Lečenje biljem

Žalfija smanjuje znojenje
Lečenje biljem/Letnje tegobe

Iako je pojačano lučenje znoja na visokim spoljašnjim temperaturama normalno i predstavlja odbrambeni mehanizam kojim organizam održava telesnu temperaturu na 37 stepeni Celzijusa, nije mali broj onih koji se preobilno znoje. Oni se tokom letnjih meseci kupaju u znoju što im stvara neprijatan osećaj i otežava funkcionisanje kada temperature skoče iznad tridesetog podeljka.


Narodna medicina preporučuje nekoliko biljnih preparata koji preobilno lučenje znoja svode na normalnu meru.

Hrast lužnjak (Quercus robur)

Uspeva u ravničarskim šumama, dosegne visinu i do 40 metara, ima veliku krošnju i duboku ispucalu, tamnosivu koru koja je na vršnim granama glatka i crvenosmeđa. Lišće je tamnozeleno, perasto i na kratkim peteljkama a plod je žir. Kora sadrži tanine, smole, pektin...

Koristi se:
da se lučenje znoja svede na normalu


Kupka

Kašiku mlevene hrastove kore kuvajte deset minuta u pola litra vode. Kad se malo ohladi sipajte u vodu za kupanje, uronite telo u vodu a po izlasku nemojte da se brišete već sačekajte da voda sa kože ispari.
Ili
Pomešajte pet kašika kore mladog hrasta sa isto toliko orahovog lista, kuvajte desetak minuta u 2 litra vode, sipajte u vodu za kupanje i uradite isto kao u prethodnom receptu.


Žalfija (Salvia officinalis)

Razgranat grm, drvenaste, četvorougaone stabljike i srcolikih listova koji su na ivicama dvostruko nazubljeni i beli su jer su prekriveni srebrnastim dlačicama. Cvetovi su tamno ljubičasti i na vrhu stabljike formiraju klas. Sadrži etarsko ulje, gorke materije, minerale...

Koristi se:
protiv obilnog znojenja

Tri puta dnevno

Prelijte sa 6 dl vrele vode 4 kašike sitno iseckanog lista žalfije, sačekajte 2 sata, procedite i pijte po 2 dl posle svakog obroka.

Nana (Mentha piperita)

Višegodišnja biljka visoke i razgranate stabljike i jajasto kopljastih i po ivicama nazubljenih listova. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje mentola.

Koristi se:
da rashladi i smanji znojenje

Oblog

Čašom ključale vode prelijte kašiku listova nane, poklopite, sačekajte 40 minuta i procedite. Kad se prohladi u tečnost potopite platnenu krpu i stavite kao oblog na mesta na kojima se najviše znojite.

Breza (Betula alba)

Uspeva u ravnicama i na planinskim brežuljcima na osunčanim mestima ali na vlažnom i močvarnom tlu. Reč je o drvetu bele, ispucale kore na stablu dok je kora tankih grana crvenosmeđa. Ima trouglasto srcolike i zašiljene listove koji su dvostruko nazubljeni na ivicama. Sadrži minerale, etarsko ulje, tanin...

Koristi se:
da svede znojenje na normalu

Prah i limun

Sameljite u prah brezovu koru pa kašiku praha pomešajte sa dve kašike limunovog soka, sačekajte sat pa mešavinom namažite delove tela koji se obilno znoje. Posle toga sačekajte oko pola sata i isperite mlakom vodom.BILJE I ZDRAVLJE