genetika genetski inzenjering biotehnologije obnovljiva energija i ekologija  istrazivanje vasine svemir kosmos vasiona nove tehnologije auto automobilizam hubble teleskop
nauka i tehnika zdravlje
 
:: Nauka magazin
Alternativni izvori energije
Tehnologije
Ekologija i klimatske promene
Istraživanje vasione
Biotehnologije
Nanotehnologije

 
 
:: Ekologija i klimatske promene
[ 25 11 2011 ]
"Najstariji" Dalmatinac pronađen na Dugom otoku

[ www.pregled.com ] - U sklopu istraživanja pećine Vlakno, u blizini Savara, mjesta na Dugom otoku, pronađen je cjelovit kostur jednoga od stanovnika te špilje, a arheolozi procjenjuju da je star oko 11 hiljada godina.

"Taj datum od 11 hiljada godina još nije potvrđen sa stopostotnom sigurnošću, ali kostur je pronađen u sloju zemlje koji je već datiran metodom C-14, upravo na 11 hiljada godina starosti", rekao je jedan od voditelja arheoloških istraživanja dr. Mate Parica.

"Ostaci, koji su jako dobro sačuvani, sada idu na antropološku analizu DNA i dodatnu C-14", rekao je, dodavši da će analiza pokazati tačnu starost, spol i razdoblje iz kojega potječu ostaci. Na nalazištu nisu pronađeni samo ljudski ostaci nego se vide tragovi civiliziranog pokopa prije 11 hiljada godina.

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru drugi je put ove godine sa svojom ekipom arheologa pod vodstvom dr. Darija Vujevića i dr. Mate Parice istraživao tu pećinu. Na prvi pogled malena ona se već sada po dosad pronađenim nalazima svrstala među najvažnija nalazišta gornjeg paleolitika i mezolitika na istočnoj obali Jadrana, ističu arheolozi.

Slojevi koji sežu sve do 20 hiljada godina unazad dali su osim ljudskih ostataka velik broj nalaza kremenog i koštanog oruđa te životinjskih ostataka koji svjedoče o gospodarstvu zajednice.

"Posebno iznenađenje dočekalo nas je na kraju ovogodišnje kampanje istraživanja. Položen u blizini vatrišta, ležao je u ispruženu položaju gotovo cjelovit kostur jednog od stanovnika pećine. Članovi zajednice položili su ga ili možda čak i ostavili na mjestu gdje je umro, zasuvši ga tek s malo zemlje i nešto kamenja, tek koliko je dovoljno da ga poštede od divljih životinja", dodao je dr. Parica.

"Znanstvena vrijednost tog nalaza je golema jer u Dalmaciji gotovo i nema ljudskih ostataka iz tog razdoblja. Razbacani dijelovi kostura pronađeni su u Kopačini na otoku Braču. Najbogatiji takvom vrstom nalaza su slojevi Vele spile na otoku Korčuli, gdje je pronađeno pet ljudskih kostura iz razdoblja mezolitika. No datumi za te nalaze su dvije do tri hiljade godina mlađi od kostura iz Vlakna. Time je nalaz s Dugog otoka postao najstariji poznati Dalmatinac", istaknuo je dr. Parica.

Pravo istraživanje tek počinje, DNA i antropološke analize dat će brojne podatke o životu pokojnika i uzrocima smrti, a, kako ističe dr. Parica, dobiveni podatci poslužit će za usporedbu s ostalim nalazištima i upotpuniti sliku o razdoblju mezolitika na Sredozemlju.

izvor: www.sarajevo-x.com

prethodna strana verzija za štampu pošalji kao email

Najnovije

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Želite pobjeći s Facebooka? Prije toga trebate uraditi ovih šest stvari!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zuckerberg već razmišlja o sljedećem koraku: Naplaćivanju korištenja Facebooka!

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Dosadio tinejdžerima! Facebook više NIJE cool

[ 08 03 2013 ] [ Tehnologije ]
»Zamrzne Android fon i odoe ti podaci!

[ 11 11 2012 ] [ Tehnologije ]
»Uklanjanje nuklearki

[ 09 10 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda

[ 14 04 2012 ] [ Ekologija i klimatske promene ]
»Napad gljiva ubica zabrinjava naučnike

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Najmoderniji borbeni brod se gradi u Maineu, SAD

[ 13 04 2012 ] [ Tehnologije ]
»Intel predstavio Studybook tablet namijenjen učenicima

[ 13 04 2012 ] [ Istraživanje vasione ]
»Borba za spašavanje evropskog satelita