Kako sprečiti bolan seks?

Presudnih 5 razloga za bolan seksualni odnos – kako ih prevazići?

Čak 20% žena ima vaginalni bol tokom predigre ili seksualnog odnosa. Bol može biti povremen ili hroničan, a uzrok može biti infekcija, alergija, hronični poremećaj.

Navodimo 5 osnovnih uzroka seksualnog bola:

1) Slabo uzbuđenje – kada je žena uzbuđena, klitoris i vagina nabreknu i dolazi do prirodnog podmazivanja (ovlaživanja) unutar vagine, što pomaže ženi u zaštiti od bola tokom seksa. Bez prirodnih zaštitnih mehanizama vagina je suva, što dovodi do neugodnog trenja tokom seksa. Ako ste se suočili sa ovom situacijom, potražite pomoć ginekologa kako bi odredio uzroke seksualnog bola. Preporučuje se najmanje 30 minuta predigre kako biste povećali zadovoljstvo i udobnost. Postoje razni lubikanti kojima se „olakšava“ seksualni odnos, ali treba voditi računa da ne izazivaju alergiju.

2) Vaginalni grčevi – kada tokom seksualnog odnosa žena oseća bol, dolazi do toga da se vaginalni mišeći nesvesno stisnu pri čemu prostor koji je dostupan za penis postaje mali i samim tim se tokom seksa oseća bol. U ovakvim situacijama preporučuje se „fizička terapija žene“ kako bolovi ne bi postali hronični. Ukoliko su bolovi hronični, može doći do toga da je vagina stisnuta previše tako da je nemoguć ne samo seksualni odnos nego i pregled ni stavljanje tampona.

3) Veliki penis – jedan od uzroka koji može da povredi žensku vaginu, bilo zbog velike dužine ili velikog obima. U tom slučaju preporučuje se pomoć seksualnog terapeuta kako bi par prilagodio seksualne položaje i ritmove.

4) Menopauza – kada se količina estrogena smanji, vaginalno tkivo postaje tanje i manje podmazano. međutim, sa godinama želja za seksom je sve manja, što nije dobro jer može doći do atrofije vagine. Zato se preporučuju redovni seksualni odnosi kako bi vagina ostala u dobrom stanju.

5) Vulvidonija ili vestibulitis – jeste bol obično na dodir, na ulazu u vaginu i kanalu do materice. Prilikom ovih problema javlja se crvenilo oko vaginalnog otvora. Bez ovog crvenila vestibulitis ne bi mogao ni da se otkrije ginekološkim pregledom.

Napomena

Ukoliko se navedeni problemi javljaju često, treba se obratiti ginekologu kako bi se otklonili uzroci ili našli načini da seksualni odnosi budu prijatni za oba partnera, a manje bolni za ženu.

 
1 komentar
Anonimni

Procitao sam,koji su sve uzroci bola ,kod izvesnog broja zena,prilikom polnog odnosa.Odgovorno tvrdim,kao lekar ginekolog,iz visegodisnje prakse.Svaki bolan polni odnos,moze se preduprediti,sa potpunom sigurnoscu,na sledeci nacin.Nikada,podvlacim nikada,ne treba penetrirati penis u vaginu,dok se prethodno zena ne oslobodi pomisli,da ce poceti da trpi bolove prlikom snosaja.Dakle,da bi se to izbeglo,treba prvo pristupiti u takvim slucajevima,prvo blagom oralnom vodjenju ljubavi.Muskarac treba to da obavlja pazljivo,i da tek kada partnerka dozivi klimaks,tada je momenat da vodjenje ljubavi nastavi,uvodjenjem svog penisa.Posle dozivljenog klimaksa,putem oralnog seksa,zena postaje spremna da vodi ljubav,na uobicajen nacin,i bolova nikada nece biti tokom seksa.