Korisne masnoće

DOBRA VEST: Ovih sedam vrsta masnoća ne debljaju

PRESS

Danas znamo da nam za zdravlje nije važna količina masti koju unosimo, već njihova vrsta - neke masnoće su štetne, neke zdrave, a neke neutralne. Veruješ li da znaš sve o zasićenim, delimično zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, iznenadićete nove preporuke prehrambenih stručnjaka.

DOBRA VEST: Ovih sedam vrsta masnoća ne debljaju

Ako želiš unaprediti zdravlje i poboljšati indeks telesne mase, morali bi da jedete devet vrsta masnih kiselina i jestivih ulja. Nema mesta čuđenju niti potrebe za lutanjem: proverite o kojim namirnicama je reč i koje važne

sastojke one sadrže.

 

Omega-3 masne kiseline

 

Ove masne kiseline poboljšavaju zdravlje srca, smanjuju obim struka i podižu raspoloženje. Omega-3 su esencijalne masne kiseline, što znači da ih telo ne može sintetizovati, već se moraju unositi hranom.
Najbolji su izvori ovih kiselina sardine, pastrmke, skuše, tuna i losos, a ako ne jedeš ribu, naći ćeš ih u soji, lanenim semenkama, orasima i pšeničnim zrnima. Dostupne su i kao dodatak ishrani.

 

 

 

 

 

Laneno ulje

 

Kao dobar izvor omega-3, omega-6 i omega-9 esencijalnih masnih kiselina, laneno ulje može ublažiti žgaravicu, koja se povezuje s debljanjem. Probajte ga kao preliv za salatu jer ima blag ukus koji dobro pristaje uz povrće.

 

Konjugovana linolna kiselina

 

Ova višestruko nezasićena masna prirodno je prisutna u crvenom mesu i mleku. Može smanjiti procenat masti u telu i istovremeno povećati mišićnu masu.

 

Konopljino ulje

 

Sadrži optimalan opseg omega-3 i omega-6 masnih kiselina i mnogo vitamina E, koji je moćan antioksidans. Deluje zaštitno za srce i krvne žile, ublažava predmenstrualne tegobe i sprečava osteoporozu jer usmerava kalcijum u kosti.

 

Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje je osnovni sastojak mediteranske ishrane koju prati glas najzdravije na svetu. Istraživanja pokazuju da je priprema hrane s maslinovim uljem povezana s nižom stopom srčanih bolesti, karcinoma i depresije.

 

Sojino ulje

 

Sojino ulje je bogato oleinskom kiselinom. Sadrži tri puta više poželjnih nezasićenih masti od običnog sojinog ulja i vrlo nizak procenat zasićenih masti. Izvrsno je za kuvanje jer na njemu možeš pripremiti sve što želiš.

 

Kokosovo ulje

 

Kokosovo ulje će te opskrbiti visokom dozom energije. Iako sadrži zasićene masnoće, poznato je po srednje lančanim trigliceridima, koji se probavljaju brže nego druge masnoće zasićenog tipa.

Lekovito bilje iz Srpske riznice Javorka i Petar 0112418228 i 0695497340