Štit protiv virusa

Bolji štit protiv virusa

Ojačajte imuni odgovor

Varljiva zima sa relativno toplim periodima pogodovala je razvoju virusa i bakterija a da bi se i prvih prolećnih dana zaštitili od ovih napasti neophodno je da ojačamo imuni odgovor organizma. U tome, između ostalog, mogu da pomognu i neke lekovite biljke koje podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca ali i na druge načine pomažu da se izborimo sa infekcijama.

Crveni zdravac (Geranium robertianum)

Zeljasta biljka koja uspeva na vlažnim i senovitim mestima, najčešće uz obode šuma i u živicama. Izraste do 30 cm, ima uspravnu stabljiku i veliki broj listova na tankim, duguljastim peteljkama. Cvet je crvenoljubičast i ima jak miris. U narodu je crveni zdravac poznat i kao pastirska iglica, česulja ili devojačko oko. Sadrži gorke materije, tanine, flavonoide i etarska ulja.

Koristi se:
u slučaju oslabljenog imunog odgovora
da se izbace nagomilani otrovi iz organizma

Čaj

Kašiku osušene cele biljke prelijte šoljom ključale vode, poklopite, sačekajte pola sata, procedite i pijte jednom dnevno, pre jela, šolju nezaslađenog čaja.

Šipurak (Rosa canina)

Ovaj trnovit grm uspeva uz živice po obodima šuma. Ima jajolike, naizmenične i nazubljene listove, krupne belo ružičaste cvetove, dok je plod jajolika bobica. Sadrži obilje C vitamina, tanin, karotin, flavonoide, jabučnu i limunsku kiselinu.

Koristi se:
da ojača otpornost prema infekcijama
pomaže posle bolesti da se vrati vitalnost

Vino

U flašu sa litrom belog domaćeg sipajte 40 do 50 g usitnjenih plodova šipurka, zatvorite, stavite na toplo mesto deset dana i s vremena na vreme promućkajte. Posle toga procedite i uzimajte po rakijsku čašicu ujutro, pre jela da ojačate odbrambene snage organizma.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Raste na napuštenom zemljištu, među usevima i uz puteve. Reč je o razgranatoj biljki visoke stabljike sa uskim, dvostruko perastim listovima. Ima cvetne glavice sa belim laticama. Sadrži kalcijum, fosfor, sumpor, gorke materije, tanin, etarsko ulje...

Koristi se:
da poveća broj leukocita
jača odbrambeni sistem organizma

Čaj

Poparite 2 kašike cveta sa 3 dl vrele vode, poklopite, sačekajte sat i procedite istiskujući što više tečnosti. Kad se prohladi, zasladite medom. Pijte posle obroka ili nezaslađen pre jela.

Prah

Osušene cvetove u avanu usitnite u prah pa pola kašičice praha pomešajte sa istom količinom žutog šećera, razmutite u malo vode i pijte dva puta dnevno.

BILJEIZDRAVLJE