zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Alternativa i fitoterapija
Anis - začin koji tera nesanicu
[ 24 11 2014 ]
[ www.pregled.com ] - Z. O. JOKSOVIĆ |novosti

Jača želudac i pospešuje varenje, deluje protiv grčeva i nadimanja, čisti sluz iz pluća, želuca, bešike i bubregaSrodne vesti


Lovor - Spas za bolne čukljeve

Lovor - Spas za bolne čukljeve
Macina trava olakšava put do potomstva

Macina trava olakšava put do potomstva

Pelin: Gorak ukus pomaže stomaku

Hrast - sveto drvo starih Slovena

Lavanda - aromatična gospodarica Mediterana

Zbog prijatnog mirisa i ukusa, začinska biljka anis (Pimpinella anisum) obilno se koristi u mnogim evropskim, ali nedovoljno u našoj kuhinji.

Za njega su znali još drevni Egipćani, u antičkoj Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, Rimljani su ga preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi.

Plod anisa, odnosno zrelo seme, je veoma lekovit. Sadrži proteine i ugljene hidrate, kao i eterično ulje, čiji je glavni sastojak trans - anetol, od koga potiče specifična aroma i slatkast ukus. Bogat je vitaminima A i C, folnom kiselinom, kao i kalcijumom, magnezijumom, fosforom i kalijumom.

Seme deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje. Da bi se izborili sa mučninom uzrokovanom previše masnom hranom, jakim začinima ili preprženim jelima, rešenje je da tri do četiri puta dnevno pijete anisov čaj sa pola kašičice meda i svežim listićem nane.

U narodnoj medicini seme se preporučuje za jačanje nerava, čišćenje krvi i nakupljene sluzi iz pluća, želuca, bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Osobe koje pate od nesanice takođe bi trebalo da ga koriste.

- Anis je jastuk koji te čuva od loših snova - kaže engleska krilatica.

Eterično ulje od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita, a pokazalo se uspešnim i za podsticanje cirkulacije, tako da deluje protiv celulita. Međutim, ono ne bi smelo da se drži na svetlosti i vazduhu, jer gubi važan sastojak anetol.SPREČAVA NADIMANjE

Posle obilnih obroka ili konzumiranja teške hrane, anis je pravo rešenje. Kašičicu samlevenih plodova kuvajte desetak minuta u dva decilitra mleka. Kada se ohladi, dodajte malo meda i pijte nekoliko puta u toku dana, dok smetnje ne prestanu. Lekoviti su i suvi plodovi anisa koji se žvaću. Pravi se i čaj, tako što se jedna kašičica usitnjenih plodova prelije šoljicom ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta.ČISTI DISAJNE PUTEVE

Čaj od anisa je višestruko delotvoran, a posebno je dobar za čišćenje disajnih puteva i organe za varenje. Pravi se tako što se jedna kašičica semena prelije sa dva decilitra ključale vode, preklopi se, ostavi da odstoji 15 minuta i zatim procedi. Pije se tri puta dnevno posle glavnih obroka, mada je najbolji ako se uzima između jela i pre spavanja.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »