Specijalni recepti

Čiste jetru, leče astmu
Thinkstock
 
Dan-i-noć (Viola arvensis)

Lekovite osobine cvetova ove poljske vrste ljubičice potiču, pre svega od saponozida. Osim toga, sadrži i rutozid, antocijansku boju violanozid, salicilnu kiselinu i heterozid, etarsko ulje, tanine, sluz, vitamin C i soli magnezijuma i kalcijuma.

Koristi se:
* za lečenje kožnih bolesti
* da olakša reumatske bolove
* protiv gihta (uloga)
* za jače izlučivanje mokraće
* da izleči kašalj
* protiv upale mokraćne bešike


Sirup

- 100 g cvetova dan-i-noć
- 1,5 l vode
- 2,5 kg šećera
Cvetove prelijte vodom i kuvajte dva sata u poklopljenom sudu, sklonite s vatre, procedite, u tečnost dodajte šećer i promešajte. Rastvor vratite na vatru, zagrevajte desetak minuta i, potom, procedite kroz trostruku gazu. Uzimajte tri-četiri puta dnevno po kašiku sirupa posle jela.

Velika bedrenika (Pimpinella major)

Raste po suvim mestima. Prepoznatljiva je po belim ili ružičastim cvetovima i svojstvenom, neprijatnom mirisu. Lekovite osobine ima koren (rizom) izvađen u proleće ili jesen. Sadrži gorku materiju pimpinelin, saponozid, etarsko ulje, smolu, tanine i kumarin.

Koristi se:
* za lečenje bronhijalne astme
* da „smiri” upale usta
* protiv katara nosa i ždrela

Ublažite astmu

- 35 g rizoma bedrenike
- 35 g srčenjaka (steže)
- 15 g mladih listova breze
- 15 g listova rute (sedefčića)
Sa pola litra vode prelijte tri kašike mešavine i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta, posle dva sata procedite i uzimajte po kašiku čaja svaki drugi sat.

Breza (Betula pendula)

Lekovitost breze odavno je potvrđena, a osim kore cenjeni su i pupoljci i mladi listovi. Ubrani u rano proleće, pre nego što breza olista, a potom brzo osušeni, pupoljci sadrže mnogo žutog etarskog ulja prijatnog mirisa, alkohola betulola i supstance jake antibakterijske moći. Mladi listovi se, pak, beru i suše u hladi na promajnom mestu. Sadrže katehinski tanin, šećer, saponozid, smolu, etarsko ulje i gorke materije. Dokazano je, inače, da pupoljci i listovi breze imaju iste lekovite osobine.

Koriste se:
* za lečenje mokraćnih puteva
* da pospeše izlučivanje mokraće
* protiv razmnožavanja mikroorganizama u mokraćnim putevima
* u kupkama za lečenje ekcema
* da olakšaju disanje
* protiv kamena u bubregu

"Otopite" kamen u bubregu

- 40 g pupoljaka breze
- 40 g rosopasa (ruse)
- 10 g kantariona
- 10 g majčine dušice
Mešavinu, uveče, prelijte litrom hladne vode i poklopite. Ujutru na tihoj vatri smesu zagrevajte do ključanja, kuvajte dva-tri minuta i sklonite s vatre. Ohlađen čaj procedite i nezaslađen pijte tokom dana umesto vode. Čaj uzimajte tri, pa pauzirajte dan i potom nastavite da ga pijete na isti način.
SAVET PLUS: Dok pijete čaj, povremeno uradite laboratorijsku analizu mokraće da bi se videli rezultati lečenja i odredilo trajanje terapije.

Vodopija ili cikorija (Cichorium intybus)

Koren obiluje cikorietolom, gorkim kumarinskim derivatom, a bogat je i inulinom (rezervnom hranom), pektinom, voćnim šećerom, gorkim glikozidima i saponinima.

Koristi se:
* za lečenje organa za varenje
* da „otvari” apetit
* protiv kamena u žuči
* za čišćenje i jačanje želuca
* da poboljša varenje
* protiv malokrvnosti
* za čišćenje jetre

Očistite žučne puteve

- 40 g korena cikorije
- 40 g korena maslačka
- 19 g trave ive
- 10 g pitome nane
Sa pola litra prokuljučale vode, uveče poparite tri kašike mešavine i poklopite. Ujutru procedite i tokom dana popijte nezaslađen čaj podeljen u dve doze, pola sata pre jela.

Troskot (Polygonum aviculare)

Iako je omražen i žilav korov, troskot je lekovit, naročito njegovi pupoljci. Sadrži tanine, vitamin C, vosak, sluz, smole, silikte i šećere.

Koriste se:
* protiv pojačane i produžene menstruacije
* da rastvori kamen i pesak u bubrezima
* protiv proliva
* za zaustavljenje krvarenja creva

Protiv proliva

- 30 g troskota
- 30 g bokvice
- 30 g steže
- 10 g pitome nane
Uveče sa pola litra hladne vode prelijte tri kašike mešavine i poklopite. Ujutru, na tihoj vatri, zagrevajte u poklopljenom sudu dok ne proključa i sklonite s vatre. Ohlađen čaj procedite i popijte tokom dana.BILJEIZDRAVLJE