Metabolizam

Lekovito bilje za ispravan metabolizam Javorka i Petar

Problemi sa varenjem

Sistem organa za varenje ima ulogu da omogući unos i usvajanje hranljivih materija u organizam. Pod dejstvom različitih faktora može doći do razvoja brojnih smetnji:
Zadah iz usta
Mučnina
Povraćanje
Bol u stomaku
Kiselina u želucu
Gorušica
Gastritis
nadutost posle jela i osećaj da hrana stoji u želucu, problemi sa lučenjem žuči i žučnom kesicom, težak osećaj posle masne hrane, zatvor, koji može preći u hroničan zatvor, lenja creva tj. usporeno kretanje hrane kroz creva.

Savremeni tempo života zanemaruje fiziološke potrebe organizma za ishranom u istim terminima, raznovrsnom hranom, kuvanim jelima, adekvatnim unosom biljnih vlakana…
Usled takvog ponašanja sistem organa za varenje sve je više opterećen neurednim ili preobilnim obrocima, teškom i masnom hranom, preteranom upotrebom brze hrane, jedenjem s nogu (pri čemu se hrana ne sažvaće dovoljno), nedovoljnim unosom voća i povrća (biljnih vlakana), preobilnim konzumiranjem začina, kafe i cigareta… Štetno dejstvo stresa koji nas dodatno opterećuje često se može ispoljiti upravo na želudačnoj sluznici razvojem čira na želucu i gastritisa- pojačane kiselosti želudačnog soka.
Alergije na hranu
Uzroci stomačnih tegoba mogu biti i gljivične infekcije, netolerancija laktoze iz mleka, preosetljivost na gluten i druge vrste alergija na hranu. Alergije na hranu se mogu ispitati eliminacionim djetama, tj. ako se na izvestan period prestane uzimati određena namirnica ili grupa namirnica.

Povećana kiselost- gastritis u želucu nastaje kao posledica pojačane sekrecije želudačne kiseline, a to je jedna od predispozicija za razvoj gastritisa i čira na želucu. Gastritis je posledica nespecifične upale želudačne sluznice, koja nastaje pod dejstvom kiseline, kad se ošteti zaštitni sloj sluznice. Do oštećenja zaštitnog sloja sluznice dolazi pod uticajem lekova (aspirin, brufen, diklofen, kortikosteroidi…), kafe, stresa, infekcije izazvane bakterijom Helicobacter pylori…

Na taj način se stvara mogućnost da jaka kiselina (hlorovodonična kiselina), koja je prisutna u želucu da obezbedi varenje, počne da razara sam želudac. Simptomi gastritisa su pečenje u gornjem delu stomaka, mučnina, gubitak apetita… Akutni gastritis se javlja iznenada i ispoljava se mučninom i pečenjem u stomaku, dok se hronični gastritis razvija postepeno tokom vremena i manifestuje se kao tup bol, osećaj naduvenosti i gubitak apetita već posle prvih nekoliko zalogaja hrane. Gastritis i upale želudačne sluznice mogu dalje da se razviju u čir na želucu, pa zato treba na vreme povesti računa.

Sedam načina da utičete na zdravlje svog stomaka

Nekoliko vrsta mikroba igraju ključnu ulogu u održanju ljudskih mikrobioma. Postoji mnogo načina da ih učinimo srećnim – od jedenja celih žitarica do dojenja, prenosi britanski Guardian.0Piše: Jelena Ostojić11. septembra 2018. 15.52  

Istinomer

Foto: Pixabay/tangyi178 

Jedite više prebiotika

Naučnici su identifikovali nekoliko

vrsta u okviru triliona mikroba koji žive u crevima i igraju ključnu ulogu u zdravlju stomaka i održavanju balansa imunog sistema. Prebiotici su dobar izvor hrane za određene zdrave bakterije creva, kao što je bifidobakterija, koja za uzvrat sprečava da dođe do zapaljenja creva.

Studije su pokazale da prebiotici mogu biti naročito koristi za ljude koji su gojazni jer mogu da redukuju nivo insulina i holesterola, kao i da smanje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Prebiotici mogu da se koriste kao suplementi, ali se takođe mogu pronaći i u hrani, a neke od namirnica koje sadrže prebiotike su špargla, praziluk, banane, beli luk i jerusalimske artičoke.

Fokusirajte se na vlakna i cele žitarice

Zapadnjačke dijete imaju tendenciju da sadrže veliku količinu masti i šećera, dok većina prehrambenih proizvoda dolazi od 12 vrsta biljaka i pet vrsta životinja. Unos namirnica bogatih vlaknima, kao što su jabuke, artičoke, borovnice, leblebije, sočivo, grašak i pasulj može da ograniči rast štetnih bakterija i podstakne razvoj korisnih.

Povećajte unos fermentisanih proizvoda

Fermentisani proizvodi kao što su kimči, kefir, kombuča, prirodni jogurti i fermentisano sojino mleko pokazali su da su pogodni za razvijanje zdravih bakterija i smanjuju broj bakterija povezanih sa razvitkom hroničnih bolesti. Prirodni jogurti ublažavaju simptome netolerantnosti na laktozu kod dece i odraslih. Potrebno je izbegavati jogurte sa različitim ukusima, koji teže ka tome da imaju više šećera.

Neka vam polifenoli budu prioritet

Polifenoli su biljna jedinjenja koja uglavnom vare bakterije crevne flore i povezani su sa različitim pogodnostima, uključujući smanjenje krvnog pritiska, holesterola i oksidativnog stresa. Oni se nalaze u namirnicama poput badema, borovnica i brokolija, kao i u zelenom čaju, kakau i crnom vinu.

Izbegavajte veštačke zaslađivače

Veštački zaslađivači, kao što je aspartam, najčešće se nalaze u hrani kao zamena za šećer. Za aspartam je potvrđeno da menja bakterije crevne flore, kako u ljudskom, tako i u životinjskim organizmima. Ove promene dovode do povećanog koeficijenta šećera u krvi, kao i do veće podložnosti metaboličkim bolestima.

Dojite

Ljudski mikrobiomi se najviše razvijaju tokom prve dve godine života. Bebe koje su dojene šest meseci razvijaju mnogo zdraviju crevnu floru u poređenju sa decom koja su hranjena formulom. Bebe koje su dojene takođe imaju manju sklonost ka razvijanju alergija, gojaznosti, leukemije i dijabetesa.

Postanite vegeterijanac

Mnoge studije su pokazale da vegeterijanska ishrana može da bude pogodna za mikrobiome. Nalazi pokazuju da prehrana zasnovana na biljkama smanjuje nivoe bakterija koje izazivaju bolesti, kao što su ešerihija koli i enterobakterije.

Ovo svojstvo može da bude veoma blaogtvorno za ljude koji zu gojazni i imaju dijabetes tip dva ili hipertenziju. Gojazni ljudi koji pređu na vegeterijansku ishranu smanjuju šansu za stvaranje loših bakterija, smanjenje nivoa holesterola i zapaljenja creva već nakon jednog meseca.

Savete i recepte za korišćenje lekovitog bilja možete dobiti od Javorke i Petra 0112418228 i 0112418228