Čajevi za mršavljenje

Čajevima do vitkog struka
/Lečenje biljem/ Mršavljenje
Nedovoljno kretanje i previše "zimske", kalorične hrane, glavni su krivci za taloženje masnih naslaga, naročito oko struka. Zato je početak proleća idealno vreme da se organizam pročisti i oslobodi nataloženih toksina i viška kilograma . Iako se prekomerna telesna težina najuspešnije "topi" pojačanom svakodnevnom fizičkom aktivnošću i disciplinovanim sprovođenjem dijete koju prepišu lekar i nutricionista, od pomoći mogu da budu i lekovite trave. Predlažemo nekoliko proverenih čajeva za bolji rad probavnih organa i vitkiju liniju.

Krušina (Rhamnus frangula)

Proleće je idealno doba da se oguli kora ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala, pre nego što olista. Iseku se "trake" duge oko 30 centimetara i odmah suše (sat u rerni zagrejanoj na 100 stepeni). Kora krušine sadrži antrahinonske derivate, tanine, gorke materije, šećer, masti, slobodne emodine, izoemodine i hrizofanske kiseline. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, u slučaju grčeva u žučnoj kesi, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.

Koristi se:
* za podsticanje rada probavnih organa
* protiv hroničnog zatvora
* da blago pročisti creva
* za lečenje grčeva u žučnoj kesi

Istopite višak kilograma

- 100 g kore krušine
- 20 g cveta i lista maslačka
- 10 g korena selena
- 10 g sladića
- 10 g zečjeg trna
- 10 g plodova pasdrena
- 10 g plodova sene
- 10 g lista vinove loze
Sve sastojke usitnite i u pola litra vode dodajte tri kašike mešavine. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri i sklonite sa šporeta. Kada se prohladi, procedite i nezaslađen popijte u tri doze, posle jela.

Sena ili kasija (Cassia angustifolia)

Zreli, osušeni, listovi ove biljke sadrže smole, sluz, tanine, glikozide, senozide A i B, flavonoid i antrahinonske derivate.
UPOZORENJE: Lišće sene ne smeju da koriste trudnice i oboleli od zapaljenja mokraćne bešike ili materice.

Koristi se:
* da blago pročisti creva
* za bolje varenje
* protiv zatvora
* da spreči lenjost creva

Protiv lenjih creva

- 25 g sene
- 25 g pasdrena
- 25 g kima
- 25 g morača
U pola litra vode dodajte tri kašike mešavine i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle, poklopite i sačekajte da se prohladi. Proceđen i nezaslađen čaj podelite u tri doze i popijte tokom dana.

Zeleni čaj (Camellia sinensis)

Osim što je potvrđeni antioksidans, zeleni čaj ima mnogo blagotvornih, lekovitih dejstava. Sadrži katekine koji zajedno sa kofeinom kojim zeleni čaj obiluje, povećavaju proizvodnju i aktivnost norepinefrina, neurotransmitera koji ubrzava metabolizam.

Koristi se:
* protiv nagomilavanja sala na struku i stomaku
* da ubrza metabolizam
* za mršavljenje
* protiv celulita
* da poveća količinu izlučene mokraće

Bez masnih naslaga

- kašičica zelenog čaja
- 2 dl vode
Čaj prelijte vrelom vodom (ne proključalom), poklopite, sačekajte tri do pet minuta i procedite. Nezaslađen čaj pijte tri puta dnevno.
SAVET PLUS: Uvek pijte sveže pripremljen čaj.

Zova ili bazga (Sambucus nigra)

Lekovite osobine imaju cvetovi ove biljke. Sadrže heterozide , tanine, etarsko ulje, šećer, holin i organske kiseline. Osim toga, sadrži enzime koji efikasno napadaju ćelije masti, razgrađuju ih i izbacuju iz organizma prirodnim putem.

Koristi se:
* za mršavljenje
* da stimuliše metabolizam
* protiv otežanog varenja
* za odstranjivanje viška tečnosti iz organizma
* da očisti organizam

Čaj za mršavljenje

- 100 g cveta zove
- 100 g lista breze
- 100 g uvinog lista
- 100 g lista kupine
- 100 g lista sene
- 125 g matičnjaka
U litar provrele vode dodajte tri kašike ove mešavine i poklopite. Posle 20 minuta procedite i čaj popijte tokom dana.

Breza (Betula)

Ubrano u proleće, mlado brezovo lišće obiluje katehinskim taninom i šećerom. Sadrži i smole, etarsko ulje, gorke materije, vitamin C i jedan saponozid.

Koristi se:
* da pojača izlučivanje mokraće
* protiv celulita

Protiv celulita

- 30 g listova breze
- litar vode
- malo sode bikarbone
Usitnjene listove prelijte vrelom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i dodajte na vrh noža sode bikarbone.BILJEIZDRAVLJE