Smokva

I za jelo i za telo
Smokvino "mleko" uklanja razne promene na koži, a tinktura od lišća spušta šećer
Thinkstock
 
Smokva je drvo iz raja izašlo i to ne samo zato što se stablo smokve, po Bibliji, našlo u rajskom vrtu. Staro koliko i ljudska civilizacija, poštovano je kao voće koje daje mladost i leči, u njegove isceliteljske moći verovali su još Sumerci. Smpokvu je koristila i čuvena Kleopata. Bila joj je omiljena poslastica, sveža i suva, ali je koristila i listove smokve kao kozmetičko sredstvo.
- Kleopatra je bila u pravu. Danas znamo da smokva jeste čudesno drvo, čarobnjak za kožu - kaže prim. mr ph. Ljiljana Živadinović, vlasnica firme „Biosfitomedik”.- Sveže smokve, posebno ljubičaste, odličan su izvor polifenolnih antioksidanata i flavonoida, imaju i visok nivo vitamina A, E, K koji pomažu da se iz organizma izbace slobodni radikali, čime štite telo od oštećenja i infekcija. Sveže, kao i suve smokve sadrže značajne nivoe vitamina B kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenska kiselina.
Sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karotin. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima smokve je tri puta veća nego u svežim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za održavanje mišića, krvnih sudova, nervnih ćelija....
Na primorju, ali i u kontinentalnim delovima gde raste smokva ljudi su list, odnosno "mleko" koje pusti peteljka kad se list ili zeleni plod odlomi sa drveta, koristili za otklanjanje svih nepravilnosti na koži.
Mlečna tečnost stavlja se na fleke, pege, keratoze, bubuljice, ekcem, razne mladeže i bilo kakve izrasline na koži, mesta sa psorijatičnim promenama ...I svi tvrde da smokva čisti svaku fleku, pa uklanja i "reljefne" mladeže, a za bradavice je preki lek.
Ljiljana Živadinović, kao i drugi farmaceuti, pravi od smokvinog lista( hladno ceđenog ulja kukuruznih klica i hajdučke trave) prirodne sapune za kožu, kreme, antiride i eliksir.
- Eliksir koji pravim je ekstrakt zelenog lišća smokve - objašnjava magistra Ljiljana.- Pokazalo se da listovi deluju antidijabetski, da osim šećera snižavaju trigliceride u krvi, održavaju kosti u dobrom stanju, pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, leče čir, hemoroide, zatvor, bronhitis. Eliksir deluje kompleksno, reguliše sve funkcije organizma, normalizuje metabolizam, pa se preporučuje dijabetičarima i osobama sa povišenom telesnom težinom, kao preventiva za održavanje dobrog zdravlja.

Napravite tinkturu
Prema rečima mr ph. Ljiljane Živadinović, tinktura od smokvinog lišća i ledene kocke za tuširanje lica mogu da se naprave u kućnoj radinosti, a evo i kako:
Ubrati 20 listova smokvinog lista, oprati, staviti u vodu i kuvati pola sata. Zatim ohladiti, procediti. Staviti u staklenu flašu i piti dva puta dnevno po tri kašike ili stavljati na lice i vrat. Deo sipati u kesice za led, zalediti i tuširati lice.

D.D.BILJEIZDRAVLJE