REN PROTIV VIRUSA

Fitoterapija/Ren protiv jesenjih tegoba

Zdravlje iz ljutog korena

Ako je verovati staroj grčkoj poslovici da "rotkvica vredi težinu olova, repa težinu srebra, a ren težinu zlata", jasno je koliko je ovaj ljuti koren dragocen. U antičko doba ren se pominje u zapisima Plinija Starijeg pod imenom Armoracia. Stari Grci ren su koristili kod bolova u kičmi, ali i kao - afrodizijak. U nekim indijanskim plemenima i danas se koristi kao prirodna pasta za zube, a ima antibiotsko i antikancerogeno dejstvo. U jesenjim i zimskim danima štiti od prehlade, čisti disajne, podstiče probavu i cirkulaciju, pomaže kod reume...

Listom na glavobolju

Kod upornih glavobolja pomažu listovi rena: nekoliko listova prislonite na deo glave koji boli i držite desetak minuta, pa ponovite i glavobolja će brzo proći.

Oblog za zglobove

Ren narendan kao oblog pomaže kod bolnih zglobova, reume, išijasa, čak kod ozeblina i inficiranih rana. Ren staviti na pamučnu tkaninu, pa taj oblog postaviti na bolno mesto. Oblog menjati nekoliko puta na dan.

Sirup protiv astme

Koren rena oguliti tanko, a pre rendanja korena trebalo bi da odstoji 24 časa. Četiri kašike rendanog rena pomešajte sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvajte na tihoj vatri. Kada malo omekša, procedite pa dodajte med. Tečnost kuvajte još malo na laganoj vatri da dobijete sirup, dodajte kuvani ren i, kad se ohladi, sipajte u teglu. Čuvajte u frižideru i uzimajte ujutru i uveče po jednu kašiku mesec dana.

Vino protiv čira

Oko 50 grama narendanog korena rena potopiti u litar belog vina I držati 10 dana na toplom mestu uz često mućkanje. Procediti i uveče popiti po 100 grama.

Eliksir s medom

U kombinaciji s medom, ren je veoma delotvoran za jačanje imuniteta. Koren rena oprati, izrendati, pa iscediti 1dl soka. Dodati 50g domaćeg meda, dobro promešati i uzimati svakog jutra pola sata pre obroka kašičicu i još tri puta na dan pre obroka.

Lekovita voda

Kako koren rena sadrži mnogo askorbinske kiseline koja je važna za očuvanje imuniteta, možete od njega praviti lekovitu vodu. Ren isečite na kolutiće, stavite u lanenu tkaninu, zavežite i stavite u veću posudu sa vodom da stoji nekoliko dana. Ovakvu vodu nekad se svaka kuća u Srbiji imala cele zime, kao štit od bolesti i virusa.

Napomena: Sa renom se ne sme preterivati: spolja može izazvati plikove na koži, a kod unutrašnje upotrebe remeti rad štitaste žlezde i bubrega.BILJE I ZDRAVLJE

Fotografija Novosti - Bilje i zdravlje.
Fotografija Novosti - Bilje i zdravlje.
Fotografija Novosti - Bilje i zdravlje.