zdravlje zdrava ishrana vesti fitoterapija rak dijabetes lekovito bilje lecenje biljem nega tela bolesti istrazivanja nove tehnologije
nauka i tehnika zdravlje
magazin bolesti lekovito bilje
:: Zdravlje magazin
Vesti
Ishrana
Bolesti
Nega tela
Alternativa i fitoterapija
Imajte u vidu
Istraživanja i nove tehnologije
Teme
Najčešća pitanja


 
:: Vesti
Srbija: Četiri godine bez inovativnog leka na listi
[ 25 10 2014 ]
[ www.b92.net ] - Izvor: Tanjug

Srbija je jedina zemlja koja u poslednje četiri godine na pozitivnoj listi nema nijedan inovativni lek, rekao je danas izvršni direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja.
Ilustracija; Foto: freeimages.com
Ilustracija; Foto: freeimages.com

Godinama unazad inovativni lekovi ne dolaze na pozitivnu listu. Razlog za to je nedostatak novca. Međutim, ako pogledamo najnovije kretanje kada je u pitanju budžet za zdravsto, a u okviru njega i budžet za lekove, mogao bi da se napravi ozbiljan iskorak“, rekao je Tanjugu Trkulja na Svetskom zdravstvenom samitu.

On je objasnio da su napravljene uštede u zdravstvenoj kasi kroz procedure javnih nabavki lekova, gde je, kako kaže, prema zvaničnim podacima RFZO u 2014. godina ušteđeno oko 30 miliona evra.

Kroz novi pravilnik i smanjenje cene lekova, dodao je Trkulja, koji je usvojen u aprilu ove godine u 2015. godini mogu da se očekuju nove uštede od 30 do 50 miliona evra.

Za naše uslove u okviru budžeta koji imamo na raspolaganju to je jako mnogo novca, ako uzmemo u obzir na primer da je na listi C gde su grupisani skupi lekovi, trošak u 2013. godini iznosio nešto više od 43 miliona evra“, poručio je on i dodao da se posle dugo godina nameće prilika da se otvori listu za ulazak novih inovativnih lekova, a da se to ne oseti kroz dodatno izdvajanje, već u okviru sredstava koje su na raspolaganju.

"Kada pogledamo zemlje u okruženje kao što su Bugarska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Poljska nigde nemamo situaciju kao što je kod nas - gde praktično nijedan novi inovativni lek koji se pojavio u EU nije na listi“, rekao je Trkulja i dodao da se u ovim zemljama godišnje pojavljuje od 30 do 50 novih inovativnih lekova.

Direktorka Farmaceutske komore Srbije Svetlana Stojkov rekla je Tanjugu da su farmaceuti visokoobrazovani zdravstveni profesionalci koji su dostupni svakom građaninu od kojih se u vrlo kratkom roku bez zakazivanja može dobiti kvalitetan proizvod i usluga.

U poslednjih nekoliko godina farmaceuti nisu bili dovoljno uključeni u kreiranje zdravstvene politike i zdravstvenog sistema Srbije“, ocenila je ona i poručila da žele da se ta slika ubuduće promeni.

Goruće teme srpskog zdravstva u oblasti onkologije, zdravstvenog osiguranja, pravne regulative javno privatnog partnerstva su u fokusu današnjeg Svetskog zdravstvenog samita.
www.herbal-elixir.net

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 28 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Napunite se energijom od ranog jutra: Evo šta treba da doručkujete

[ 27 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Jogurt prevencija za dijabetes tipa 2

[ 27 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Pozitivan stav – duži život

[ 25 11 2014 ] [ Imajte u vidu ]
»Dvadeset stvari koje uspješni ljudi nikad ne rade

[ 25 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Voće i povrće čuva psihičko zdravlje

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Cvekla u službi lepote

[ 24 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Vitamin B i pamćenje

[ 24 11 2014 ] [ Alternativa i fitoterapija ]
»Anis - začin koji tera nesanicu

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»www.herbal-elixir.net MELEMI PETRA JOVANOVICA

[ 22 11 2014 ] [ Ishrana ]
»Grožđe leči akne

Vaš indeks telesne mase
masa [kg]
visina [cm]

saznajte više »