BROKULA

Opis biljke:
Brokulu jedemo već više od 2000 godina! Ona je vredan izvor vitamina i minerala. Naziv brokula dolazi od italijanske reci "brocco", što znači ogranak. Brokula se smatra izvornim oblikom karfiola. Uzgaja se radi zelenih cvetnih izdanaka smeštenih na razgranatoj i mekoj cvetnoj grani. Središnji cvetovi su slični glavicama karfiola ali nisu toliko zbijeni. Veličina cvata može biti i do 15 centimetara, neke sorte imaju ljubicastu boju cveta. U 100 grama svježe brokule ima 91% vode, 0,34 g lipida, 324 mg fosfora, 6,08 g ugljenih hidrata, 2,7 g vlakna, 2,02 g šećera, bjelančevina ima 2,7 g, vitamina A 68 mg, vitamina C 76 mg, mangana 0,20 mg, natrijuma 22 mg, kalcijuma 52 mg, i gvozdja 0,96 mg. Zbog svog hemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokula povoljno deluje na varenje, ujedno je odličan antioksidant. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti. Zbog termolabilnosti vitamina C brokulu treba koristiti sirovu. Dokazano je da brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke, antioksidanse, koji smanjuju rizik obolevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti.
Brokula sadrži sulfurafan koji podstiče prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želudca i debelog creva. Laboratorijska ispitivanja pokazala su da vitamini sa antioksidacijskim svojstvom kojih ima u voću i povrću ( narocito vitamini C i E), kao i drugi antioksidanti , suzbijaju nastanak aterosklerotickih ateroma u krvnim venama. Vlakna i neke druge materije koje sadrži brokula, ali i salate od svježeg zelenog povrća, po svemu sudeći pomažu u sprječavanju brojnih oblika raka ( creva, pluća, želudac, jednjak, gušteraca, dojke). Koncentrat brokule sadrži dovoljno aktivne materije iz grupe glukozinolata da zaštiti od NEKIH vrsta raka. Po efikasnosti u lečenju i preventivi na prvom mestu je brokula, zatim klice brokule, kelj i mladi luk i na kraju crveni kupus.

Dakle, ako ništa drugo, uvrstite brokulu u svoju ishranu kao preventivu u borbi protiv raka, jer kad se rak pojavi, onda se traži spas u lekovima, zračenju i operaciji.