Med i propolis

Med uništava i najotpornije bakterije

 
 
Med se još od davnih vremena koristi za lecenje rana, ali poslednjih je godina uoceno da može pomoci i kod ozbiljnijih medicinskih slucajeva. Najnovije istraživanje pokazalo je da med ima snažna antibakterijska svojstva te da cak pomaže u borbi protiv bakterija koje su otporne i na antibiotike. 'Otkrili smo da taj med bez problema može zameniti antibiotike te da ima veoma snažno delovanje na bakterije, a rec je o prirodnom proizvodu koji ne izaziva nuspojave', istaknula je Dee Carter sa sveucilišta u Sydneyju. Vecina bakterija koje prouzrokuju infekcije otporna je na neke antibiotike pa se pojavila potreba za novim lekom. Otkriveno je da tu može pomoci upravo med, koji brzo i uspešno pobeduje bakterije. Naucnici su napomenuli da je med vrlo kompleksan spoj koji se sastoji od brojnih elemenata pa je teško otkriti koji tacno uništavaju bakterije i na koji nacin. Medutim, poznato je da ima snažno delovanje te da bez problema uništava otporne bakterije.HERBATEKA.EU

Propolis - prirodni antibiotik

 

propolisTradicionalno se koristi više od dve hiljade godina. Cenili su ga Egipćani, Vavilonci, Arapi, Grci, Rimljani... Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju sa cvetova različitih biljaka. One ga mešaju sa svojom pljuvačkom i tako aktiviraju flavonoide, najvažnije supstance u propolisu. Ima specifičan izgled, gorkast ukus i karakterističan miris. Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal. Ima 50 odsto smole, 30 odsto voska, 10 odsto eteričnih ulja, pet odsto polena, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide ili pigmente iz voća, povrća, cveća i kore drveta. Deluju antioksidativno i njihova uloga je zaštita biljaka od patogenih supstanci iz okoline. Propolis je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što smeta organizmu, a ujedno čuva zdravo tkivo i leči bolesno. Brojnim istraživanjima utvrđeno je da je propolis prirodni anestetik, antioksidans, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv većine virusa, uključujući i virus gripa, bakterija koje ne stvaraju otpornost na njega, gljivica i parazita. Propolis je odličan za rane koje teško zarastaju, akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i kose. Izuzetno je efikasan kod čireva, opekotina i uboda insekata. Zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija i leči dobroćudne tumore. Stimuliše regeneraciju oštećenog tkiva.

Efikasan je kod teških proliva, gde su drugi lekovi bespomoćni. Koristi se i za lečenje bolesti uva i usne šupljine. Odlične rezultate daje u prevenciji i lečenju upale grla. Pomaže kod zubobolje, paradentoze, neugodnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.

Uglavnom je dostupan u vodenom, etanolskom i uljanom rastvoru, ali i kao mast.

Koristi se prema priloženom uputstvu.
Tanjug