Lekovito bilje-recepti

Čičak čisti arterije
Holesterol je masnoća bez koje, kažu lekari, nema života jer je neophodan za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju nekoliko osnovnih hormona. U organizam uglavnom dospeva iz hrane životinjskog porekla, apsorbuje se u crevima i krvotokom stiže do jetre koja ga prerađuje i, potom, "omogućava" da stigne do svih delova tela. Ali, kada je količina lošeg (LDL) holesterola u krvi povišena, on počinje da se lepi po površini krvnih sudova, što podstiče razvoj ateroskleroze i smanjuje elastičnost arterija. Aterosklerotične "naslage", potom, sužavaju arterije što može da uzrokuje srčani ili moždani udar. Zato je povišen LDL holesterola vodeći rizik obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova. Istraživanja su, međutim, dokazala da povišene masnoće u krvi mogu da se koriguju pravilnom ishranom i uzimanjem lekova, a vrlo korisni mogu da budu i neki čajevi. Podsećamo na najdelotvornije.

Resnik (Eupatorium cannabinum)

Iako vrlo rasprostranjena biljka, resnik se, nažalost, malo koristi. Raste po vlažnim mestima pored reka i potoka. Lekoviti su koren i nadzemni deo biljke. Sadrže etarsko ulje, smolu, kalijum nitrat, silicijumovu kiselinu i gorke materije, dok koren još obiluje i inulinom.

Koristi se:
* za snižavanje povišenog holesterola
* protiv povišenog krvnog pritiska

Holesterol "u normali"

- 3 kašine iseckanog resnika
- 1/2 l vode
Uveče biljku prelijte proključalom vodom i poklopite. Ujutru procedite i nezaslađen čaj popijte u tri doze, pola sata pre obroka.
SAVET PLUS: Čaj bi trebalo da se pije najmanje tri meseca.

Troskot (Polygonum aviculare)

Po ugaženim mestima, oko kuća i pored puteva, raste i cveta od proleća do kasne jeseni. Lekovite osobine ima cela biljka u cvatu. Obiluje vitaminom C, a sadrži i heterozide, tanine, vosak, sluz i smole.

Koristi se:
* za snižavanje holesterola
* protiv povećanih vrednosti triglicerida

Snizite holesterol

- 3 kašike nadzemnog dela troskota
- 3 kašike korena resnika
- 3 kašike hajdučice
- 3 kašike pirevine
Sa pola litra proključale vode prelijte tri kašike mešavine i poklopite. Posle osam sati procedite i pijte po šolju čaja tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Čičak (Arctium lappa)

Za pripremanje lekovitih preparata upotrebljavaju se koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje vadi se do kasne jeseni i u proleće, a sadrži mnogo inulina i sluzi, kao i malo etarskog ulja i gorkih materija.

Koristi se:
* za ishranu dijabetičara
* da snizi holesterol

Zbogom holesterolu

- 3 kašike resnika
- kašika kantariona
- kašika iseckanog korena čička
- kašika hajdučke trave
Uveče prelijte tri kašike mešavine sa pola litra ključale vode i poklopite. Ujutru procedite i nezaslađen čaj popijte u tri doze, pola sata pre jela.

Kukuruzna svila (Maydis stigma)

Ovi žigovi ženskih cvetova sadrže vlakna, folnu kiselinu, vitamin K3, saponozide, tanine, šećere, etarsko ulje, salicilnu kiselinu i soli.

Koriste se:
* da snize holesterol
* za bolju cirkulaciju

Čaj

* kašika osušene svile
- 3 dl vode
Svilu dodajte u vrelu vodu i kuvajte tri minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, poklopite i prohlađen čaj procedite. Pijte tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Maslačak (Taraxacum officinale)

Osim listova, vrlo je lekovit i koren ove biljke. Sadrži enzime, etarsko ulje, gorke materije, smole, masne kiseline kao i mnogo inulina i šećera.

Koristi se:
* za "čišćenje" krvi
* protiv povišenih masnoća u krvi

Očistite krv

- 100 g korena maslačka
- litar vode
Koren stavite u vodu i, na tihoj vatri, kuvajte u poklopljenom sudu 10 minuta. Sklonite sa plotne, procedite BILJEIZDRAVLJE