Pažljivo sa lekovima

IMPOTENCIJA

Previše lekova vodi do impotencije

 

 

 

 

 

 

Muškarci koji redovno uzimaju više lekova su pod povećanim rizikom od impotencije, odnosno erektilne disfunkcije (ED), koja se ne može objasniti samo oboljenjima zbog kojih se ti lekovi uzimaju, ustanovio je tim američkih lekara kalifornijske bolnice Kajser permanente.

Analizirajući slučajeve 37.700 muškaraca, starosti od 45 do 69 godina, koji su učestvovali u velikoj zdravstevnoj studiji, kalifornijski tim je utvrdio da 16 odsto onih koji uzimaju do dva medikamenta, imaju umerenu ED, što znači da im je ponekad problem da dožive ili održe erekciju, prenela je novinska agencija Rojters. 

Kod muškaraca koji uzimaju između tri i pet lekova, 20 odsto ima navedeni problem, kod onih na šest do devet lekova 25 odsto, a kod muškaraca koji uzimaju najmanje deset lekova, 30 odsto pati od ED. 

Utvrđeno je i da je rizik od impotencije veći među onim konzumentima više lekova koji su stariji, gojazni, puše ili pate od povišenog krvnog pritiska ili dijabetesa. 

Kalifornijski tim pretpostavlja da bi problemi s potencijom kod ljudi koji konzumiraju više lekova, mogli da budu posledica interakcije tih medikamenata. 

Osobama koje pate od ED se preporučuje da porazgovaraju sa svojim lekarom o mogućem smanjenju doze lekova ili o alternativnoj terapiji.

Lekovito bilje je blagotvorno za erekciju,kažu Javorka i Petar 0114061012 i 0641196764