genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Ekologija i klimatske promene
[ 30 11 2011 ]
Zemlja za cveće po receptu Indijanaca

[ www.dwelle.de ] - Plastični džak od 10 litara ovakve zemlje košta osam evra
Svake godine Nemačka iz Baltičkih zemalja, Finske i Švedske uveze 14 miliona kubnih metara treseta za proizvodnju zemlje za cveće. Posledice su velike štete po okolinu. Ta eksploatacija mogla bi uskoro biti prošlost.

Na Akademiji za baštovanstvo u Rajnland-falcu eksperimentalno se uzgaja povrće. Cvekla je veća nego bilo gde drugo. Raste brzo i to bez đubrenja i zalivanja. Tlo je pokriveno samo jednim slojem crne zemlje. To je takozvana žTera Preta“ proizvedena po drevnom receptu amazonskih Indijanaca.

Sirovine dolaze iz tog nemačkog regiona, a u osnovi su seno i baštovanski otpaci, biološki otpad i ostaci iz postrojenja za proizvodnju bio gasa. Sve se prvo samelje, i potom pomeša sa ugljem, bakterijama i plesnima. Taj proces je zaštićen patentom svuda u svetu.

žAko seljak u Africi želi da proizvodi crnu zemlju mi to podržavamo“, kaže Joahim Bečer rukovodilac projekta. žMi želimo da se tehnologija širi. I da se što brže, što više površina pokriva na ovaj način. Ne želimo nikoga da ograničavamo. Ali želimo da se određeni postignuti nivo kvaliteta zadrži.“

A i da proizvođači đubriva ne bi ovu plodnu zemlju izgurali sa tržišta.

Pilot postrojenje može da proizvede 150.000 džakova crne zemlje. Plastični džak od 10 litara košta osam evra. Polovina proizvodnje se prodaje direktno, a druga odlazi na istraživačke projekte.

Manje se đubri i navodnjava

Na Akademiji za baštovanstvo u Rajnland-falcu već tri godine se ispituje delovanje plodne zemlje, posebno u uzgoju dekorativnog bilja i vinogradarstvu. Testiranje je pokazalo da žTera Preta“ vezuje po okolinu štetan ugljen-dioksid. Osim toga, hranjive materije i voda mnogo duže ostaju u tlu.

žTo ima mnogo prednosti: manje se đubri, manje navodnjava. To može biti zanimljivo i onima kojima je baštovanstvo hobi. Ali i za zajednicu, gradove i opštine, kao i za javne zelene površine, jer se na taj način može uštedeti novac. I to su veoma interesantni aspekti“, ukazuje Verner Olih iz Baštovanske akademije

Krajem godine počeće da radi prvi veliki proizvodni pogon koji bi mogao da pokrije deo rastuće potražnje baštenskih centara za crnom zemljom po receptu iz Amazona.

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita