objavio: www.pregled.com
objavljeno na pregled.com: 08 03 2013

Zamrzneš Android fon i odoše ti podaci!


Zamrzavanje mobilnog telefona na Androidu omogućava pristup podacima koji su na uređaju zaštićeni enkripcijom, saopštili su naučnici.

Istraživači su zamrznuli telefone na sat vremena i na taj način probili sistem koji štiti povjerljive informacije, poput imenika, istorije pregledanja interneta i fotografija.

Google je predstavio sistem skremblovanja u verziji Androida Ice Cream Sandwich. Ovaj sistem je dobar za krajnje korisnike telefona, ali je noćna mora za policijske istražioce i forenzičke stručnjake, preneo je BBC.

Tim istraživača sa nemačkog Univerziteta Fridrih-Aleksander iz Erlangena stavio je mobilne telefone sa operativnim sistemom Android u zamrzivač i držao ih sat vremena na niskoj temperaturi, dok se aparati nisu ohladili na manje od deset stepeni Celzijusovih.

Posle toga je bilo dovoljno da se baterija nakratko izvadi i vrati u ležište i telefoni bi prelazili u stanje u kojem je omogućen pristup zaštićenim podacima. Tak tako! Istraživači su uz pomoć softvera Frost uspeli da iskopiraju zaštićene informacije i potom ih analiziraju na odvojenom kompjuteru.

Podaci iz memorije blede znatno sporije kada su čipovi hladni, pa je to stručnjacima omogućilo da, posle vađenja baterije, ugrabe enkripcijske ključeve i ubrzaju proces pristupa povjerljivim podacima. Test je izvršen na Samsungovom modelu Galaxy Nexus, a naučnici kažu da su i svi drugi telefoni sa Androidom osjetljivi na ovakav napad.

(Srna)
www.petarjovanovic.info