Terapija hladnom vodom

Ledenom vodom tuširao se samo 7 dana – evo šta mu se sve dogodilo

 

Hladan tuš obično asocira na ironiju, nagli pad erekcije, način da se neko otrezni, i od alkohola i od emotivnih jada.

Jedna medicinska studija objavljena u časopisu Medicinske hipoteze sugeriše da se hladni tuševi mogu koristiti kao tretman za depresiju.

Zna se, uostalom, da je hladna voda (ne ledena) odlična za nerve (Atomska banja npr). Terapeuti hladnu vodu koriste već duže vreme kao tretman za bol u mišićima sportista.

Ovo je ispovest mladića koji je za „Prevention“ otkrio šta je osetio kada je počeo da se tušira samo ledenom vodom.

– Najbolje misli dešavaju mi se ispod tuša. Kada treba nešto ozbiljno da uradim ili donesem važnu odluku u životu, praktikujem dugačka tuširanja, jer me opuštaju i daju mi inspiraciju. Da bih uporedio prednosti tople ili hladne vode, odlučio sam sedam dana da se tuširam samo ledenohladnom vodom.

Eksperiment je podrazumevao tuširanje od dva minuta ledenohladnom vodom i 30 sekundi normalnog-prijatnog tuširanja – objasnio je Nik.

Misli su mi postale usredsređene

– Prilikom prvog tuširanja, počeo sam da odbrojavam dva minuta u sebi, ali sam nakon 15 sekundi osetio kao da je prošla večnost. Imao sam osećaj kao da sam bačen u ledeno jezero.

Ipak, desilo se nešto neverovatno. Počeo sam da se koncentrišem na neke osnovne ljudske sposobnosti. Ramena su mi bila stegnuta. Pitao sam se: Da li zaista treba da budu u takvom položaju?

Odlučio sam da ih opustim. Disao sam ubrzano, što me je smirilo.

Voda je bila hladna, ali umirujuća.

Postao sam motivisan

– Nakon dva minuta, završio sam sa tuširanjem i spremio se za novi dan. Razliku sam osetio odmah za vreme doručka kada sam napravio listu obaveza koje je tog dana trebalo da obavim.

Osećao sam se odlično i produktivno.

Osetio sam da mi volja jača

– Sutradan sam bio spreman na hladan tuš, ali sam osetio veći strah kada sam ulazio u tuš kabinu. Nisam voleo hladno tuširanje, ali sam voleo osećaj koje mi ono donosi odmah nakon toga.

Imao sam uspešnu sedmicu i odlučio sam da svakog jutra praktikujem tuširanje hladnom vodom.

Znam da neće biti lako, ali motivisan sam da istrajem u tome.