Najnovije vesti

 među državama tokom pandemije

 

Geni odgovorni za veliku razliku u smrtnosti među državama tokom pandemije Izvor: Shutterstock

Stručnjaci sa Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među ljudima mogle da objasne zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao veliki broj ljudi, a u drugim nije.

Prema njihovim rečima, skandinavske i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih država zbog razlike u genima.

U skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, a relativno malo mrtvih je i u balkanskim državama, dok je pandemija teško pogodila severnu Italiju, Španiju i američku saveznu državu Njujork.

Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije koronavirusa, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta Gent i objasnili da su otkrili očiglednu vezu između gena ACE1 i COVID-19, piše belgijski dnevnik “La Libre”.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, na tom području ima manje smrtnih slučajeva od COVID-19.

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije.

“Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji sa ozbiljnošću pandemije, odnosno vidimo da se aktivnost virusa smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu”, objasnio je mikrobiolog i imunolog Žoris Dilonž.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama.

Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike sa podacima Univerziteta Džons Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Zemlje Zapadnog Balkana nisu same

EBRD: Zemlje Zapadnog Balkana nisu same, planirana realizacija investicija

 

EBRD: Zemlje Zapadnog Balkana nisu same, planirana realizacija investicija Izvor: N1

Uoči sutrašnjeg samita Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana, regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj izjavila je da su troškovi stavljanja pod kontrolu epidemije koronavirusa bili veoma visoki.

Ona je istakla da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu same da podnesu to opterećenje, jer ne uživaju blagodeti članstva u EU ili evrozoni, ali je poručila da nisu same.

Hargitaj je rekla da EBRD prednjači u pružanju podrške zemljama regiona, pa nakon rekordnih 1,3 milijarde evra investicija u 2019. godini, planira da ove godine realizuje do 1,7 milijardi.

Naglasila je da je ova kriza pokazala da je saradnja put napred i da zemlje Zapadnog Balkana treba da daju novi zamah regionalnim integracijama.

Ocenila je da će jedna od posledica korona krize biti i reorganizacija globalnih lanaca snabdevanja, što može stvoriti istorijsku šnasu za Zapadni Balkan. U izveštaju o regionalnim ekonomskim perspektivama iz aprila ove godine navodi se da su zdravstvene mere usmerene na obuzdavanje pandemije koronavirusa ozbiljno uticale na domaću potražnju i ponudu, što je verovatno rezultiralo najvećim poremećajem globalne ekonomske aktivnosti od Drugog svetskog rata.

U izveštaju se ističe da se ekonomski uticaj domaćih mera za obuzdavanje pandemije ogleda u manjim cenama roba, smanjenom izvoznom tražnjom, poremećajima u lancima snabdevanja, kao i u kolapsu turizma i poslovnih putovanja.

Ukazuje se da region očekuju značajni i dugoročni ekonomski, politički i socijalni uticaji zbog krize izazvane koronavirusom.

Precizira se da Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, koje imaju snažnu proizvodnu osnovu, mogu biti pogođene prekidom globalnih lanaca snabdevanja.

Za Albaniju i Crnu Goru, koje se snažno oslanjaju na turizam, očekuje se negativan uticaj ograničenja kretanja kod kuće i u glavnim zemljama koje šalju turiste, dok će na Kosovu, a donekle i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana,
smanjene doznake iz inostranstva umanjiti domaću potražnju.

EBRD konstatuje da su mere za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa bile seizmički šok za ekonomiju regiona, koji je očekivao da će ove godine ubrzati ekonomski rast.

Kako se ističe u saopštenju, EBRD je reagovala brzo i odlučno. Nakon odobrenja dva paketa solidarnosti, ta banka je sada spremna da pruži podršku u vrednosti od 21 milijardu evra u ovoj i narednoj godini za svih 38 ekonomija u kojima je trenutno angažovana.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Zdrav i bezbedan izbor

Vožnja bicikla u toku i nakon pandemije – zdrav i bezbedan izbor

Vožnja bicikla ima mnogobrojne dokazane benefite po ljudski organizam.

Vožnja bicikla u toku i nakon pandemije - zdrav i bezbedan izbor 1Foto:Beta/Dragan Gojić
 

Ona utiče na poboljšanje našeg fizičkog ali i psihičkog zdravlja – snižava krvini pritisak, jača naše srce, poboljšava funkciju pluća, povećava potrošnju energije čime omogućava našem ogranizmu da sagori višak masti i reguliše telesnu težinu, održava tonus naših mišića, pre svega nogu, sedalne regije i stomaka, a ujedno smanjuje i nivo stresa i napetosti, navodi na svoj sajtu Gradski zavod za javno zdravlje.

Shodno svemu navedenom smanjuje rizik od nastanka gojaznosti, kardiovaskularnih i mnogih drugih hroničnih oboljenja.

U trenutnoj situaciji, kada se gotovo sve zemlje sveta uveliko bore ili se pripremaju za borbu sa epidemijom virusa Covid-19, vožnja bicikla deklarisana je kao jedan od najbezbednijih vidova transporta. Socijalna distanca koju ona pruža, kao i boravak na otvorenom prostoru, smanjuju mogućnost prenosa infekcije i čine je manje rizičnom u odnosu na vožnju automobilom ili javnim prevozom.

I sama Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se, kad god je to moguće, prilikom odlaska na posao ili u nabavku radije opredelite za šetnju ili vožnju bicikla.

To će vam s jedne strane omogućiti održavanje fizičke distance koja predstavlja jednu od najznačajnijih mera u sprečavanju širenja infekcije Kovidom, a sa druge strane vam omogućava da zadovoljite onaj minimum potrebe za svakodnevnom fizičkom aktivnošću, koja je uvek neophodna, a naročito sada kada veliki broj ljudi dugo vremena provodi za računarom, i kada je bavljenje sportom i rekreativnim aktivnostima ograničeno.

Prednosti vožnje bicikla u doba korone

Izbegavanje kolektivnog prevoza- zaštita i sebe i drugih! Boravak na otvorenom- manji rizik od infekcije!

Bolje psihofizičko stanje!

Međutim, imajte u vidu da svaki boravak van kuće, svaki kontakt sa drugim ljudima, čak i u prolazu, povećava rizik da dobijete ili drugome prenesete infekciju. Shodno tome, neophodno je da se pre, u toku, i nakon svake vožnje bicikla adekvatno zaštitite.

Pre i nakon svake upotrebe bicikla pažljivo dezinfikujte sve delove koje dodirujete (ručice, sirenu, kočnice, menjač brzina, sedište, korpu). Ovo je veoma važno kada je u pitanju javni bicikl, bicikl koji se rentira ili bicikl koji delite sa nekim. Koristite dezinfekciono sredstvo ili antibakterijske vlažne maramice.

Pre vožnje obavezno operite ili dezinfikujte ruke! Trudite se da u toku vožnje ne dodirujete lice rukama!

Bicikl vozite sami ili u društvu članova domaćinstva! Izbegavajte vožnju u grupi!

Izbegavajte gužvu i uske trake! Držite adekvatno odstojanje !

Na raskrsnicama i prilikom svakog zaustavljanja trudite se da održite razdaljinu od 2m u odnosu na druge. Ukoliko u toku vožnje želite da preteknete nekoga, preticanje započnite sa bezbedne udaljenosti.

Da li brže kretanje zahteva veću distancu?

Preliminarni rezultati istraživanja sprovedenih u Belgiji i Holandiji u simuliranim uslovima ukazala su da je preporučena socijalna distanca od dva metra efikasna ukoliko stojimo, bilo u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, kad nema većih vazdušnih strujanja, ali ujedno sugerišu da ova distanca treba da bude veća ukoliko se krećemo, odnosno da bi prilikom šetnje ona trebalo da bude namanje 4m ukoliko se krećemo iza drugih osoba, da oni koji trče treba da budu udaljeni najmanje 10m jedni iza drugih, dok se za bicikliste preporučuje da, ukoliko voze umerenom brzinom, voze na distaci od najmanje 20m iza drugih. U svakom slučaju, nepobitna je činjenica da što je veća distanca i što je manji broj kontakata sa drugima, rizik od prenošenja infekcije je manji!

Nakon vožnje bicikla, a pre ulaska u kuću gume obavezno operite ili dezinfikujte!

Ukoliko bicikl unosite u kuću, vodite računa da pre ulaska u zatvoreni prostor dezinfikujete gume vašeg dvotokaša sredstvima na bazi alkohola ili hlora.

Nakon svake vožnje poželjno je da se istuširate, promenite odeću, očistite rukavice, kacige, naočare i drugu opremu ili odevne predmete koje se koristili!

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

 

Grci ne prestaju sa lažima?

Svet

Lufthanza izgubila 1,2 milijarde evra, pregovara s vladom o pomoći 21

Lufthanza izgubila 1,2 milijarde evra, pregovara s vladom o pomoći

Najveća vazduhoplovna kompanija u Evropi, nemačka Lufthanza, saopštila je danas akcionarima da je u prvom kvartalu izgubila 1,2 milijarde evra i pregovara sa vladom o pomoći od 10 milijardi evra, dok bi vlada zauzvrat dobila 25,1 odsto udela u kompaniji i mesto u nadzornom odboru.

Na izbore ide tri miliona ljudi?

Uljarević: Na izbore ide tri miliona ljudi

Na izbore će izaći tri miliona ljudi i znaju za koga će glasati, izjavio je večeras predstavnik agencije Ipsos Stratedžik Marko Uljarević, pozivajući se na rezultate upravo završenog istraživanja.

Uljarević: Na izbore ide tri miliona ljudi 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ
 
 

Uljarević je, u emisiji „Upitnik“ na RTS, rekao da su za izbore najspremniji birači Srpske napredne stranke, Socijalističke partije, a potom stranaka opozicije, uz napomenu da još oko 620.000 ljudi razmišlja o izlasku na izbore.

Prema njegovim rečima, posle epidemije korona virusa građani imaju nove prioritete i 38 dana kampanje je dugo vreme da se promeni odluka i bude manja ili veća izlaznost.

Upitan oko dijaspori, ljudima koji su se tokom epidemije vratili u Srbiju, Uljarević je rekao da je pitanje da li će oni glasati na izborima, a da je on uveren da će jedan deo njih ostati u Srbiji. Svaka kriza napravi bitnu promenu ljudi prema svojoj budućnosti, rekao je Uljarević i napomenuo da koliko god njih ostane i glasa, to neće imati bitan uticaj, jer je razlika između SNS i drugih takva da u slučaju da glasaju za opoziciju, to ne bi promenilo izborni rezultat.

Predstavnik Cesida Bojan Klačar smatra da datum izbora 21. juna više odgovara vladajućoj stranci, koja je bila prisutna i vidljiva proteklih osam ili devet nedelja. Od opozicije se očekuje da promeni političku agendu i prilagodi se novim okolnostima, rekao je Klačar.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

 

 

Komentari (2)

* Sva polja su obavezna
 
 
 
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kragujevac u nevolji

Ekonomija

 

Dobro jutro

Kako do uplaćenog novca za letovanje? 1

Kako do uplaćenog novca za letovanje?

Svi koji su preko turističke agencije u Srbiji do 15. marta uplatili letovanje dobiće potvrdu za zamensko putovanje koju mogu da iskoriste do kraja 2021. godine.

Naslovna