Recepti iz narodne medicine

Recepti


Kičica (Erythrea centaurium)

Raste na vlažnim i peskovitim brdskim livadama i pašnjacima kao i šumskim čistinama i obroncima. Ima četvorougaonu, oko 30 cm visoku i šuplju stabljiku, jajoliko duguljaste listove i ružičaste grozdaste cvetove koji se otvaraju samo kad je najjače sunce. Sadrži minerale gvožđa i natrijum, etarsko ulje, gorke heterozide...

Koristi se:
da pospeši varenje i smanji lučenje želudačne kiseline
protiv groznice
poboljšava raspoloženje

Za bolje varenje

U pola litra vode kuvajte 2 do 3 minuta kašiku usitnjenje biljke, procedite i pijte po malo, ali ne više od 2 šoljice čaja dnevno.
Ili
Osušenu biljku usitnite u avanu pa 2 g praha popijte sa po malo vode tokom dana.

Smiruje groznicu

U 7,5 dl belog vina kratko prokuvajte 25 g kičice, procedite, pa pijte tri puta tokom dana po kašičicu posle jela.

Mišljakinja (Stellaria media)

Raste kao korov na poljima, livadama i u šumama. Ima 30 cm dugu puzavu stabljiku, jajolike listiće i bele cvetiće koji se otvaraju na suncu a noću su zatvoreni. Sadrži, između ostalog, aromatična etarska ulja i tanin.

Koristi se:
pospešuje iskašljavanje sluzi iz disajnih organa
čisti bubrege i bešiku od peska

Očistite pluća

Sa 2,5 dl vrele vode prelijte 100 g lišća, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte po malo tokom dana ali ne više od 2 šoljice.

Isteruje pesak

Pomešajte 7,5 dl vode, 2,5 dl vina i malo meda pa sipajte 3 kašike lišća, kratko prokuvajte, procedite i pijte tri puta dnevno po čašicu da očistite bubrege i bešiku od peska.

Macina trava (Marrubium vulgare)

Biljka koju još nazivaju i očajnica ili tetrljan uspeva kao korov na suvim, kamenitim i krečnjačkim pašnjacima, pored puteva i na strništima. Ima šuplju stabljiku koja poraste do pola metra, jajolike sivobele naborane i obostrano dlakave listove nazubljene na ivicama. Cveta belim cvetovima koji formiraju klas, ima jak koren a karakteristično je da miriše na mošus. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje, tanin i gorke materije.

Koristi se:
u slučaju anemije
smiruje kašalj i srčane aritmije

Jača krv

Sa 2,5 dl vrele vode poparite kašičicu suvog lišća, procedite posle 15 minuta i pijte zaslađeno medom do tri manje šoljice dnevno.

Smirite aritmiju

Poparite sa pola litre vrele vode 15 g lišća i malo korena maslačka, procedite posle 15 minuta pa pijte ujutro i uveče po šol

Bokvicu na ranu

Lečenje biljem

Bilo da godišnji odmor provodimo na moru, jezeru, pored reke ili u seoskoj idili može da nam se dogodi nešto nepredviđeno što će da pokvari deo ili celo letovanje. Mogu da se jave problemi u vezi sa varenjem, da se povredimo ili nas ubode insekt, da nas muči gorušica, "zaradimo" gljivičnu infekciju...
Kao prva pomoć mogu da posluže biljni čajevi koji se tradicionalno koriste u našoj narodnoj medicini.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Zimzelen i oko metar visok grm koji uspeva na kamenitom tlu. Ima uske, tamnozelene i kožaste listove i cvet bledo plave boje. Sadrži etarsko ulje, kamfor, tanin, gorke materije, limunsku kiselinu...

Koristi se:
u slučaju lošeg varenja, nadustosti i zatvora, protiv osipa

Protiv zatvora i nadutosti

Sa 2,5 dl vrele vode prelijte 3 do 4 g lišća, poklopite, sačekajte desetak minuta pa popijte pola količine ujutro na tašte a ostatak uveče, pre spavanja.

Kupka smiruje osip

U 3 litra vrele vode 3 do 5 minuta kuvajte 3 šake lišća ruzmarina i procedite. Kad se prohladi u tu vodu potopite delove tela koji su zahvaćeni osipom, sačekajte petnaestak minuta a posle toga nemojte da ih brišete već sačekajte da se osuše.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Uspeva na kamenitom tlu, pored puteva, na ivicama polja, a gaji se i u baštama. Reč je o granatoj biljki sa perastim listovima, malim zlatnožutim cvetovima i plodom sa dve semenke. Sadrži, između ostalog, gvožđe, kalijum, kalcijum, forsfor i etarsko ulje.

Koristi se:
protiv lošeg varenja, grčeva u stomaku i nadimanja, da smiri upalu očiju

Smiruje grčeve

U 2,5 dl mleka desetak minuta kuvajte kašiku samlevenog semena i pijte svakog sata po kašiku toplog napitka.

"Gasi" upalu očiju

Kašičicu semena kuvajte nekoliko minuta u 2 do 3 dl vode, procedite i ispirajte oči ako je došlo do upale.

Bokvica (Plantago lanceolata)

Biljka sa širokim ili malim okruglim listovima uspevaju uz puteve, staze i ograde, a sa dugim sabljastim lišćem po livadama i pašnjacima. Listovi sadrže tanine, vitamin C, limunsku kiselinu, gorke materije...

Koristi se:
u slučaju uboda, rana i iščašenja, protiv proliva

Sok na ranu

Ako sveže isceđen sok iz listova bokvice sipate na ranu zaustavićete krvarenje, sprečićete infekciju, ublažićete bol i ubrzaćete zarastanje, dok će obloga od ovog soka blagotvorno da deluje na iščašen zglob.

Zaustavlja proliv

U čašicu crnog vina sipajte na vrh noža prah od istucanog semena bokvice i popijte 3 do 4 puta dnevno.

Vranilovka (Origanum vulgare)

Uspeva na kamenitom i neobrađenom tlu, suvim i osunčanim livadama ali i u svetlim šumama, u šikarama i živicama. Reč je o biljki crvenkastih grančica i jajoliko kopljastih listova i purpurnocrvenih cvetova koji formiraju okrugle cvasti na vrhu stabljike. Sadrži etarsko ulje, kamfor, tanin, mineralne soli i supstance koje deluju protiv gljivica i bakterija.

Koristi se:
protiv gljivičnih infekcija


Pola šolje svežih listova vranilovke dobro izgnječite rukama, što brže stavite u teglu i zatvorite da etarska ulja ne ispare. U međuvremenu zagrejte pola šolje maslinovog ulje, sipajte u teglu i ponovo zatvorite. Stavite na hladno i suvo mesto, posle dve sedmice procedite i mažite stopala ili delove između nožnih prstiju koje su zahvatile gljivice.
Napomena: Osim maslinovog ulja, može da se koristi i ulje pšeničnih klica ili bademovo.


Savet plus: Za iste svrhe može da se koristi i zgnječen beli luk ali je neophodna upornost i strpljenje.