zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Vesti
EBOLA NA BALKANU
[ 26 10 2014 ]
[ www.danas.org ] -


Pročitajte i ovo

INFOGRAFIKA: Činjenice o Eboli

Multimedija
Video
Što Sarajlije znaju o eboli?
Video
Šta Beograđani znaju o eboli?
Video
Šta Podgoričani znaju o eboli?
Video
Hotel Nacional - mogući karantin za potencijalno obolele od ebole
Mirjana Rakela

25.10.2014

Gotovo svakodnevno, svjedoci smo zastrašujućih vijesti - broj umrlih od ebole u svijetu raste. Epidemija koja je zahvatila Zapadnu Afriku odnijela je više od 4.900 života. Preko 10.000 je zaraženih.

Virus i bolest dobili su naziv po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je bolest prvi puta prepoznata 1976. godine. Posljednja dva slučaja zabilježena su u Maliju i SAD. U šestoj afričkoj zemlji, gdje je potvrđeno postojanje ebole, inficirana je dvogodišnja djevojčica, a u New Yorku jedan liječnik, koji se vratio iz Gvineje, gdje je liječio oboljele.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je da je potcijenila epidemiju i da nije pravodobno reagirala. Vakcina bi se mogla očekivati tek u aprilu iduće godine. U Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, nakon prvih smrtnih slučajeva, imenovani su posebni koordinatori koji trebaju rukovoditi akcijama u sprečavanju širenja ove bolesti.

Evropska unija izdvojila je dodatnih milijardu eura za borbu protiv ebole u Africi. SAD su objavile nove, strože mjere, kojih se moraju pridržavati zdravstveni radnici, koji se skrbe o oboljelima. Medicinski timovi morat će nositi zaštitnu odjeću koja će im u potpunosti štititi kožu i kosu od doticaja s virusom.

Uvedene su posebne kontrole na aerodromima. U Češkoj, primjerice, odbije li putnik ispuniti obrazac na aerodromu ili odbije li pregled, platit će kaznu od 370 eura.

Kakva je situacija u državama regije? Da li su se zdravstvene institucije pripremile za eventualnu zarazu i što uopće građani znaju o eboli. To je tema tjedna Radija Slobodna Evropa.

Oboljelih od ebole u Bosni i Hercegovini nema. Nema ni karantena, ali epidemiolozi upozoravaju da treba osigurati poseban izolacijski punkt. Takvo mjesto trebalo bi biti na Psihijatrijskom odijelu Kliničkog bolničkog centra u Sarajevu. Za sada je tek u planovima. Građani kažu da ebola ne prijeti Bosni i Hercegovini i nisu previše ni zabrinuti. Dženana Halimović u priči "Karantena u BiH još nema, nedovoljne mjere izolacije" ima detalje.

U Srbiji do sada nije zabilježen nijedan slučaj ebole, a nadležne službe poduzimaju preventivne mjere zaštite i prate epidemiološku situaciju u Zapadnoj Africi. Pojačana je kontrola putnika iz inozemstva na beogradskom aerodromu, a predviđena je i karantena za smještaj potencijalno oboljelih. Reakcije građana kreću se u rasponu od povjerenja do sumnji da se država može nositi s mogućom zarazom od ebole. Tekst "Pod nadzorom 20 osoba, stanje se posmatra" priredili Milan Nešić i Zoran Glavonjić.

U Crnoj Gori, ekstremno je mali rizik od ebole, a i on se može izbjeći smatraju stručnjaci. Mjere predostrožnosti su uvedene. Tako, na tradicionalnom podgoričkom maratonu ove godine neće biti takmičara iz Afrike. Vlasti Crne Gore nisu im izdali vize. Pročitajte priču Predraga Tomovića "Manjak adekvatnih prostorija za zabrinjavanje zaraženih".

Makedonija je nedavno bila u strahu da je jedan pacijent, koji je umro u skopskoj bolnici, bio zaražen ebolom. Pokazalo se da, na sreću, to nije bio slučaj. Ipak, građani su i dalje na oprezu - navodi Blagoja Kuzmanovski u tekstu "Ne očekuje se veći broj inficiranih ebolom".

Sve su službe u Hrvatskoj spremne za slučaj pojave ebole. Do sada je obavljeno preko 120 zdravstvenih nadzora nad osobama koje su stizale iz afričkih zemalja. Medicinsko osoblje se dodatno educira i priprema. Ministar zdravlja podsjeća da svako kašljucanje ne znači i zarazu od ovog opasnog virusa. Ipak građani sumnjaju u to da je država spremna u slučaju epidemije. Priču "Zdravstveni sustav spreman za ebolu" priredio Enis Zebić.
Mirjana Rakela

rakelam@rferl.org

Od 1995. godine stalni je član redakcije na Radiju Slobodna Europa u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. godine za izvještavanje o ljudskim pravima, demokraciji i razvoju koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »