Magnezijum je jedan od najvećih pomagača u organizmu

Magnezijum - hrani srce, mišiće, živce, kosti...

 

magnesiumMagnezijum je jedan od najvećih pomagača u organizmu - učestvuje u više od 300 biohemijskih reakcija. Neophodan je za normalan rad kardiovaskularnog, nervnog i mišićnog sistema, imunitet, čvrstoću kostiju i zuba, pretvaranje hrane u energiju, ravnotežu krvnog pritiska ... Odlično pomaže protiv hroničnog umora, teskobe, glavobolje, zatvora (opstipacije) i menstrualnih grčeva, a posebno se preporučuje dijabetičarima zato što poboljšava efikasnost insulina. Telo ne može samo da proizvede magnezijum, pa ga valja svakodnevno unositi hranom. Preporučen dnevni unos magnezijuma za zdravu odraslu ženu je 350 miligrama na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg. Sveže i celovite namirnice. Magnezijum se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osetljiv i lako se "izgubi" u industrijskoj preradi i kuvanju, pa je hranu bogatu magnezijumom najbolje jesti što je moguće svježiju iu celovitom obliku. Na primer, integralne žitarice sadrže obilje magnezijuma, ali u prerađenim (rafiniranim) žitaricama magnezijuma od 50 do 80% manje! Konzumiranjem namirnica od rafinisanog belog brašna (hleb, testenina i slično) iscrpljuju se telesne zalihe magnezijuma, a iz organizma ga "izvlače" i gazirani napici, alkohol, kafa i rafinirani šećer.

Magnezijum je sastavni deo zelenog biljnog pigmenta hlorofila, pa su dobri izvori magnezijuma zeleno lisnato povrće (naročito spanać) i alge (npr. Spirulina) te zeleni sokovi od pšenične ili ječmene trave.

Supermineralom obiluju i ove namirnice (sadržaj magnezijuma izražen je u miligramima na 100 grama namirnice)

Semenke bundeve 534 mg
Semenke suncokreta 420 mg
Pšenične klice 310 mg
Bademi 270 mg
Semenke susama 200 mg
Kikiriki 180 mg
Orasi 160 mg
Zobeno brašno 145 mg
Smeđi pirinač 110 mg
Soja 85 mg
Sušene smokve 68 mg
Kuvani pasulj 40 mg
Brokoli 30 mg
Avokado 29 mg
Banana 29 mg

Uopšteno su integralne žitarice, mahunarke i suvo voće dobri izvori magnezijuma, pa uživajte u raznovrsnim namirnicama (npr. Leblebije, sočivo, proso, heljda, suve šljive ...).

Znatnu količinu magnezijuma sadrži čisti kakao odnosno crna čokolada sa visokim procentom kakaa (najmanje 60%) ali pritom treba imati na umu da jedan "red" tamne čokolade ima 145 kalorija.

Magnezijuma ima i u mlečnim proizvodima, ribi i mesu, te u mineralnoj vodi (neke vrste posebno su bogate magnezijumom).