Mahunarke

Zrna kipe od zdravlja

Gotovo da nema grupe namirnica koja bi, kada je reč o hranljivim vrednostima, mogla da se poredi sa mahunarkama. Jer, pasulj, grašak, sočivo, bob, leblebije i soja pre svega obiluju kvalitetnim belančevinama (20 do 25 procenata) što je dvostruko više nego u žitaricama i mesu, kao i esencijalnim aminokiselinama. Sadrže i vitamine među kojima najviše onih B kompleksa, minerale kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i selen, vlakna, fitohemikalije, antioksidanse...
Mahunarke imaju i mali glihemijski indeksa, što znači da se složeni ugljeni hidrati sporo pretvaraju u glukozu u krvi pa su idealne za dijabetičare a ne sadrže ni gluten tako da su blagodet za obolele od celijakije. One, takođe, snižavaju nivoe triglicerida i holesterola pa blagotvorno deluju na srce i krvne sudove, apsorbuju otrove iz organa za varenje tako da preventivno deluju da se ne oboli od raka debelog creva, zbog ostalih sastojaka i od raka prostate a blagotvorno deluju i tokom menopauze.


Pasulj

Bez sumnje jedna od najrasprostranjenijih i najpoznatijih mahunarki, sa brojnim sortama i varijacijama. Između ostalog sadrži lecitin, supstancu koja snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i blagotvorno deluje na rad srca a zahvaljujući obilju vitamina B1, koji učestvuje u sintezi acetilkolina, neurotransmitera važnog za pamćenje, pospešuje mentalno zdravlje. Sumpor iz pasulja utiče da ne dođe do crevnih infekcija, reumatizma, kožnih i bolesti bronhija dok gvožđe pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, priliv kiseonika do ćelija i povećava otpornost organizma na infekcije. Pasulj se preporučuje i kao prevencija ateroskleroze, kamena u bubregu, hipertenzije i poremećaja srčani ritma... Mineral cink iz pasulja normalizuje metabolizam ugljenih hidrata, bakar aktivira sintezu adrenalina i hemoglobina. Ipak, ovu namirnicu ne bi trebalo često da jedu bubrežni bolesnici, oni koji boluju od gihta, gastritisa, kolitisa i pankreatitisa...

Grašak

Ova mahunarka, poreklom iz Zapadne Azije, obiluje proteinima koji sadrže veoma važne aminokiseline ali i minerale i vlakna, malo masti a nimalo holesterola i natrijuma što sve deluje preventivno da se ne oboli od nekih vrsta raka, srčanog udara, hipertenzije ... S obzirom na to da sadrži glukozu i fruktozu dobar je za dijabetičare a vitamin B6, ili piridoksin, iz graška neophodan je za pravilno funkcionisanje metabolizma amino kiselina (proteina), šećera i masti, stvaranje krvnih ćelija kao i nekoliko neurotransmitera neophodnih za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, stvaranje hormona koji utiču na raspoloženje (serotonin) i bioritam (melatonin). Mineral selen, karotin i vitamin C, takođe, deluje antikancerogeno, dok je vitamin K iz graška važan za održavanje zdravlja kostiju, srčanog i venskog sistema jer održava normalno zgrušavanje krvi. Dobar je izvor folne kiseline i gvožđa potrebnog za izgradnju ćelija krvi i jačanje imuniteta kao i betakarotina, provitamin vitamina A, koji pomaže u prevenciji raznih vrstama raka i srčanih bolesti.
Grašak bi u umerenim količinama trebalo da jedu oboleli od gihta, akutnih nefritisa, upale želuca i creva, hronične srčane insuficijencije i imaju problem sa nadimanjem.

Sočivo

Ova mahunarka,čija je „kolevka” Jugozapadna Azija, gajila se još u mlađem kamenom dobu a sada je poznato oko četrdesetak sorti koje se razlikuju po boji, veličini i obliku semena. Obezbeđuje mnogo energije ali je pritom važno da se biljni proteini brzo apsorbuju što obezbeđuje osećaj sitosti dok se iz obilja složenih ugljenih hidrata šećer sporo otpušta u krv tako da je korisna u ishrani bolesnika kojima često pada nivo šećera. Sadrži minimalne količine masti, nimalo holesterola, dobar je izvor gvožđa, obiluje folnom kiselinom, kao i rastvorljivim vlakanima što pospešuje varenje i preventivno deluje da se ne oboli od raka debelog creva ali i snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi što je izuzetno važno za dijabetičare.
Sočivo preventvno deluje da ne dođe do depresije jer obiluje vitaminima B grupe kao i triptofanom, esencijalnom aminokiselinom neophodnom za stvaranje hormona sreće serotonina. Sadržaj kalijuma blagotvorno utiče na srčani mišić, magnezijuma na nervni sistem a ostali sastojci u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Dobra je preventiva da se ne formira kamen u bubregu, normalizuje metabolizam i funkcionisanje urogenitalnosg sistema. Jača imunutet, a obilje izoflavona, koji se ne uništavaju termičkom obradom, održava hormonsku ravnotežu, pa se so;ivo preporučuje trudnicama i ženama u manopauzi.

Naut ili leblebija

Odličan je izvor kvalitetnih proteina, zdravih masti i vlakana. Leblebije blagotvorno deluju na regulaciju nivoa triglicerida i holesterola u krvi i čiste krvne sudove. Ima nizak glihemijski indeks i regulišu šećer u krvi što je značajno za dijabetičare. Zbog obilja folne kiseline pospešuje rad srca, mineral molibden iz ove mahunarke, iako u tragovima, aktivira enzime neophodne za zdrav metabolizam. Bogat je i vitaminima B grupe, a posebno riboflavinom ili vitaminom B2. Pospešuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, a smatra se i da blagotvorno deluje na funkcionisanje slezine. Osim toga pospešuju izbacivanje viška vode, smiruje živce i mišiće jer sadrži magnezijum, mineral koji i pospešuje cirkulaciju krvi. Ne preporučuje se obolelim od gihta jer sadrže vrstu belančevina - purine.
BiZ


Pripremanje

Pasulj potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, ujutro procedite, nalijte svežom i kuvajte deset do petnaest minuta na višoj temperaturi, ponovo procedite, sipajte svežu, dodajte listiće nane, kim ili lovor i nastavite da kuvate.
Suv grašak potopite u vodu, ostavite četiri sata, procedite, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri dok ne postane mekan. Ako je potrebno dolivajte po malo vode.
Sočivo ne treba da se potapa. Isperite ga pod mlazom vode u cediljki sipajte u vrelu vodu, kad zakuva smanjite temperaturu i posudu poklopite. Zeleno sočivo se skuva za 45 minuta a narandžasto za 25.
Leblebije potopite u hladnu vodu tri do četiri sata, ali najbolje preko noći, ujutro procedite, sipajte u ekspres lonac, dodajte vodu i kuvajte 45 minuta. U običnom loncu nalijte sa tri puta više vode, sačekajte da proključa, poklopite i kuvajte još oko sat i po. Ako želite da leblebije ispečete posle potapanja, procedite, osušite krpom pa pržite na laganoj vatri u suvom tiganju stalno mešajući.BILJEIZDRAVLJE