genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Nanotehnologije
[ 17 01 2012 ]
Prva samoobnavljajuća futrola za iPhone na svijetu

[ www.pregled.com ] - Nissan je najavio najnoviji primjer obaveznog pribora za iPhone 4 i iPhone4 S modele, a u pitanju su revolucionarne samoobnavljajuće futrole.
Nissanova futrola sa samoobnavljajućom tehnologijom Scratch Shield za iPhone nudi prvu samoobnavljajuću boju na svijetu, razvijenu tokom 2005. godine, a koja se danas koristi na brojnim modelima marki Nissan i Infiniti. Ta je revolucionarna tehnologija primjenjena na proizvod koji je u svakodnevnoj upotrebi vrlo podložan oštećivanju - mobitel. Nissanova nova futrola zaštićena samoobnavljajućom bojom znači da ljubitelji iPhonea svoj mobitel mogu duže održati u najboljem stanju.

Razvijena u Nissanu u saradnji sa Tokijskim univerzitetom i kompanijom Advanced Softmaterials, jedinstvena boja sa zaštitom Scratch Shield izvorno je zamišljena za upotrebu na automobilima i primjenjuje se na Nissanovim modelima Murano, 370Z i X-Trail, te Infinitijevoj paleti vozila. Danas, zahvaljujući Nissanovom pionirskom pristupu, ta se tehnologija prvi put u Evropi isprobava na neautomobilskom proizvodu - Nissanovoj futroli sa zaštitom Scratch Shield za iPhone.

Nissanova futrola sa zaštitom Scratch Shield za iPhone dizajnirana je s nekoliko automobilskih inovacija, kako bi se dobio otporniji i trajniji završni sloj boje, te čvrsta futrola koja bolje pristaje uz mobitel.

Futrola ima tri ključne prednosti: iznimno savitljiva i elastična svojstva boje sa zaštitom Scratch Shield omogućavaju da se sitne ogrebotine brzo same poprave (manje ogrebotine mogu se popraviti za manje od jednog sata, ali kod većih to može potrajati i sedam dana), njena boja na dodir sličnija gelu nego sjajnoj površini otpornija je na ogrebotine od obične boje i nudi bolje držanje u ruci, a sama je futrola izrađena od ABS plastike - vrlo kvalitetnog materijala koji se naveliko koristi u automobilskoj industriji, jer je krući i čvršći od drugih vrsta plastike.

Vanjska boja izrađena je od polirotaksana, što znači da kad se završni sloj ošteti sitnom ogrebotinom, hemijski sastav reaguje povratkom u izvorni oblik, odnosno ispunjava pukotinu, zacjeljujući tako oštećenje.

Nissan je prvu količinu futrola sa inovativnom zaštitom Scratch Shield za iPhone proizveo za beta testiranje među izabranim novinarima i kupcima, ali ako se potražnja pokaže zadovoljavajućom, futrole će u širokoj prodaji ponuditi kasnije tokom godine.

izvor: www.sarajevo-x.com

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita