Probiotici i prebiotici

Probiotici i prebiotici za super-zdravlje i snažan imunitet: 7 namirnica koje treba REDOVNO da jedemo

PODELI www.lepaisrecna.rs
 
 
 

Skoro 80 odsto našeg imuniteta "stvara se" u crevima! Evo šta je sve potrebno da bi ona dobro funkcionisala...

 
Probiotici i prebiotici za super-zdravlje i snažan imunitet: 7 namirnica koje treba REDOVNO da jedemo Foto: Profimedia
 

Probiotici (pro bios - za život) su živi mikroorganizmi - bakterije ili gljivice koje inače nalazimo u crevnoj mikroflori zdravih ljudi, a koji se danas često dodaju hrani kako bi se uspostavila narušena ravnoteža.

Prebiotici su kompleksni ugljeni hidrati koji su važni za probiotike - služe im kao hrana i tako pomažu njihov opstanak, rast, razvoj i razmnožavanje, piše Lovesensa.

Navodimo listu od 7 namirnica: 4 moćna izvora probiotika i 3 namirnice bogate prebioticima koji blagotvorno deluju na imunitet i opšte stanje organizma.

VIŠE: Proveren narodni lek za nervozan stomak i creva

  • Kombuha je idealna zamena za sve one koji izbegavaju mlečne proizvode. Pravi koktel dobrih bakterija (Gluconacetobacter, Acetobacter Lactobacillus Zygosaccharomyces) poboljšava varenje i obavezan je element mnogih detoks programa.
  • Kimči (korejski kiseli kupus) obiluje probioticima zahvaljujući procesu fermentacije, a beli luk koji se koristi kao začin donosi važni prebiotik.
  • Miso je japanski začin od fermentisane soje, najčešće se koristi u miso supi, a poboljšava varenje, obara krvni pritisak i smiruje upalne procese u organizmu.
  • Kefir je kod nas nešto manje popularan - ovaj „brat" jogurta uz važne probiotike donosi organizmu i kalcijum, vitamin B12 i magenezijum.
  • Jogurt je svakako najpoznatiji i najpopularniji izvor probiotika kod nas. Treba napomenuti da nisu svi jogurti isti - proizvodi „obogaćeni" dodatim šećerima mogu proizvesti više štete nego koristi.
  • Čičoka je bogata inulinom, značajnim prebiotikom - u 100 gr nalazi se od 11 do 14 grama, a uz njega dobijamo i dosta kalijuma, kao i folnu kiselinu, vitamin C, B1 i B2.
  • Maslačak je moćan izvor inulina - u suvom korenu u jesen ima ga čak i do 40 odsto. Možete ga koristiti kuvanog, sirovog ili iseckanog, prosušenog i prženog kao zamena za kafu.
  • Luk je namirnica bogata prebioticima - to se odnosi kako na beli i crni luk, tako i na praziluk: inulin je zastupljen sa 2 do 6 odsto u crnom luku, 3 do 10 odsto u praziluku i 9 do 16 odsto u belom luku.