genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Ekologija i klimatske promene
[ 12 12 2011 ]
Dugo čekanje u Durbanu

[ www.dwelle.de ] - Još nisu izgubljene sve nade na konferenciji o klimi u Durbanu. Oko ponoći su ministri za zaštitu životne sredine uspeli da približe stavove . 17. konferencija o klimi ipak bi mogla da se završi rezultatom.

Međunarodna konferencija o klimatskim promenama u Durbanu počela je 28. novembra i trebalo je da se završi juče (9.12.), usvajanjem završne deklaracije. Da bi sprečilo potpuni neuspeh, južnoafričko predsedništvo je oko ponoći podnelo novi predlog za kompromis.

Novi predlog bi omogućio Evropskoj uniji da produži protokol iz Kjota do 2017. godine, čime bi se Evropljani, kao što je i planirano, obavezali da smanje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Evropska unija, za uzvrat, zahteva da se u Durbanu postavi prvi okvir za opsežni sporazum o zaštiti klime kojim bi se ubuduće ograničile i emisije gasova u zemljama na pragu industrijalizacije kao što su Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika. Prema protokolu iz Kjota, to za njih do sada nije bilo obavezujuće.

Novi ugovor o klimi do 2015.

Klimaverhandlungen durban - Networking DW/Helle Jeppesen Dez 2011Dinamične diskusije

Nemački ministar za zaštitu čovekove sredine Norbert Retgen kaže da bi novi, sveobuhvatni sporazum bio bolji od prethodnog. žViše nije reč o procesu posle 2020. godine, već bi sporazum trebalo da bude usvojen 2015. Osim toga, on će biti obavezujući, biće to protokol."

Do sada su se Indija, Kina i SAD zalagale za sporazum od 2020. ili još kasnije. Prekasno za Evropsku uniju i najnerazvijenije zemlje koje strahuju da bi uskoro moglo biti prekasno za ograničenje zagrevanja zemlje na dva stepena Celzijusa.

U svakom slučaju, zemlje koje su do sada blokirale zaštitu klime ni ovde u Durbanu neće se obavezati na konkretno smanjenje emisije gasova. Ako bude prihvaćen tekst južnoafričkih domaćina, biće usvojen samo plan za novi sporazum do 2015.

Ne može bez SAD, Kine i Indije

epa03026891 Norbert Roettgen, Minister of Environment of Germany speaks during the High Level Segment of the COP 17 / CMP 7 United Nations (UN) Climate Change Conference 2011 in Durban, South Africa 07 December 2011. The 17th session of the Congress of the Parties (COP) comprising 194 countries meeting to discuss the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) is in its High Level Segment serving as the meeting of the Parties to the Kyoto Protocol. EPA/NIC BOTHMANorbert Retgen

Prema oceni nemačkog ministra Norberta Retgena, jasno je koje zemlje u narednim satima moraju da promene stav, kako bi se spasao bar mini kompromis. žTo su SAD, Kina i Indija,“ rekao je on. To su inače zemlje koje su i najveći zagađivači životne sredine.

"Čak i ako ove države pristanu, nema razloga za radost", kaže Kejt Horner iz organizacije za zaštitu čovekove sredine “Friends of the Earth” iz Sjedinjenih Američkih Država. Velika je opasnost da je ovde reč o sporazumu bez velikih ambicija. Znači, postoji opasnost da budemo blokirani u procesu koji odgađa akcije za pet do 10 godina. Na kraju krajeva, zaštita klime bi bila oslabljena,” kaže ona.

Glavni krivac prema njenom mišljenju su SAD. Najpre su odbile da pristupe protokolu iz Kjota, a sada doprinose odugovlačenju čitavog procesa, što izaziva veliki problem.

Neuspeh nije isključen

Nemačka i Francuska jutros su izrazile bojazan da bi konferencija mogla da bude završena neuspehom zbog loše organizacije i odlaska brojnih delegata. "Nalazimo se u najgoroj situaciji jer zbog loše organizacije imamo problem s nedostatkom vremena", izjavila je novinarima francuska ministarka za ekologiju Natali Kosijuko-Morize.

Poručuju nam da postoji mogućnost da se plenarna sednica, (na kojoj bi trebalo da se usvoje konačne odluke), ne održi pre 16.00 po lokalnom vremenu, ali tada će već da odu delegati zemalja u razvoju. To nije realno!", objasnila je francuska ministarka.

Autori: J. Bek / M. Kine-Veljković

Odg. urednica: I. Ivanović

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita