Sterilitet muškarca

Neplodnost muškarca

Uzroci neplodnosti muškarca

Neplodnost muškarca može biti posledica ranije preležanih bolesti, kao što su zauške (parotitis) i gonoreja. Prisutan ili ranije izlečen kriptorhizam, tuberkuloza testisa ili epididimisa, operacija preponske kile i nepravilnosti u smislu hipospaduje i epispadije mogu biti uzrok steriliteta.

Za ocenu plodnosti muškarca veoma je bitan pregled sperme. Ocenjuje se njena količina, izgled, viskoznost, miris, hemijska reakcija, izgled, broj i pokretljivost spermatozoida.

Zdrav čovek u jednom ejakulatu izbaci 2 – 5ccm sperme.To je beličasta, neprozirna, viskozna tečnost, otužnog mirisa i slabo alkalne reakcije.Čine je spermatozoidi nastali u testisima i semena tečnost koja se stvara u prostati i semenim kesicama. Normalno u 1ccm ima 80 – 100 000 000 spermatozoida.

Uzroci za neplodnost od strane spermatozoida i sperme su:

* Aspermija je stanje potpunog nedostatka sperme pri doživljavanju orgazma. Ona predstavlja apsolutni razlog neplodnosti.
* Oligospermija je smanjen broj spermatozoida ispod 60 000 000 u 1ccm. Ako je smanjenje jače izraženo i trajno može biti uzrok relativne neplodnosti.
* Azospermija je stanje potpunog nedostatka spermatozoida u spermi.
* Nekrospermija je prisustvo nepokretnih i mrtvih spermatozoida.
* Astenospermija je stanje smanjene pokretljivosti spermatozoida.
* Procenat nenormalnih oblika spermatozoda veći od 20% je moguć uzrok steriliteta.
* Polispermija je stanje povećanog broja spermatozoida preko120 000 000 i može biti uzrok steriliteta.
* Promenjena reakcija sperme, koja je inače slabo alkalna i promenjena viskoznost sperme takođe mogu biti razlog neplodnosti.

Samo na osnovu jednog nepovoljnog spermograma ne može se izvesti zaključak o neplodnosti muškarca. Treba izvršiti pregled sperme bar tri puta u razmaku od mesec dana. Ako je broj spermatozoida mali, a njihova pokretljivost slaba, to može biti razlog relativne neplodnosti muškarca. O apsolutnoj neplodnosti muškarca se ne može govoriti dok god postoji bar jedan pokretan spermatozoid.

Erektilna disfunkcija (Impotencija) je nemogućnost da se ostvari i održi erekcija potrebna za zadovoljavajući polni odnos.

LJiljana,Javorka i Petar su,na osnovu ogleda,napravili mešavine lekovitih biljaka koje uspešno pomažu kod erektilne disfunkcije.