili sitno iseckajte i istovremeno dodajte proključaloj vodi. Posle minut dva sklonite sa vatre, sačekajte da se ohladi, dobro procedite kroz četvorostruku gazu, sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru. Svakodnevno uzimajte po pola decilitra tečnosti, dva-tri puta dnevno, pre jela.

Cimet (Cinnamomum)

Slatkog, toplog ukusa i prijatnog mirisa, kora cimeta se vekovima koristi kao začin i lek. Osim što je bogat antioksidantima, sadrži biljna vlakna, gvožđe, kalcijum, mangan i tanine.

Koristi se:
* za bolju cirkulaciju
* protiv povišenog holesterola i triglicerida
* da spreči oboljenja srca

Očistite krv

- 50 g cimeta u prahu
- 100 g očišćenih semenki bundeve
- 100 g lanenog semena
- 100 g očišćenih semenki suncokreta
- 100 g susama
- 100 g kokosovog brašna
- 100 g ovsenih pahuljica (bez dodataka)
- jogurt
U mlinu za kafu ili multipraktiku sameljite (ne suviše sitno) sve semenke posebno, dodajte ovsenim pahuljicama, cimetu i kokosovom brašnu. Kašiku mešavine dodajte u šolju jogurta, promešajte i polako pojedite svako jutro natašte.
SAVET PLUS: Ovu mešavinu možete da upotrebljavate i ako pijete lekove protiv masnoća u krvi.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Aromatičan i ljutkast, list ovog mediteranskog grma obiluje etarskim uljem i taninima, a sadrži i holin, saponozide, heterozide i gorke materije.

Koristi se:
* protiv bolesti srca i krvnih sudova
* da poboljša cirkulaciju
* za sprečavanje infarkta srca

Vino

- 4 kašike suvih listića ruzmarina
- litar belog vina
Ruzmarin istucajte u avanu, stavite u staklnu teglu, prelijte belim vinom i poklopite tacnom. Posle dva dana (povremeno promešajte) procedite, vino naspite u tamnu flašu, dobro zatvorite i cuvati na tamnom i hladnom mestu. Uzimajte tri puta dnevno po pola decilitra, najpre ujutru natašte, drugi put pre ručka i treći pre večere.

List masline (Olivae folium)

Osim plodova i ulja, lekovite osobine imaju i mladi listovi masline ubrani u proleće. Sadrže heterozide (najviše flavonske), saponozide, manitol, pirogalne tanine, šećere i fitosterole.

Koristi se:
* protiv visokog pritiska
* za širenje krvnih sudova

Za krvne sudove

- 20 listova masline
- 3 dl vode
Listove prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok ne uvri na oko dva decilitra tečnosti. Sklonite sa vatre, procedite, zasladite sa pola kašičice meda i topao čaj pijte ujutro i uveče, pre jela.BILJEIZDRAVLJE