Alternativa u stomatologiji

Neven smiruje desni
Alternativa u stomatologiji
Neven
 
Zdravlje zuba i desni moguće je očuvati i prirodnim sredstvima, a ne samo uobičajenim, na koja smo navikli odlazeći raznim stomatolozima.
- Priča o primeni prirodnih preparata u stomatologiji počinje sa ishranom koja podrazumeva prirodnu, visokokvalitetnu hranu. Presna biljna hrana koju nam je priroda dala, upravo je ono što odgovara našem organizmu. Zubi i usna šupljina koji prvi dolaze u kontakt sa hranom, biće vam zahvalni ako ih ne opterećujete ljutom, slanom, kiselom, vrućom i ledenom hranom. Uvek treba imati na umu da svaka veća promena temperature oštećuje sluzokožu usne duplje, kao i da pravi mini povrede na zubnom tkivu. Takođe, prekisela hrana dovodi do smanjenja kalcijuma u organizmu. Nepravilnosti u ishrani mogu uzrokovati niz oboljenja u usnoj duplji, od patoloških promena na potpornom aparatu zuba i mekim tkivima do fizičkih oštećenja na samom zubu - priča za "Bilje i zdravlje" dr Tanja Frleta iz stomatološke ordinacije "Alhena".
Kada je reč o održavanju higijene zuba i zdravom čišćenju, počinje se jedenjem svežeg voća i povrća. U nedostatku zubne paste, sveža jabuka sjajna je zamena. Zubna pasta od gline, sa visokim sadržajem biljaka tipa kantariona, kamilice, propolisa deluje blagotvorno na zube i potporni aparat zuba.
Hrana poput belog i crnog luka, alhoholnih pića i pušenje, mogu da dovedu do neprijatnog zadaha, koji se lako može suzbiti ispiranjem vodeno-alkoholnom tinkturom propolisa ili ruzmarina, čajem od žalfije ili jednostavnim žvakanjem peršunovog lista više puta dnevno. Za istu namenu može poslužiti i čajna mešavina nane, ruzmarina i majčine dušice. Postupak pripreme podrazumeva prelivanje 1 supene kašike ove mešavine sa 200 ml ključale vode, koja treba da odstoji 15 min. Ovim čajem se usta ispiraju tri puta dnevno posle svakog obroka.

Kada dođe do kvaa zuba, mogu se javiti bolovi, otoci, krvarenja desni usled infekcije. Bol kao česti pratilac kvara, moguće je suzbiti propolisom koji deluje kao lokalna anestezija.
Za skidanje otoka koji je izazvao kvaran zub možemo primenti hladan oblog u vidu smrznutog paradajza presečenog na pola koji se drži na obolelom mestu. Pri tom imamo dvostruko lekovito dejstvo: kao obloga koji hladi i umiruje otok i bol zahvaljujući lekovitim svojstvima biljke paradajza.
Protiv krvarenja desni može da se koristi tinktura nevena kao tečnost za ispiranje usta, koja je istovremeno i sjajno sredstvo za dnevno održavanje higijene usta.
- Za ispiranje usta u slučaju stomatitisa pogodna je i tinktura kantariona. Za komplikacije poput klaćenja i ispadanja zuba sa gnojnim zapaljenjima tkiva oko zuba, lečenje je možda najbolje početi terapijom mućkanja suncokretovog ulja u trajanju od 20 minutra svakog jutra, što detoksiksikuje usnu duplju, ali i ceo organizam. Preporučuju se i oblozi od gline koji se stavljaju na obolele desni, kao i ispiranje rastvorom meda i čaja od cvetova kamilice - kaže dr Tanja Frleta.

Učitelj iz prirode
- Prirodne metode stomatološka ordinacija "Alhena", koja prirodu doživljava kao najvećeg učitelja u lečenju, koristi paralelno sa konvencionalnom medicinom sa ciljem uspostavljanja opšte dobrobiti pacijenata - ističe načelne vrednosti doktorka Frleta. - Pored ovoga, stručni tim ove ordinacije često koristi i Bahove cvetne kapi, posebno u slučaju otklanjanja staha koji može da bude značajan faktor neravnoteže organizma.

Ž.R.     
Broj 243
Za "Bilje i Zdravlje" govore: Amela Terzić, atletičarka Slobodanka Rakić Šefer, slikarka Ordinacija Kako sačuvati bubrege Sunčanica i toplotni udar Nigde bez šešira Astma Leto pojačava tegobe Terapija laserom Najbolja metoda za lečenje vena Antikoagulantni lekovi Doza glavu čuva Lavanda Mirisni eliksir za duh i telo