zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Ishrana
Vitamin B i pamćenje
[ 24 11 2014 ]
[ www.pregled.com ] - Dragan Cvetkovic ,Krstarica

Mišljenje da suplementi vitamina B12 i folne kiseline mogu da smanje rizik od problema sa pamćenjem i poboljšaju brzinu razmišljanja (rešavanje logičkih problema) izgleda nije istinito – rezultat je novih istraživanja iz Holandije.
Foto: Hans/Pixabay.com

Foto: Hans/Pixabay.com

Studija je objavljena u internet izdanju medicinskog časopisa Američke akademije za neurologiju i jedna je od najvećih studija testiranja dugoročnog korišćenje suplemenata u cilju poboljšanja pamćenja.

Homocistein

Studija je obuhvatila grupu starijih Holanđana (muškaraca i žena) sa visokim nivoom aminokiseline homocistein u

krvi. Visoki nivoi homocisteina povezani su sa gubitkom pamćenja i Alchajmerovom bolešću.

Ranije studije pokazale su da možda postoje neke koristi, bolje razmišljanje i bolje pamćenje, od uzimanja suplemenata folne kiseline (vitamin B9) i vitamina B12, ali su rezultati kasnije detaljno analizirani i pokazalo se da su manje ubedljivi nego što se to u prvi mah činilo.

Autor najnovije studije sa Vegeningen univerziteta u Holandiji kaže u saopštenju: “Nivo homocisteina može da se smanji uzimanjem suplemenata folne kiseline i vitamina B12. Pretpostavka je bila da uzimanje ovih vitamina takođe može smanjiti rizik od gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti.” Međutim, nova studija pokazala je da to nije tako.

Nema razlike

Za potrebe istraživanja, 2.919 osoba prosečne starosti 74 godine uzimalo je tabletu od 400 mg folne kiseline i 500 mg vitamina B12 ili placebo (lažna pilula) svakoga dana tokom dve godine. Testovi pamćenja i sposobnosti razmišljanja vršeni su na početku i na kraju studije. Svi učesnici su na početku istraživanja imali visoke nivoe homocisteina u krvi.

Rezultati su pokazali da su tokom vremena nivoi homocisteina smanjeni u grupi koja je koristila suplemente više nego u grupi koja je koristila placebo tablete, a nije bilo razlike između dve grupe u rezultatima na testovima pamćenja i razmišljanja.

Autori studije takođe napominju da se kod učesnika koji su koristili suplemente javljao karcinom nešto češće nego kod onih u placebo grupi. Istraživači zaključuju da sa svakodnevnim dozama suplemenata treba biti oprezan jer ne daju pozitivne rezultate na pamćenje i razmišljanje.

Ograničenja

Reagujući na studije, dr Erik Karan, direktor jedne britanske ustanove za istraživanje Alchajmerove bolesti, izjavio je da dokazi ukazuju na to da suplementi mogu smanjiti nivo homocisteina, ali ne i poboljšati pamćenje i moć razmišljanja kod starijih osoba.

Neke prethodne studije pokazale su da visoke doze vitamina B utiču na promene na mozgu kod osoba sa ranim problemima pamćenja, ali se nisu bavile osobama kod kojih je problem već bio poodmakao. Potrebni su duži periodi praćenje pacijenata da bi se utvrdilo da li vitamin B12 ili folna kiselina u tabletama mogu, u nekim fazama života, usporiti teže slučajeve opadanja pamćenja povezane sa demencijom.

Iako studija baca sumnju na korišćenje suplemenata u cilju poboljšanja memorije, uravnotežena ishrana jeste način da se zadrži dobro zdravlje u svim uzrastima.

Mnogi dokazi ukazuju na to da zdravlje mozga možemo održati održavanjem zdrave telesne težine, uravnoteženom ishranom, izbacivanjem pušenja, umerenom konsumacijom alkohola, održavanjem krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Na osnovu ovog istraživanja, vidi se da ne postoji „čarobna pilula“ za jednu bolest. Treba voditi računa o zdravom načinu života i koristiti sve što je potrebno da bi se sačuvalo sveukupno zdravlje, jer jedan suplement možda pomaže, ali ne za svaku bolest i ne u preteranim količinama.

KONTROLISANO LEKOVITO BILJE www.petarjovanovic.net

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »